Velike australske odluke

Australska je vlada 18. travnja objavila uži izbor brodograđevnih tvrtki i njihovih projektnih rješenja namijenjenih programu budućih fregata SEA 5000. Odabrani su britanski BAE Systems s inačicom projekta Global Combat Ship, talijanski Fincantieri s inačicom višenamjenske FREMM fregate klase Carlo Bergamini te španjolska Navantia s modificiranim dizajnom fregata F100. U sljedećoj fazi tvrtke će precizirati i prilagoditi oblikovna rješenja taktičko-tehničkim značajkama i zahtjevima programa SEA 5000.
Sukladno odluci, fregate će se graditi u brodogradilištu u Adelaideu, a jedna je od obveza za ponuđače bilo uključivanje faznog radara australske tvrtke CEA Technologies. Odluka o okončanju druge faze natječaja očekuje se 2018., a početak gradnje 2020. godine. Vrijednost programa SEA 5000 procjenjuje se na više od 35 milijardi dolara, a devet novih fregata zamijenit će fregate klase Anzac. Očekuje se kako će klasa budućih fregata imati sposobnost protupodmorničkog djelovanja (ASW), kao i radar CEAFAR2 koji se trenutačno razvija također u CEA Technologiesu.

(Ilustracija: DCNS)

Australija je u travnju donijela i odluku o proglašenju francuskog DCNS-a partnerom u programu zamjene podmornica klase Collins koje se nalaze u operativnoj uporabi njezina RM-a. U konačnim pregovorima DCNS je pobijedio njemačko i japansko oblikovno rješenje. Cjelokupni program nabave 12 podmornica sljedeće generacije procjenjuje se na 38 milijardi dolara. Pregovori oko konačne cijene kao i svih komercijalnih uvjeta trebali bi započeti ove godine.
U priopćenju državnih i vojnih tijela od 26. travnja navodi se kako je odluka potaknuta DCNS-ovom sposobnošću da najbolje ispuni jedinstvene taktičko-tehničke zahtjeve. Ističu se vrhunske performanse senzora i značajke stealth tehnologije, kao i doseg plovidbe te autonomija slična i kompatibilna podmornicama klase Collins. Odluka je uzela u obzir i cijenu, terminske okvire, izvedbu programa, cjeloživotnu potporu i neizbježnu uključenost australske industrije.

Maja PTIĆ GRŽELJ