Rudi je krenuo, vodio i žrtvovao se

Odavanje počasti pilotu heroju HRZ-a stožernom brigadiru Rudolfu Perešinu nije spriječila ni pandemija: 23. Susreti za Rudija održani su 13. rujna, a organizatori su uspjeli pripremiti i kraći, ali vrlo atraktivan letački program

MiG-21 iz 191. eskadrile lovačkih aviona nadlijeće Gupčev kraj u završnom dijelu letačkog programa

 

Pandemija virusa COVID-19 u svibnju ove godine donijela je dva velika razočaranja za hrvatske ljubitelje zrakoplovstva. Tradicionalni Susreti za Rudija u Gornjoj Stubici trebali su biti održani od 8. do 10. svibnja, a 30. svibnja u Zadru prvi hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting CROIMAS 2020. Oba su događaja bila odgođena. U Zadru ćemo se, nadamo se, naći iduće godine: okolnosti, lokacija i organizacija tog događaja jednostavno nisu dopuštali kraće odgode. S druge strane, odavanje počasti pilotu heroju HRZ-a stožernom brigadiru Rudolfu Perešinu teško može spriječiti i pandemija: 23. Susreti za Rudija održani su 13. rujna. I ne samo to, organizatori Općina Gornja Stubica i Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolfa Perešina uspjeli su pripremiti i kraći, ali vrlo atraktivan letački program, u čemu im je pomoglo i sedam institucija-suorganizatora, a među njima i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Ponos i poštovanje

”Vjerujem da nas Rudi gleda odozgo i zadovoljan je,” rekao je tijekom uvodne svečanosti u  Spomen-parku Rudolfa Perešina izaslanik gradonačelnika Zagreba Miodrag Demo. Gupčev kraj, jedan od najljepših i povijesno najburnijih dijelova Hrvatskog zagorja, sjeća se Perešina s velikim ponosom. U lijepom, malom parku s bistom pokojnog pilota i pločom na kojoj je ispisana njegova izvanredna biografija dominira nekadašnji HRZ-ov MiG-21, postavljen još 2004. a obnovljen 2018. godine. Prema zadnjim najavama, za otprilike dvije godine trebali bi biti dovršeni radovi na Spomen-hiži Rudolfa Perešina u njegovu rodnom naselju Jakšincu. Isti ponos i poštovanje pokazali su svi koji su došli i pozdravili Perešinovu obitelj: izaslanik Predsjednika RH i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, veleposlanik SAD-a u RH Robert Kohorst…

Svi su se prisjetili puta Rudolfa Perešina u HRZ-u, koji je počeo nedugo nakon što je avionom MiG-21 oznake 26112 u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt i taj događaj ostao je zabilježen kao jedan od najvećih pothvata iz Domovinskog rata. ”Hrvat sam, i ne mogu i neću pucati na Hrvate!” rekao je tad Perešin. Prošle je godine taj avion konačno vraćen u Hrvatsku, gdje će trajno podsjećati na povijesni prelet. Bio je izložen ispred Ministarstva obrane i vidjelo ga je više od 150 tisuća ljudi. ”Ponosni smo što smo Rudijev avion vratili u Hrvatsku, kako bismo i na taj način svjedočili o poštovanju prema njemu!“ rekao je izaslanik ministra obrane Tomislav Ivić.

Perešin je bio među utemeljiteljima lovačke komponente HRZ-a. Do tragične posljednje sudjelovao je u mnogim borbenim zadaćama i na kraju poginuo u akciji tijekom VRO Bljesak 2. svibnja 1995. Proglasivši 23. Susrete za Rudija otvorenim, brigadni general Michael Križanec rekao je da je heroj stavio slobodu, ponos, čast i hrvatsko srce ispred sebe i svoje obitelji. Riskirao je mnogo, samo za dobrobit Republike Hrvatske. “Rudi je krenuo, vodio i žrtvovao se,” ustvrdio je general.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo što manifestacijama poput Susreta za Rudija čuvamo vrijednosti Domovinskog rata i uspomenu na njegove heroje. “Rudijev život je put viteza i heroja, živjeti i umrijeti za domovinu najuzvišeniji je čin,” rekao je Krstičević.

Velik interes

Sunčano nedjeljno poslijepodne s kristalno čistim nebom, bez trunke vjetra, bilo je upravo idealno za letački program-aeromiting. Organizator je u najavi naglasio da će cijela manifestacija biti smanjenog obujma, no to se više odnosilo na popratne i edukativne sadržaje. Jednako tako, za samo promatranje letjelica i padobranaca zbog epidemioloških mjera nije bila određena specifična lokacija, nego je rečeno da se program može pratiti sa svih lokacija u Gupčevu kraju, pa  i izravno preko YouTubea. To je, na neki način, postala i prednost ovogodišnjih Susreta za Rudija.

Dva aviona F-16C doletjelo je iz talijanskog Aviana, a jedan Gripen iz Kecskeméta

Iz Zagreba i drugih mjesta stiglo je mnoštvo automobila ne samo sa zrakoplovnim entuzijastima, nego i cijelim obiteljima. I zaista, kamo god biste pogledali, vidjeli biste pojedince ili manje skupine ljudi kako uživaju u babljem ljetu i impresivnim letjelicama. Naravno,  domaći su ljudi, kao poznavatelji najboljih i skrivenih lokacija, sigurno bili u prednosti, no vjerujemo da je svatko u velikom krugu oko Gornje Stubice mogao vidjeti bar dio programa. Jedna od najpopularnijih točaka, gdje je bio organiziran i komentar zbivanja na nebu, bila je u blizini Muzeja seljačkih buna, kod Augustinčićeva spomenika Matiji Gupcu, još jednom hrabrom čovjeku kojeg slave građani Gornje Stubice. U letačkom programu, među ostalim, sudjelovali su padobranci, letjelice HRZ-a (MiG-21, Mi-171Š,

Akrogrupa ”Krila Oluje“ s avionima Pilatus PC-9), Američkog ratnog zrakoplovstva (F-16), Mađarskog ratnog zrakoplovstva (JAS 39 Gripen) i MUP-a RH (Bell 206). ”Krila Oluje“ su s četirima avionima izvela program s ugrađenom dimnom instalacijom, a onima koji ih još nisu vidjeli u tom izdanju možemo samo reći da taj efekt itekako povećava atraktivnost ionako kvalitetnog programa. Naravno, golem interes izazvali su borbeni avioni, koji su na neki način pokazali sadašnjost i moguću budućnost te komponente HRZ-a. Uz naš MiG-21 iz 191. eskadrile lovačkih aviona, iznad Zagorja letjela su dva tipa aviona čije su inačice kandidati za njegovu zamjenu. Dva aviona F-16C doletjela su iz talijanskog Aviana, tj. 555. USAF-ove lovačke eskadrile, a jedan Gripen iz Kecskeméta, Taktičke lovačke eskadrile ”Puma“.

Reakcije svih koji su posjetili 23. Susrete za Rudija pokazale su da je, iako nešto manjeg obujma i u otežanim okolnostima, priredba potpuno uspjela. Priča o velikom pilotu živi i živjet će i dalje, zapravo je sve glasnija zahvaljujući ljudima iz tog kraja, njegovim kolegama iz HRZ-a i svim zrakoplovnim entuzijastima. Doviđenja doskora, u Gornjoj Stubici i u Zadru!

Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Tomislav BRANDT