Intenzivna i dugotrajna suradnja s njemačkim kolegama

“Imamo intenzivnu i dugotrajnu dobru suradnju, posebice iz misije u Afganistanu. Danas smo ovdje jer suradnju želimo održati, produbiti i intenzivirati,” izjavio je brigadni general Häussler

Vojne policije Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke produbljuju dugogodišnju i intenzivnu dobru suradnju, zbog čega je u posjetu hrvatskim kolegama u Zagrebu od 7. do 9. rujna boravio brigadni general Ulf Häussler, zapovjednik Zapovjedništva Vojne policije Bundeswehra.

“Sretan sam što sam ovdje s kolegama iz hrvatske Vojne policije. Imamo intenzivnu i dugotrajnu dobru suradnju, posebice iz misije u Afganistanu. Danas smo ovdje jer suradnju želimo održati, produbiti i intenzivirati,” izjavio je brigadni general Häussler. Dodao je da obje strane imaju puno sposobnosti te kako je svima poznato da se u današnjem sigurnosnom okruženju niti jedna nacija ne može štititi sama, već je “od iznimne važnosti da naši vojnici rade zajedno, da se uskladimo i slično razmišljamo kad treba djelovati”.

Susret su iskoristili za razgovor o prilikama da se dvije strane zajedno obučavaju i uvježbavaju kako bi osigurale da u budućim misijama hrvatski i njemački vojni policajci mogu stajati jedni uz druge i zajedno djelovati.

Zajednička obuka

Načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević naglasio je kako je riječ o važnoj suradnji koja traje već 19 godina.

 “Mi smo prvi vod naše Vojne policije za operacije potpore miru verificirali upravo kroz obuku i znanje njemačke Vojne policije prije upućivanja u misiju u Afganistan,” rekao je brigadir Kovačević te dodao kako su u prvom dijelu posjeta njemačkim kolegama predočili organizaciju vojnopolicijskih zadaća jer je na tom planu u proteklom razdoblju bilo bitnih organizacijskih promjena.

“Samostalni sektor za vojnopolicijske poslove 2017. godine izdvojio se i postao ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane, dok je Pukovnija Vojne policije nastala kao postrojba 2008. godine u sustavu vođenja i zapovijedanja Glavnog stožera OSRH,” istaknuo je brigadir Kovačević i dodao da se kroz posjet i sastanak produbljuje suradnja kako bismo zajedno bili jači na međunarodnom planu i u operacijama potpore miru.

Pritom je naglasio da su posjet iskoristili za razmjenu znanja i iskustva, ali i za razgovor o konkretnim budućim projektima. 

O tim je budućim projektima više rekao zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Tomislav Kasumović: “Ovo je naš prvi sastanak nakon dulje vremena, a na inicijativu Zapovjedništva Vojne policije Savezne Republike Njemačke. Ono što je svakako interesantno jest suradnja na području obuke i priprema za NATO-ove snage vrlo visoke spremnosti (VJTF).”

Zemlja nositeljica tog projekta, u kojem Hrvatska vojska sudjeluje s jednim vodom VP-a, za 2022. i 2023. godinu bit će Njemačka. Brigadir Kasumović ističe i da postoji mogućnost suradnje u NATO-ovu projektu Multinacionalne bojne Vojne policije jer je Njemačka iskazala određeni interes za priključivanje tom projektu.

“Uza sve navedeno, želja nam je suradnja na području obuke, dakle upućivanje naših pripadnika u njihovo obučno središte u Njemačkoj, gdje bi se timovi zajedno uvježbavali kroz obučne događaje,” naglasio je brigadir Kasumović. Kako zaključuje, važno je prvo utvrditi interese pa zatim početi operacionalizaciju.

Tekst: Petra Kostanjšak

Foto: Mladen Čobanović