Vi ste primjer kakvi vojnici i dočasnici trebaju biti

”Ovo je upečatljiv skup pripadnika Hrvatske vojske, a vi ste pravi primjer svojih postrojbi i Oružanih snaga, ali prije svega vi ste svoji predstavnici. Vi ste iznad prosjeka i svakom od vas ovo je priznanje na koje trebate biti iznimno ponosni jer su vaši doprinosi impresivni,“ rekao je načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj 8. veljače 2023. uručio je priznanja najboljim vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske za kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2022. te najboljem vojniku i dočasniku Oružanih snaga za 2022. godinu. Na svečanosti su uz admirala Roberta Hranja bili prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske časnički namjesnik Dražen Klanjec i časnički namjesnik Tihomir Slanac iz Ureda prvog dočasnika Oružanih snaga RH.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske proglašeni najboljim vojnicima i dočasnicima priznanja su dobili za profesionalan, predan i savjestan rad te izniman doprinos u svojim postrojbama i Oružanim snagama, na ponos svih nas i svoje domovine. Admiral Hranj čestitao je najboljim vojnicima i dočasnicima na priznanjima te im zahvalio na njihovu doprinosu. ”Ovo je upečatljiv skup pripadnika Hrvatske vojske, a vi ste pravi primjer svojih postrojbi i Oružanih snaga, ali prije svega vi ste svoji predstavnici. Vi ste iznad prosjeka i svakom od vas ovo je priznanje na koje trebate biti iznimno ponosni. Vaši su doprinosi impresivni, vi ste izvrstan primjer kakvi vojnici i dočasnici trebaju biti,“ rekao je načelnik Glavnog stožera te istaknuo da najbolji pripadnici Hrvatske vojske trebaju svima drugima biti uzor kako bi naše Oružane snage bile što bolje i uspješnije. Naglasio je da u ovakvoj prigodi treba istaknuti važnost vojnika i dočasnika kao temelja i stupa Hrvatske vojske.

Stožerni narednik Josip Miljanić, najbolji dočasnik Oružanih snaga RH u 2022. godini, istaknuo je kako je ovo priznanje kruna njegove vojničke karijere nakon 31 godinu rada, zalaganja, brojnih provedenih tečajeva i obuka. Zahvalan je svojoj obitelji na velikoj potpori i sretan što svoje iskustvo i znanje prenosi na mlađe pripadnike Hrvatske vojske. Razvodnik Ivica Glavinović, najbolji vojnik Oružanih snaga RH u 2022. godini, ponosan je dobivenim priznanjem, a kaže i da su kolege ponosne na njega. Trudit će se i dalje kao i do sada te s veseljem prenositi svoja znanja. Razvodnik Glavinović istaknuo je kako vojnik treba puno ulagati u sebe, usavršavati svoja znanja i vještine.

Obojica ističu da iznimno vole svoj posao koji smatraju pozivom te potiču mlade ljude da se pridruže Hrvatskoj vojsci. Odabir najboljih nastavlja se i dalje s ciljem priznanja dočasnicima, vojnicima i mornarima koji svojim djelima i zalaganjem pokazuju iznimnu profesionalnost i požrtvovnost i time nadahnjuju druge te promoviraju najbolje vrijednosti i identitet hrvatskog vojnika.

Časno i odgovorno služili domovini

Desetnik Ivan Kovačević u kolovozu je 2022. sudjelovao u osiguranju potpore provedbe 25. Maratona lađa na Neretvi kad je došlo do sudara dvaju civilnih brodova nakon čega je jedan potonuo. Desetnik Kovačević zadržao je prisebnost te započeo  zahtjevnu akciju pregleda potonulog plovila zajedno s još jednim pripadnikom OSRH (sMDP, rz Marušić). Nakon što su locirali unesrećenog, uz velike napore uspjeli su ga izvući iz potonulog broda te ga dovesti do čamca za spašavanje gdje mu je pružena daljnja liječnička pomoć.

Narednik Anđelko Burić u svojem radu pokazuje visok stupanj profesionalnosti, odgovornosti i predanosti. Motiviranost i želja za daljnjim usavršavanjem ono je što ga karakterizira te se vidljivo odražava na rezultate njegova rada. Vojnikinja Ana Turina tijekom listopada 2022. posebno se iskazala prilikom izvršavanja počasno-ceremonijalnih zadaća gdje je pokazala vojnički izgled, ozbiljnost, staloženost i mirnoću. Na natjecanju za najspremnijeg vojnika Počasno-zaštitne bojne, koje je od 12. do 14. listopada 2022. održano u vojarni ”Peneda“ na Brijunima, u kategoriji žena do 40 godina osvojila je prvo mjesto i postala najspremnija pripadnica Počasno-zaštitne bojne.

Nadnarednik Mladen Gecić tijekom listopada 2022., uz sve redovite i izvanredne zadaće, svojom je idejom i inicijativom pridonio promociji postrojbe i zaštiti digniteta Domovinskog rata. Predložio je da se povodom obilježavanja Dana 1. OMB Sokolovi i 30. obljetnice ustrojavanja 5. gbr Sokolovi organizira maraton na relaciji Vinkovci-Našice. Krajem listopada boravio je na VP-u ”Gašinci“ gdje je dao nemjerljiv doprinos u pripremi, organizaciji i provedbi zahtjevnih gađanja na razini satnije.

Razvodnik Davor Simić posebno se iskazao svojim savjesnim radom i staloženim pristupom izvršenju dodijeljene zadaće tijekom osiguranja hodočašća hrvatske vojske i policije u Mariji Bistrici 2. listopada 2022. Razvodnik Simić savjestan je i marljiv pripadnik postrojbe primjernog ponašanja u kojeg nadređeni zapovjednici imaju puno povjerenje pri izvršenju zadaća na kojima je angažiran.

Desetnik Zvonimir Čekić istaknuo se na izvanrednim zadaćama tijekom studenog 2022. Posebno se istaknuo kod konsolidacije domena Stacionarnog KI sustava MO-a i OSRH te poboljšanja sigurnosti, upravljivosti i funkcionalnosti stacionarnog KI sustava MO i OSRH. Tijekom provedbe zadaće iskazao se svojim znanjem koje je koristio i istodobno provodio obučavanje drugih djelatnika čime je pridonio većoj obučenosti, poboljšanju sigurnosti i radu sustava.

Razvodnik Dražen Nikolić istaknuo se u izradi nasipa u obrani od poplave u mjestu Nova Drenčina na kojoj je bio angažiran 12. i 13. prosinca 2022. Bio je jedan od pripadnika Inženjerijske pukovnije koji su među prvima angažirani na poplavi. Sve svoje dužnosti i zadaće izvršava na vrijeme i kvalitetno, a zadužena i povjerena sredstva, tehniku, osobno naoružanje i opremu održava iznimno dobro.

Stožerni narednik Stjepan Slonka u prosincu je 2022., a i tijekom proteklih mjeseci, uz svoju primarnu dužnost obnašao i dužnost zapovjednika Opslužništva vojarne ”Peneda“ na Brijunima kao i poslove i zadaće iz djelokruga rada voditelja Kuharskog pododsjeka Opslužništva. Obavlja sve redovite i izvanredne zadaće kako bi logistička potpora nesmetano funkcionirala.


NAJBOLJI VOJNIK 2022.

 

Razvodnik Ivica Glavinović tijekom 2022. godine sudjelovao je na brojnim obučnim aktivnostima, od kojih treba izdvojiti: pripreme za vojnički biatlon na području Delnica, sudjelovanje u četveročlanom timu OSRH na natjecanju u vojničkom biatlonu u organizaciji NG Minnesote u SAD-u, izlučno nacionalno natjecanje snajperskih timova za odlazak na European Best Sniper Team Competition, pri čemu je tim u kojem je rz Glavinović pobijedio i zaslužio odlazak na natjecanje. Uspješno je sudjelovao na natjecanju, inače vrlo zahtjevnom i cijenjenom međunarodnom testiranju taktičkih i snajperskih vještina i zadaća koje provode dvočlani snajperski timovi. Bio je jedan od glavnih instruktora na međunarodnom tečaju Mountain Warfare Small Unit Leader Course, koje je proveo NATO MW COE u RH. Razvodnik Glavinović, kao aktivan planinar, gorski vodič i vrstan stručnjak na području taktike malih postrojbi bio je nezamjenjiv savjetnik pri odabiru lokacija i scenarija provedbe na području Šibensko-kninske županije i time posebno koristan za ovaj tečaj. Razvodnik Glavinović usto je odradio i šest stražarskih osiguranja, jedno dvotjedno pokretno stražarsko osiguranje na VP-u ”Eugen Kvaternik” kod Slunja u svrhu zaštite poligona od neovlaštenog ulaska migranata te jedno dvotjedno protupožarno osiguranje vojno-skladišnog kompleksa. Tijekom 2022. godine bio je dio tima za implementaciju novog snajperskog sustava MACS M4, kao i dio tima koji je provodio obuku s ovim sustavom za pripadnike izvidničkih vodova manevarskih bojni GMBR-a.
Pokazao je velik trud i zalaganje te interese postrojbe stavio iznad svojih. Izniman je primjer i utjelovljenje esprit de corps – vojnika koji po svojem stručnom znanju i elitizmu u svemu što radi s punim pravom pripada elitnim gardijskim izvidnicima te je zbog svega toga odabran za najboljeg vojnika OSRH 2022. godine.

NAJBOLJI DOČASNIK 2022.

Stožerni narednik Josip Miljanić tijekom 2022. godine proveo je i sudjelovao u provedbi mnogih tečajeva i obuka, od kojih treba izdvojiti: provedba specijalističkog dijela obuke za prekvalifikaciju vojnika i dočasnika, provedba obuke u selekcijskom postupku s pripadnicima OSRH za popunu vojnoobavještajnog roda gardijskih brigada i Obavještajne pukovnije, provedba specijalističkog dijela izobrazbe (vojno-
-stručna praksa kadeta HVU-a) iz IMINT-a u dijelu analitičkih metoda obrade slikovnih zapisa za potrebe besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS), predavač na Temeljnom obavještajnom tečaju u IMINT disciplini te instruktor u provedbi praktičnog dijela obavještajne pripreme operativnog okružja (OPOO). Bio je predavač na Tečaju slikovno-tehničke discipline (IMINT), pružao potporu u provedbi instinktivnih gađanja s pripadnicima Obavještajne pukovnije te kao viši instruktor sudjelovao i u provedbi napredne padobranske obuke. Bio je također predavač iz IMINT discipline na međunarodnom temeljnom obavještajnom tečaju, provodio obuku iz osnova IMINT discipline na selekcijskoj obuci VOR-a, sudjelovao u obuci napredne padobranske obuke te u organizaciji međunarodnog naprednog obavještajnog tečaja i planiranju obuke osvježenja za pripadnike Središta za razvoj i obuku OP-a. Sudjelovao je također u SVO-u i prekvalifikaciji pripadnika OSRH prenoseći znanje iz osnova vojnoobavještajnog roda. Bio je sudionik obuke i prenositelj vještine u uporabi specijalnih optoelektroničkih sredstava izviđanja za pripadnike HKoV-a i HRM-a. Zbog svega toga odabran za najboljeg dočasnika OSRH 2022. godine.


 

Priznanja za izvanredne rezultate postignute u radu dobili su:

  • najbolji dočasnik OSRH za kolovoz 2022. desetnik Ivan Kovačević – Hrvatska ratna mornarica
  • najbolji dočasnik OSRH za rujan 2022. narednik Anđelko Burić – Obavještajna pukovnija
  • najbolji vojnik OSRH za listopad 2022. vojnikinja Ana Turina – Počasno-zaštitna bojna
  • najbolji dočasnik OSRH za listopad 2022. nadnarednik Mladen Gecić – Hrvatska kopnena vojska
  • najbolji vojnik OSRH za studeni 2022. razvodnik Davor Simić – Pukovnija Vojne policije
  • najbolji dočasnik OSRH za studeni 2022. desetnik Zvonimir Čekić – Zapovjedništvo za kibernetički prostor
  • najbolji vojnik OSRH za prosinac 2022. razvodnik Dražen Nikolić – Hrvatska kopnena vojska
  • najbolji dočasnik OSRH za prosinac 2022. stožerni narednik Stjepan Slonka – Zapovjedništvo za potporu
  • najbolji vojnik OSRH u 2022. – razvodnik Ivica Glavinović iz Hrvatske kopnene vojske
  • najbolji dočasnik OSRH u 2022. – stožerni narednik Josip Miljanić iz Obavještajne pukovnije

Tekst: OJI GS OSRH  ; Foto: Filip Klen