Najbolji vojnici i dočasnici primili priznanja za svoj rad

Pohvale za ostvarene iznadprosječne rezultate u obuci i obnašanju dužnosti u svojim postrojbama u travnju, svibnju i lipnju primili su vojnik Maksimilijan Kalajžić, skupnik Eugen Zorić, vojnikinja Monika Čižmek, nadnarednik Žan Marsel Bušić, razvodnik Ivica Župančić i narednik Mladen Stazić

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj uručio je 16. rujna pohvale i prigodne poklone najboljim vojnicima i dočasnicima travnja, svibnja i lipnja 2021. Na svečanosti je uz admirala Hranja sudjelovao i prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec.

Šest je pripadnika OSRH proglašeno najboljim vojnicima i dočasnicima za postignute iznadprosječne rezultate u obuci i obnašanju dužnosti u svojim postrojbama. Pohvale su primili: najbolji vojnik travnja Maksimilijan Kalajžić, najbolji dočasnik travnja skupnik Eugen Zorić, najbolji vojnik svibnja vojnikinja Monika Čižmek, najbolji dočasnik svibnja nadnarednik Žan Marsel Bušić, najbolji vojnik lipnja razvodnik Ivica Župančić i najbolji dočasnik lipnja narednik Mladen Stazić.

Tom je prilikom najboljom dočasnicom siječnja 2021. proglašena desetnica Valentina Bauer.

VOJNIK MAKSIMILIJAN KALAJŽIĆ obnaša dužnost brodskog motorista Hrvatske ratne mornarice u Pomorskoj bazi Split. Posebno se istaknuo u travnju 2021. pri detekciji i otklanjanju kvarova na motornim kosilicama i trimerima te motornim pilama za potrebe postrojbi Hrvatske ratne mornarice i korektivnom održavanju elektroagregata. Istaknuo se i prilikom radova u Knjižnici Hrvatskog vojnog učilišta u Splitu gdje je kao najstariji vojnik predvodio skupinu angažiranu na njezinu uređenju. U travnju je sudjelovao i na održavanju objekta te pripremi tehničko-materijalnih sredstava za potrebe organizacije i provedbe zajedničkih aktivnosti Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane SAD-a u provedbi ispitivanja pod nazivom Virtual Collaboration Sea Trial Experimentation Plan (CROWNE 2021).

Osobnim primjerom ukazuje na potrebu očuvanja urednosti i ispravnosti radnih prostorija i opreme te aktivno sudjeluje i u radu ostalih desetina na održavanju TMS-a u okviru Bojne za održavanje. Sudjeluje u provedbi obučnih aktivnosti na razini desetine/voda/satnije te se stalno stručno usavršava. Uvijek je uzornog vojničkog izgleda i ponašanja te omiljen i poštovan u radnom okruženju. Vojnik Kalajžić primjer je kojem trebaju težiti ostali vojnici te je zbog svega navedenog odabran za najboljeg vojnika/mornara za travanj 2021. u OSRH.

SKUPNIK EUGEN ZORIĆ pripadnik je Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. U travnju 2021. posebno se istaknuo na međunarodnom vojnom natjecanju u organizaciji Nacionalne garde Minnesote Best Warrior Competition održanom u kampu Ripley u Minnesoti, SAD. Na tom je zahtjevnom natjecanju osvojio 1. mjesto u međunarodnoj konkurenciji te 2. mjesto u ukupnom apsolutnom poretku. Uz ostvarene rezultate, svojim je ponašanjem, odnosom prema ostalim natjecateljima i ukupnim dojmom koji je ostavio na ocjenjivače pridonio ugledu Hrvatske vojske među natjecateljima, ali isto tako i u široj javnosti.

Skupnik Zorić izvrstan je dočasnik koji svaki dan na redovitim obučnim aktivnostima svojim pristupom pomiče granice i motivira ostale pripadnike na maksimalan napor kako bi ostvarili vrhunska postignuća. Zbog svega navedenog proglašen je najboljim dočasnikom Oružanih snaga za travanj 2021.

VOJNIKINJA MONIKA ČIŽMEK obnaša dužnost vozača BOV-a Patria AMV 8×8 i jedna je od rijetkih žena na toj dužnosti.

Istaknula se tijekom svibnja na međunarodnoj vježbi Immediate Response 21 na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. Ondje je profesionalnim pristupom, znanjem i zalaganjem znatno pridonijela sigurnoj i uspješnoj provedbi vježbe te ostvarenim rezultatima. Tijekom integracije i zajedničkog uvježbavanja borbenih oklopnih vozila USA Bradley, CRO Patria i slovenskog Svaruna, kolege iz stranih oružanih snaga bili su fascinirani stručnošću i sposobnošću u provedbi zadaća koje je vojnikinja Čižmek demonstrirala kao vozačica hrvatskog BOV-a Patria.

Svojom je profesionalnošću, zavidnom razinom specijalističkog i temeljnog znanja i sposobnosti te odnosom prema zadaćama primjer drugim pripadnicima postrojbe, osobito kolegama vozačima.

Primjerom motivira i druge pripadnike na izvršavanje zadaća, a kod kolega iz stranih oružanih snaga ostavlja dojam osposobljenog i modernog pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske te je zbog svega navedenog odabrana za najboljeg vojnika OSRH za svibanj 2021.

NADNAREDNIK ŽAN MARSEL BUŠIĆ obnaša dužnost protuminskog ronitelja u Floti Hrvatske ratne mornarice.

Posebno se istaknuo kao vođa tima od četvorice protuminskih ronitelja Flote HRM-a koji je sudjelovao na međunarodnoj vojnoj aktivnosti tijekom ukrcaja na brod MHC Termoli (RM Italije), a dio je grupe SNMCMG 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2). U suradnji s protuminskim roniteljima RM-a Italije tim je provodio roniteljske zadaće pretraživanja zadanih područja, klasificiranje te identificiranje minolikih objekata u dnevnim i noćnim uvjetima na Sredozemnom moru te u talijanskim nacionalnim vodama.

Tijekom provedbe međunarodne vježbe ARIADNE 21 ispred grčke luke Patrasa brod MHC Termoli pronašao je sumnjivi minoliki objekt upravo zahvaljujući nadnaredniku Žanu Marselu Bušiću koji ga je identificirao brodskim sonarom u kvadrantu pretraživanja te na taj način pokazao iznimnu stručnost, sposobnost i znanje. Zbog svega navedenog nadnarednik Bušić odabran je za najboljeg dočasnika OSRH za svibanj 2021.

RAZVODNIK IVICA ŽUPANČIĆ vozač je u 2. oklopno-mehaniziranoj bojni Pume GOMBR-a Hrvatske kopnene vojske.

Nakon što je uočio požar u susjedstvu, odmah je krenuo prema mjestu događaja. Ondje je pružao pomoć vatrogascima sve dok požar nije lokaliziran.

Razvodnik Župančić polazio je tijekom vojne karijere više obuka, tečajeva i priprema za PP sezone. Sudjelovao je također u PP sezonama, u kojima je stekao iskustvo u suzbijanju požara i njihovu gašenju.

Razvodnik Župančić pokazuje kako profesionalni vojnik tijekom i izvan radnog vremena bez straha pruža pomoć u opasnim situacijama. Zadaće izvršava bez pogovora i na vrijeme te je pokazao da se radom mogu uvijek postići bolji i kvalitetniji rezultati, što može služiti kao primjer ostalim pripadnicima. Zbog svega navedenog razvodnik Župančić odabran je za najboljeg vojnika OSRH za lipanj 2021. godine.

NAREDNIK MLADEN STAZIĆ obnaša dužnost instruktora u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva Hrvatske kopnene vojske.

Posebno se istaknuo tijekom olujnog nevremena koje je za vrijeme njegova dežurstva 25. lipnja 2021. pogodilo i vojarnu “123. brigade HV” u Požegi. Do izražaja je došla njegova spremnost, uvježbanost, staloženost i učinkovitost pod stresom te prilagodljivost novim izazovima i situacijama. Tijekom nevremena zadržao je prisebnost i hladnokrvnost. Zbrinuo je ročnike smještajući ih na sigurno, čime je spriječio njihovo ozljeđivanje, a zatim je sudjelovao u saniranju štete i stvaranju uvjeta za život.

Nevrijeme je prouzročilo oštećenja na građevinama, motornim vozilima i zelenim površinama u vojarni. Tijekom poslijepodneva narednik Stazić organizirao je raščišćavanje prometnica u vojarni te osigurao sigurno kretanje. Zbog svega navedenog odabran je za najboljeg dočasnika OSRH za lipanj 2021.

DESETNICA VALENTINA BAUER obnaša dužnost zapovjednika desetine u 1. mehaniziranom vodu 3. mehanizirane satnije 2. mb Gromovi.

Bila je jedna od prvih pripadnica koja je u sastavu interventnih snaga priskočila i pružila pomoć stanovnicima Petrinje i okolnih mjesta nakon snažnog potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio Banovinu. Bila je angažirana na zadaćama evakuacije i zbrinjavanja najteže stradalih.

Kako bi se otklonile posljedice potresa, pripadnici Hrvatske vojske bili su angažirani i tijekom siječnja 2021. Desetnica Bauer u suradnji s civilnom zaštitom i Crvenim križem koordinirala je zbrinjavanje starijih i nemoćnih iz domova, kao i obitelji kojima su kuće i stanovi bili oštećeni ili srušeni.

U objektima unutar vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji stradalim civilima pružen je smještaj i potrebna skrb. U uvjetima kad su odrasli i djeca bili pod stresom i uplašeni, topla ljudska i umirujuća riječ desetnice Bauer puno im je značila.

Bila je angažirana i na raščišćavanju objekata i prometnica te distribuciji humanitarne pomoći. Tu su došle do izražaja njezine osobine pravog vođe kad je primjerom vodila svoje pripadnike.

U svakodnevnom poslu pokazuje izrazitu predanost i profesionalan odnos prema postavljenim zadaćama. Entuzijazam, energiju i motiviranost prenosi na kolege – što su osobine izvrsnog dočasnika – i zbog toga ponosno nosi titulu najbolje dočasnice siječnja 2021. godine.

Načelnik Glavnog stožera čestitao je najboljima te još jednom istaknuo važnost vojnika i dočasnika u OSRH. “Čestitam prije svega vama osobno jer je to veliko priznanje za vas i naša zahvalnost vama za sve što ste učinili da svi budemo kolektivno bolji. Naša je zadaća da prepoznamo najbolje, da ističemo koliko ste dobri u nadi da će to i drugi pripadnici Oružanih snaga vidjeti i pokušati slijediti vaš put,” uz iskrene čestitke poručio je admiral Hranj.

Tekst: OJI

Foto: MORH / Filip Klen

foto: MORH/OSRH