Pilot koji je zadužio hrvatski narod

Na 24. Susretima za Rudija u Gornjoj Stubici uz bogat letački, kulturni, zabavni i sportski program, mnoštvo posjetitelja prisjetilo se nevjerojatnog života pripadnika našeg ratnog zrakoplovstva – Rudolfa Perešina

U letačkom programu nastupila je i HRZ-ova akrogrupa “Krila Oluje” s avionima Pilatus PC-9

 

Tijekom vikenda 11. i 12. rujna Gupčev kraj, Rudijev dio Hrvatskog zagorja, koji je u sunčanim danima ionako turistički i “vikendaški” vrlo aktivan, bio je još napučeniji. Susreti za Rudija u svojem 24. izdanju i dalje su bili puno više od letačkog programa i aeromitinga. Događaj posvećen velikom pilotu i stožernom brigadiru HRZ-a, koji je poginuo tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak 2. svibnja 1995. godine podrazumijeva i sportske, kulturne i zabavne događaje, okuplja ljude iz cijele Hrvatske, raznih uzrasta i zanimanja. Raznolikost sadržaja potvrđuje i brojnost organizatora: glavni su Općina Gornja Stubica i Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolf Perešin, a suorganizatori Turistička zajednica područja Donje i Gornje Stubice, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Grad Zagreb, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Muzej seljačkih buna i Krapinsko-zagorska županija, uz pokroviteljstvo Predsjednika RH i gradonačelnika Grada Zagreba.

Svečano otvorenje te polaganje vijenaca i paljenje svijeća održani su 12. rujna u Spomen-parku Rudolfa Perešina. Uz obitelj, suborce i prijatelje te predstavnike organizatora, počast herojskom hrvatskom pilotu izrazili su i izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević te izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Branko Hrg. U prigodnim obraćanjima, čelnici izaslanstava istaknuli su kako će Perešin zauvijek ostati zapamćen po svojem doprinosu u Domovinskom ratu, počevši od pothvata iz 25. listopada 1991., kad je avionom MiG-21 iz Bihaća preletio u Klagenfurt. Ubrzo je postao jedan od utemeljitelja lovačke komponente HRZ-a te sudjelovao u mnogim borbenim zadaćama. U posljednjoj je dao najviše što je imao, svoj život.

Stožerni brigadir Perešin bio je jedan od utemeljitelja lovačke komponente HRZ-a

 

Lijepo nedjeljno vrijeme u Gornjoj Stubici obradovalo je sve ljubitelje zrakoplovstva. U letačkom programu – aeromitingu, najatraktivnijem dijelu Susreta za Rudija sudjelovali su piloti i letjelice zrakoplovnih klubova (Savannah, Sting, EuroStar, Super Cub, SF-25 Falke), Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (borbeni avion MiG-21, helikopter Mi-171Sh, akrogrupa “Krila Oluje” s avionima Pilatus PC-9 i padobranci), zračne komponente Slovenske vojske (avion Pilatus PC-9, helikopter Bell 206), Mađarskog ratnog zrakoplovstva (avion JAS 39 Gripen) i MUP-a RH (helikopter Bell 206). Sve se moglo promatrati s više lokacija, ali najviše je promatrača bilo u blizini Muzeja seljačkih buna, tj. baroknog dvorca Oršić, gdje se preko razglasa mogao čuti i stručni komentar organizatora. Program je bio dovoljno raznovrstan, a opet ne previše “zahtjevan” pa je bilo i pauza te se nije moralo dva sata gledati samo u nebo.

Za nešto više od mjesec dana navršit će se točno trideset godina od preleta Rudolfa Perešina. Kako ga je doživjela, netom nakon komemoracije u Parku ispričala nam je njegova supruga Ljerka. “Rudijev prelet izazvao je uzbunu u Zagrebu, naravno da se u Hrvatskoj nije znalo što se tada u zraku događalo i da potrebe za uzbunom nema, tek za molitvom da taj let završi sretno. Tog dana bila sam u Zagrebu i niti ja nisam znala da će moj suprug baš tog dana preletjeti,” prisjeća se gospođa Perešin. Njezin dojam o Susretima za Rudija bio je kratak: “Meni bi bilo dovoljno da se tu položi jedan cvijet i zapali jedna svijeća, da znam da smo ga se sjetili. Sve ovo ostalo? Hrvatski narod misli da ih je Rudi zadužio i na taj mu način vraća. Uvijek kažem da je to, jednostavno, ljubav.”

Tekst: Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Tomislav BRANDT