Vi ste sljednici hrvatskih branitelja

”Od srca vam želim sjajan nastavak vojne karijere. Kao akademski građani vjerujem da ćete časno služiti Hrvatskoj i njezinim Oružanim snagama. Nikad ne zaboravite da ste sljednici hrvatskih branitelja i nemojte posustati pred izazovima. Vjerujem da ćete svojim znanjima i vještinama pridonijeti jačanju Hrvatske vojske,” rekao je kadetima ministar obrane RH Mario Banožić tijekom svečanosti uručenja Rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu

U Ministarstvu obrane u nazočnosti ministra obrane Marija Banožića, načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja te zamjenika zapovjednika HVU-a brigadnog generala Blaža Beretina uručena su Rješenja o prijmu u djelatnu vojnu službu kadetima 15. i 16. naraštaja koji su na sveučilišnim studijskim programima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje diplomirali u jesenskom roku.

Ministar obrane Mario Banožić kadetima je poručio kako su svojim posebnostima, znanjima i vještinama neprocjenjivo važni za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku. “Zahvaljujem vašim obiteljima na podršci koju vam pružaju. Drago mi je što ste danas u Ministarstvu obrane, vašoj krovnoj kući i ono što vam mogu poručiti jest da će Vlada RH i dalje raditi na poboljšanju uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika kao i na razvoju sposobnosti Hrvatske vojske. Od srca vam želim sjajan nastavak vojne karijere. Kao akademski građani vjerujem da ćete časno služiti Hrvatskoj i njezinim Oružanim snagama. Nikad ne zaboravite da ste sljednici hrvatskih branitelja i nemojte posustati pred izazovima. Vjerujem da ćete svojim znanjima i vještinama pridonijeti jačanju Hrvatske vojske,” poručio je ministar Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj kadetima je rekao kako je vojni poziv – poziv izazova, ali i velikih mogućnosti: ”Hrvatska vojska treba mlade vojnike, imajte na umu kako ćete sutra biti vojni vođe i kako će od vas vaši vojnici tražiti savjete i pomoć. Zbog toga se nikad  nemojte prestati obrazovati i usavršavati.”

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održana je svečana promocija kadeta kojoj su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, zapovjednici, kadeti, te rodbina i prijatelji promoviranih kadeta.

Svečanost je počela filmom koji prikazuje sve napore, poteškoće i lijepe trenutke koje su kadeti proživjeli za vrijeme školovanja, a potom su im uručeni prvi časnički čin (čin poručnika), časnički bodeži te Odluka o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske. Zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin čestitao je kadetima i zahvalio im na dosadašnjoj suradnji te poručio: “Želim da odete s jasnom porukom da su stečena znanja i vještine vaše bogatstvo koje trebate primijeniti na najbolji mogući način u svojim postrojbama. Vodite se svojim znanjima i srcem. Motivirajte svoje podređene da uvijek iziđete kao pobjednici, a nadređenima pokazujte vrijednost svojih sposobnosti.”

“U početku je bilo teško zbog nove okoline i posebnosti vojnog sustava, no brzo smo se naviknuli. Od velike su pomoći bili kolege koji su brzo postali prijatelji. Ponekad smo plakali, ali na kraju dana smijali smo se. Nakon četiri godine studiranja ovo je neka točka na i, a za nekoliko dana idem prema novim izazovima u 3. mehaniziranoj bojni Pauci u Kninu,” rekao nam je poručnik Filip Kuna.“Napokon nakon pet godina postala sam poručnica, ostvarilo se ono zbog čega sam došla. Sretna sam zbog toga i uzbuđena zbog odlaska u moju novu postrojbu. Došli smo pogubljeni, a tijekom godina pripremali smo se za dan kad ćemo postati dio svojih postrojbi, danas smo napravili prvi korak prema tome,” kaže poručnica Ana Gunjača

Pripremio: Željko Stipanović

Foto: Tomislav Brandt, Josip Kopi