Važnost međusobnog upoznavanja

U prigodi Dana Sjeverne Makedonije, koji se tradicionalno obilježava i na razini Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u akademskoj nastavnoj godini za sve polaznike iz Sjeverne Makedonije, organizirano je predstavljanje te zemlje u prostorima novoizgrađene Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Događaju je nazočio veleposlanik Sjeverne Makedonije u Zagrebu Nj. Eksc. prof. dr. sc. Milaim Fetai, izaslanik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadir Damir Stručić te polaznici 24. naraštaja Ratne škole na čelu s načelnikom Škole brigadirom Mijom Kožićem.

Sjeverna Makedonija predstavljena je prigodnim predavanjem te prikazivanjem znamenitosti. Prikazan je križ iz IX. stoljeća iz samostana na jugoistoku zemlje, a potom ulazna vrata crkve u Zagrebu, koja uključuju i prikaz zaštitnice župe sv. Zlate Meglenske. Gosti su razgledali unutrašnjost crkve, čija je arhitektura primjer sakralnog objekta u Sjevernoj Makedoniji.

Pripadnici Armije Republike Sjeverne Makedonije koji se školuju na Hrvatskom vojnom učilištu, među kojima su polaznik Ratne škole brigadir Ljupčo Belčovski, polaznik Zapovjedno-stožerne škole, polaznica Visoke dočasničke izobrazbe te polaznica Napredne dočasničke izobrazbe, uručili su domaćinima zahvalnicu i prigodne darove.

Veleposlanik Fetai tom je prigodom rekao: “Susret s polaznicima Ratne škole, koji dolaze iz različitih zemalja, pa tako i Sjeverne Makedonije, iznimna je prilika kojom se potvrđuje suradnja tih zemalja na vojnom planu, a rezultat je suradnje na političkom, ekonomskom, duhovnom i drugim planovima. Susret u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi potvrđuje da između Hrvatske i Sjeverne Makedonije postoji svestrana suradnja.”

“Iznimna mi je čast i veliko zadovoljstvo što su zapovjednici i polaznici Ratne škole bili naši gosti. Važno je da se međusobno upoznamo i tako pridonesemo svakidašnjem nastojanju da budemo svjedoci dobrih i iskrenih prijateljskih odnosa,” istaknuo je protojerej – stavrofor Kirko Velinski, svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Tekst i foto: Martina Stanković