30 godina od početka Domovinskog rata

Na ovom se mjestu počela pisati novija hrvatska povijest, poručeno je iz Pakraca na obilježavanju 30. obljetnice početka Domovinskog rata

Početkom ožujka 1991. u Policijskoj postaji Pakrac razoružani su pripadnici hrvatske narodnosti, a hrvatski odgovor na tako otvorenu pobunu bilo je slanje specijalnih policijskih postrojbi MUP-a koje su nakon intervencije stavile situaciju pod nadzor, a postaju pod hrvatsku nadležnost. Srpski pobunjenici povukli su se na obližnja brda, a JNA otvoreno napada hrvatski oklopni prevožnjak ranjavajući nekoliko policajaca. U spomen na taj događaj 2. ožujka 2021. u Pakracu je u nazočnosti obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja i državnog vrha i pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, obilježena 30. obljetnica početka Domovinskog rata. Nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH, ujedno posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata general-pukovnik u mirovini Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, ministri u Vladi RH, predstavnici braniteljskih udruga, Požeško-slavonske županije i gradova Pakraca, Lipika i Pleternice.

Dani zajedništva i hrabrosti

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa zadušnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a nakon mise povijesna postrojba – Gradska straža Požega pucnjem iz topa najavila je početak svečanog razvijanja 20 metara duge zastave Republike Hrvatske niz crkveni toranj koju su spustili članovi Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. Pakračkim ulicama potom je u znak sjećanja na sve stradale hrvatske branitelje do spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima održan mimohod pobjednika u kojem je sudjelovalo 25 državnih zastava. Državna su izaslanstva i predstavnici braniteljskih udruga potom na glavnom gradskom trgu položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, a vijenci su položeni i kod spomen-ploče ispred zgrade Policijske postaje za sve one koji su sudjelovali u akciji. Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je ovo prigoda da u Pakracu gdje je sve počelo, odamo priznanje i počast svim hrvatskim braniteljima, osobito svima onima koji su ga branili, ali i da se prisjetimo svega što smo kao država postigli u ovih 30 godina. ”Tu u Pakracu stali ste u obranu institucija hrvatske države i ustavnog poretka i tim hrabrim činom ispisali ste povijest. Bili su to dani tuge i ponosa…Tuge jer je to bio početak Domovinskog rata u kojem su mnogi poginuli, ali i ponosa jer se hrvatski narod ujedinio i smogao snage obraniti se od srpske agresije,” kazao je Plenković. Ministar obrane  Mario Banožić izrazio je posebno poštovanje svim hrvatskim braniteljima istaknuvši: “Nisam imao dovoljno godina da sudjelujem u Domovinskom ratu, međutim sredina u kojoj sam odrastao i društvo koje me okruživalo, u meni je razvilo poštovanje i ljubav prema našoj domovini i prema ljudima koji su je na ovakav težak način stvarali. Naša sadašnjost i budućnost, kao i sva postignuća koja smo kao narod postigli ne bi bila moguća da nije bilo hrvatskih branitelja, njihova domoljublja i njihove žrtve. Zahvaljujući njima ostvaren je povijesni i primarni cilj – samostalna Republika Hrvatska! “Pakrac i Pakračani i dalje će iskazivati poštovanje svakom hrvatskom branitelju, hvala Vladi RH na pokroviteljstvu današnje obljetnice, ovo je veliko priznanje svima koji su bili ovdje prije 30 godina,” poručila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević. Predstavnik sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. Stipan Grgić kazao je kako je ovo prigoda upoznati mlade i sve one koji ne znaju kako se na ovom mjestu počela pisati novija hrvatska povijest.

Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt