Vježba identifikacije žrtava masovnih nesreća

U okviru projekta CRO DVI (Disaster Victim Identification), koji financira Europska unija, a provode nadležne službe Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva, u Zagrebu je provedena multidisciplinarna vježba na kojoj su uz predstavnike MUP-a i drugih civilnih institucija sudjelovali i pripadnici Odjela kriminalističke Vojne policije PVP-a

Stari Kontinent, a posebno njegov zapadni dio, zadnjih desetak godina, nažalost, pogađa sve veći broj tragičnih događaja s desecima ljudskih žrtava. Najzapaženiji su teroristički napadi, ali ima i drugih uzroka među kojima prednjače požari, potresi, zrakoplovne, željezničke i druge prometne nesreće… prouzročeni slučajno ili ljudskim djelovanjem. I u našoj zemlji bilo je sličnih događaja, sjetimo se samo kornatske tragedije 2007. ili izlijetanja nagibnog vlaka 2009. godine. Kad se već ne mogu spriječiti, nego se dogode, takve tragedije zahtijevaju pravodoban i sinkroniziran odgovor i djelovanje svih ovlaštenih institucija. Jedan od segmenata tog djelovanja posebno je osjetljiv: identifikacija žrtava. Upravo njim bavi se Twinning projekt Europske unije Identifikacija žrtava masovnih nesreća i terorizma (CRO DVI – Disaster Victim Identification). Takvi projekti omogućuju suradnju javnih uprava zemlje korisnice (nove članice, u ovom slučaju Hrvatske, ili zemlje kandidatkinje) i starije zemlje članice (u ovom slučaju Ujedinjenog Kraljevstva), s ciljem pružanja pomoći i razmjene znanja u primjeni i provedbi europskog zakonodavstva.
CRO DVI počeo je 15. siječnja ove, a završava 15. siječnja iduće godine i EU ga financira sa 600 000 eura. S hrvatske strane za njegovu je provedbu nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova, a svojevrsni je vrhunac bila multidisciplinarna vježba identifikacije žrtava masovnih nesreća koja je trajala od 4. do 8. prosinca. Vježbu je vodio britanski projektni tim na čelu s dvojicom njihovih iskusnih policijskih stručnjaka.
Vježbu su pratili zamjenici glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i Željko Prša, pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec i njihovi suradnici, a sa strane zemlje partnera nazočio je veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Andrew Stuart Dalgleish. Tijek vježbe promatrali su i predstavnici ostalih institucija koje su sudjelovale u njezinoj provedbi, uključujući zamjenika zapovjednika Pukovnije Vojne policije pukovnika Josipa Beljana.
Ono što je za Hrvatski vojnik bilo najzanimljivije jest da u projektu sudjeluje i OSRH, konkretno, Pukovnija Vojne policije. Naša ekipa nazočila je prvom danu vježbe, na prometnom poligonu Policijske akademije, koji se pretvorio u lokaciju simuliranog sudara cisterne za gorivo i dvaju autobusa punih inozemnih turista. Izbio je požar, na sve strane bilo je razbacanih dijelova, grana, ali nažalost i žrtava (i glumaca i lutaka). Sudar je odnio 27 života uz 68 ozlijeđenih. Tad su, naravno, na scenu stupili pripadnici nadležnih službi: MUP-a, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog Crvenog križa, Hitne medicinske pomoći, Javne vatrogasne postrojbe i drugi koji su koordinirano provodili sve potrebne radnje oko osiguranja mjesta događaja, zbrinjavanja stradalih i sl.
Hrvatski vojnici, pripadnici Odjela kriminalističke Vojne policije PVP-a, pojavili su se u bijelim kutama i zamaskirani, zajedno s kolegama iz MUP-a. Riječ je bila o kriminalističkim tehničarima koji su na terenu prikupljali ante-mortem i post-mortem podatke. Osim tehničara, u vježbu je od vojnih policajaca bio uključen i časnik istražitelj. On je s civilnim stručnjacima radio na objedinjavanju podataka koje su prikupili istražitelji i ostali policijski te vojnopolicijski djelatnici, vještaci za biološka vještačenja i vještaci za daktiloskopiju, djelatnici sudske medicine te forenzični stomatolozi. Sukladno smjernicama INTERPOL-ova Vodiča za identifikaciju žrtava katastrofe, postupci identifikacije stradalih provođeni su u kasnijim dijelovima vježbe jednom od primarnih metoda identifikacije (DNA, otisci prstiju i odontologija). Scenarij prvog dana vježbe bio je okidač za aktivnosti tog tjedna. Primjenjivao se niz INTERPOL-ovih procedura vezanih uz DVI, koje se provode širom svijeta kad se dogodi nesreća s velikim brojem poginulih. Njihovo integriranje u rad nadležnih hrvatskih institucija potrebno je kako bi se učinkovito moglo odgovarati na masovne nesreće u skladu s međunarodnim standardima, kao i primiti pomoć od drugih zemalja u takvim situacijama. Najvažnije je što je proces DVI-ja strukturiran tako da u prvi plan stavlja obitelji žrtava. Način na koji nadležna tijela reagiraju i odnose se prema njima ostaje zapamćen u javnosti niz godina. Sva istraživanja na terenu, u laboratorijima i dosjeima na kraju su završila pozitivnim identifikacijama. Njih je petog, zadnjeg dana vježbe, potvrdio Odbor za identifikaciju sastavljen od neovisnih stručnjaka.
Kako nam je rekla satnica Tatjana Šolaja, načelnica Odjela kriminalističke Vojne policije, vježba je bila izvrsna prilika ne samo za uvježbavanje zajedničkog djelovanja s kolegama, nego i za razvoj vlastitih sposobnosti Odjela, kao i za stvaranje temelja za obučavanje većeg broja pripadnika za DVI, ali i za pojedinačna znanja i vještine koji se mogu primijeniti u drugim slučajevima. Odjel se u projekt CRO DVI uključio u rujnu ove godine i tad je počeo pripreme, a vojnici koji su sudjelovali na vježbi većinom su stručnjaci s iskustvom iz Domovinskog rata i Afganistana. “Na vježbi su civilnim kolegama pružili sigurnost i potporu, a britanski su instruktori naglasili da su upravo vojni policajci tijekom pripremne obuke i tečajeva preuzeli inicijativu u provedbi,” istaknula je satnica.

Domagoj VLAHOVIĆ; Snimio: Tomislav BRANDT