Vatreni zid 16

Riječ je o prvoj vježbi s topničkim bojnim gađanjima koja se provodi sukladno NATO-ovim prihvaćenim procedurama. Sudjelovale su topničke postrojbe razine bitnica/vod, postrojba veze, inženjerijska postrojba, NBKO postrojbe, postrojbe ZzP-a i Vojne policije…

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” provedena je od 24. do 30. listopada iznimno atraktivna vojna vježba s bojnim gađanjima topničkih postrojbi Hrvatske kopnene vojske pod nazivom Vatreni zid 16. Cilj vježbe bio je prikazati uvježbanost i osposobljenost topničkih postrojbi HKoV-a u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi borbenih zadaća kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje.
Uza sve potrebne mjere opreza, Slunj je 27. listopada izgledao kao prava bojišnica. Tog je dana, naime, pred medijima i uvaženim gostima održan završni prikaz vježbe. Na poligonu je vladala tišina, a zatim su glavnu riječ preuzeli topnici i svi oni u potpori bez kojih gađanje ne bi bilo uspješno provedeno. Vrlo precizni pogoci odzvanjali su poligonom, a vremenski uvjeti dobro su poslužili pripadnicima OSRH koji su imali sjajnu priliku pokazati svu svoju snagu i moć, kao i osposobljenost te su za to na kraju zaslužili i gromoglasan pljesak promatrača.
Glavni nositelj vježbe bila je Topničko-raketna pukovnija HKoV-a, a vježbom je zapovijedao zapovjednik TRP-a brigadir Tomislav Pavičić. “Danas su provedena bojna gađanja koja su pokazala da su sve postrojbe obučene i spremne za provedbu zadaća. Vježba je prošla sukladno planovima te smo željeli pokazati koliko smo u ovom trenutku sposobni staviti u uporabu sva naša oružna sredstva koja koristimo. Pritom su sva sredstva pokazala da su ispravna, precizna, a svi ciljevi koje smo planirali pogoditi pogođeni su,” izjavio je brigadir Pavičić nakon vježbe i izrazio zadovoljstvo prikazanim sposobnostima.
Na vojnoj vježbi provodila su se bojna gađanja iz četiriju sustava vatrene potpore kopnenih snaga: minobacača 120 mm M75, haubica 122 mm D30, samohodnih haubica SH 122 mm 2S1 (Gvozdika) i SVLR-a 122 mm M92 Vulkan. Nakon završnog prikaza, direktor vježbe pukovnik Marijan Cikuš, voditelj Odsjeka S3 Topničko-raketne pukovnije, istaknuo je da je u vježbi sudjelovalo oko 300 pripadnika OSRH i to sa sredstvima na kojima su se uvježbavali šest mjeseci uoči vježbe. Riječ je bila o prvoj vježbi s topničkim bojnim gađanjima koja se provodila sukladno NATO-ovim prihvaćenim procedurama, a u njoj su sudjelovale topničke postrojbe razine bitnica/vod, postrojba veze, inženjerijska postrojba, NBKO postrojbe, postrojbe ZzP-a i Vojne policije.


vojnik Mišel Maciček, vezist, Satnija veze, Topničko-raketna pukovnija Bjelovar
“Mogu reći da je vježba dobro prošla. Moj glavni zadatak bio je prenošenje opisa ciljeva i prenošenje zapovijedi o tome koji se cilj gađa, kao i njegove koordinate. Na kraju su rezultati gađanja bili vrlo dobri, kao i sama vidljivost, te možemo reći da su vremenski uvjeti išli u prilog sudionicima vježbe,” rekao je vezist Mišel Maciček.


Konferencija Združena Vatrena potpora 16
Vježba od iduće godine dobiva međunarodni karakter, kad se očekuje i aktivno sudjelovanje postrojbi kopnene vojske i ratnog zrakoplovstva. U sklopu vježbe održana je stoga 27. listopada i međunarodna konferencija Združena Vatrena potpora 16. Uz predstavnike OSRH, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Slovenske vojske, OS-a Njemačke, vojni izaslanik SAD-a te zapovjednik USAGOS-a, Ramstein, koji su ujedno imali priliku promatrati vježbu. “Oni su ovamo došli u prvom redu zbog aktivnosti koja se tiče združivanja vatrene potpore kopnene vojske, topništva, s vatrenom potporom koju mogu pružiti zrakoplovstvo i mornarica,” zaključio je zapovjednik TRP-a i zapovjednik vježbe brigadir Tomislav Pavičić.


Petra Kostanjšak, Foto: Josip Kopi