Vijesti iz MORH-a

Ministar obrane s ugovornim pričuvnicima nakon OI u Tokiju

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj susreli su se 8. rujna 2021. u Ministarstvu obrane s vrhunskim sportašima, ugovornim pričuvnicima Hrvatske vojske, koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama održanim u Tokiju.

Od 42 vrhunska sportaša, ugovornih pričuvnika HV-a, njih 20 izborilo je odlazak na Olimpijske igre, a sedmero je osvojilo olimpijske medalje: Martin i Valent Sinković, Matea Jelić, Tin Srbić, Tonči Stipanović, Damir Martin i Toni Kanaet.

Ministar Banožić zaželio im je mnogo uspjeha u nastavku sportskih karijera kazavši kako se raduje nastavku suradnje. “Želimo vam pomoći da se i dalje razvijate i ostvarujete sjajne uspjehe. Računamo na vas u budućnosti. Budite i dalje prepoznatljiva vrijednost hrvatskog sporta i promotori Hrvatske vojske i naše domovine u svijetu,” rekao je ministar i istaknuo kako je iznimno ponosan na činjenicu kako su od ukupno osam osvojenih medalja iz Tokija, šest osvojili upravo pričuvnici Hrvatske vojske.

Govoreći o sportu u Hrvatskoj vojsci, admiral Hranj istaknuo je kako su upravo upornost, uspješnost i discipliniranost zajednički vrhunskim sportašima i izvrsnim vojnicima. “Vaši uspjesi, uspjesi su ne samo cijele države već i Hrvatske vojske. Ponosan sam što ste dio naše obitelji,” rekao je admiral Hranj. Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač zahvalio je Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci na potpori koju pružaju vrhunskim sportašima kazavši kako je riječ o sjajnom partnerstvu koje je na ponos cijeloj hrvatskoj državi.

Martin Sinković prisjetio se samih početaka svoje sportske karijere i kazao: “Misao kako smo dio pobjedničke Hrvatske vojske i jednog jakog sustava, bila nam je motiv za sve što smo dalje napravili i ostvarili.”

Matea Jelić kazala je kako joj je posebna čast biti dio Hrvatske vojske: “Na poseban način srcem osjećam Hrvatsku vojsku i neizmjerno sam ponosna što sam dio nje.”


Neformalni sastanak ministara obrane EU-a

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom sudjelovao je početkom rujna na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Ljubljani.

Foto: Ministarstvo obrane Republike Slovenije

Na radnim sjednicama ministri su raspravljali o operativnom angažmanu Europske unije te je održana i strateška rasprava o suradnji NATO-a i UN-a u uvjetima geostrateških okolnosti s osvrtom na stanje u Afganistanu, na kojoj je sudjelovao zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoană te podtajnik UN-a za mirovne misije Jean-Pierre Lacroix. U kontekstu aktualnih sigurnosno-političkih događaja hrvatski ministar obrane istaknuo je važnost razmjene mišljenja rekavši da bi se u okvirima Zajedničke sigurnosne i obrambene politike trebale primijeniti naučene lekcije iz iskustva u Afganistanu kako bi se izbjeglo ponavljanje istih pogrešaka. “U suradnji s partnerima moramo se fokusirati na prevenciju humanitarne katastrofe u obliku nekontroliranih migracija te voditi računa da Afganistan ne postane utočište terorističkih organizacija,” rekao je. Što se tiče operativnog angažmana Europske unije ministar je izrazio stajalište kako je neupitna potpora Europske unije partnerima u Sahelu, Libiji te u najbližem susjedstvu, ali da je istodobno važno jasno dati do znanja da se od partnera očekuje provedba potrebnih političkih i sigurnosnih reformi.

“Europska unija mora ojačati operativan angažman, pogotovo u najbližem susjedstvu, a upravo će aktualni rad na Strateškom kompasu pridonijeti međusobnom razumijevanju razine ambicije i sposobnosti koje moramo razvijati. Ovakav pristup pridonijet će vjerodostojnosti Europske unije u naporima prevencija kriza i izgradnje mira i stabilnosti,” rekao je Banožić, naglasivši kako se u konačnici zalaže za komplementarnost aktivnosti EU-a s transatlantskim partnerima.

(OJI)