Visokotehnološka zaštita od terorizma

Diljem svijeta učestali su napadi raznim eksplozivnim napravama. Posebno su izloženi pripadnici mirovnih misija u nestabilnim područjima, ali i civili u mnogim zemljama. Pomoć dolazi iz visokotehnoloških laboratorija tvrtke Rheinmetall

Napadi raznim eksplozivnim napravama izazivaju brojne žrtave među pripadnicima mirovnih misija. To je jedna od većih prijetnji, osobito u kriznim i nestabilnim područjima. Naravno, i brojni teroristički napadi na civilne ciljeve slijede identičan obrazac. Dosad je zaštita od takvih napada bila iznimno teška i svodila se na solidnu dozu sumnjičavosti, dobro izviđanje terena koje bi trebalo otkriti moguću opasnost te provedba zaštitnih mjera. Zaštitne su mjere usmjerene na to da se u slučaju eksplozije žrtve maksimalno umanje.
No, stara je istina kako je bolje spriječiti nego liječiti pa su znanstvenici diljem svijeta nastojali smisliti način za sprječavanje napada i onemogućavanje eksplozije. Realno gledajući to je vrlo teška zadaća i veliki izazov istraživačima. Iskustva su pokazala kako se znatan dio eksplozivnih naprava aktivira uporabom neke naprave s elektromagnetnim zračenjem (npr. radiouređaj ili mobilni telefon). Čak i teroristi samoubojice ponekad rabe takav tip aktiviranja i to po modelu da napadač donosi bombu (na sebi ili u torbi) do cilja, a drugi član tima je sa sigurne udaljenosti aktivira nekim bežičnim uređajem. Tako, čak i ako osiguranje onemogući napadača, drugi član tima može aktivirati eksploziv i izazvati štetu. Neke pak eksplozivne naprave aktiviraju se automatski, pomoću senzora, vrlo često je to senzor kretanja ako se želi napasti konvoj vozila.

Tvrtka Rehinmetall zato je razvila visokotehnološki odgovor – zaštitini sustav HPEM (High Power Electro Magnetic). Tvrtka tvrdi kako je HPEM sustav za uspješno onesposobljavanje eksplozivnih naprava koje se aktiviraju daljinski, radiovalovima. Zasnovan je na širokopojasnoj tehnologiji i sprječava aktiviranje eksplozivnih naprava s daljinskim upravljanjem te izaziva preuranjeno aktiviranje naprava koje se aktiviraju automatski pomoću senzora. Tako su vozila i konvoji sigurniji jer tehnologija omogućava aktiviranje naprave na sigurnoj udaljenosti. Tvrtka navodi kako je tehnologija HPEM spremna za serijsku proizvodnju. Sustav radi tako da odašilje brzi niz impulsa vrlo širokog opsega koji pokrivaju područje od nekoliko MHz do 3 GHz. Stalno zračenje pokriva i učinkovito ometa frekvencije na kojima bi mogli raditi uređaji za aktiviranje naprava (radiouređaji ili mobilni telefoni). Tako se onemogućava teroriste da aktiviraju eksplozivnu napravu daljinski. Antena sustava izvedena je tako da se može lagano uklopiti u mnoge postojeće situacije i čak jednostavno prikriti tako da izvana nema naznaka da je sustav HPEM instaliran. HPEM se može rabiti i kako uređaj za ometanje radiokomunikacija, a tvrtka navodi kako jedan uređaj može istodobno ometati sve frekvencije. Trebao bi biti u mogućnosti ometati sve vojne i civilne radiokomunikacijske sustave kao i mobilne telefone i dojavljivače, bez obzira na radnu frekvenciju.

Sustav je modularan i omogućava postavljanje na razna mjesta. Može se ugraditi npr. u vozilo ili naknadno postaviti na vozilo. Isto tako i na zgradu ili čak i namještaj. Može se izvesti i kao ručna inačica ugradnjom u odgovarajući kofer. Može se opremiti usmjerenom ili antenom koja odašilje u krugu od 360 stupnjeva. Konstruiran je tako da se može jednostavno rabiti, može se upravljati ručno ili daljinskim upravljačem. Odgovara standardu MIL-STD-810F i sigurnosnim pravilima Svjetske zdravstvene organizacije. Početak serijske proizvodnje planiran je za 2006., a tvrtka može prilagoditi HPEM posebnim potrebama kupaca. 

Toma VLAŠIĆ