Vrhunski piloti i tehničari – glavna snaga HRZ-a i PZO-a

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana bilo je i ostalo specifična tehnička grana, u kojoj, pored tehnike, glavnu snagu, jednako kao i u Domovinskom ratu, čine ljudi, vrhunski piloti i tehničari, koji su uvijek spremni izvršiti svoju zadaću, a njihova plemenitost i posvećenost dobrobiti građana naše domovine ono je što nas sve skupa ispunjava posebnim ponosom i zadovoljstvom,” rekao je ministar Damir Krstičević

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu održana je 12. prosinca središnja svečanost povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga RH.
Obilježavanje je počelo misom zadušnicom za pripadnike HRZ-a i PZO-a poginule u Domovinskom ratu, koju je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj. Slijedila je središnja svečanost na kojoj je održana primopredaja zastave i dužnosti zapovjednika HRZ-a i PZO-a između dosadašnjeg zapovjednika general-bojnika Miroslava Kovača i novoizabranog, brigadnog generala Mate Mikića.
Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OSRH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora, bivši zapovjednici i pripadnici HRZ-a i PZO-a i drugih ustrojstvenih cjelina OSRH, obitelji poginulih pripadnika grane i drugi.
Čestitajući pripadnicima HRZ-a i PZO-a na dosadašnjim uspjesima, na velikom zalaganju i predanosti pilotskom pozivu, te ujedno i na primopredaji dužnosti zapovjednika, general zbora Mirko Šundov podsjetio je na stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je, kako je istaknuo, po mnogočemu jedinstveno.”Zrakoplovstvo smo stvarali gotovo ni iz čega. U poljoprivredne i školske avione sami smo ugrađivali oružne sustave i tako djelovali u prvim danima rata. Bili su to teški, ali slavni dani Domovinskog rata, kad su djela pripadnika ratnog zrakoplovstva bila primjer požrtvovnosti i ljubavi prema domovini,” rekao je general Šundov, izrazivši zahvalnost i priznanje hrabrim pilotima koji su zrakoplovima JNA odlučno i hrabro doletjeli i stavili se na raspolaganje svojoj domovini, branili je i oslobađali. Podsjetio je i na ugled koji pripadnici HRZ-a i PZO-a danas uživaju kroz misije potpore miru u svijetu te obučavanje pilota drugih zemalja, održavanje postojeće tehnike, te brojne druge zadaće poput protupožarne zaštite, hitnog medicinskog prijevoza te traganja i spašavanja.
Ministar Damir Krstičević podsjetio je kako je iza svih nas godina koja je bila iznimno zahtjevna za HRZ i PZO. “Ove smo godine napravili velik pomak. Pokrenuli smo proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, primili smo ponude za novi avion, obavili njihovu validaciju i evaluaciju i sad smo pred odlukom koja je odgađana petnaestak godina,” rekao je ministar Krstičević. Podsjetio je kako je HRZ i PZO bilo i ostalo specifična tehnička grana, u kojoj, pored tehnike, glavnu snagu, jednako kao i u Domovinskom ratu, čine ljudi, vrhunski piloti i tehničari, koji su uvijek spremni izvršiti svoju zadaću, a njihova plemenitost i posvećenost dobrobiti građana naše domovine ono je što nas sve skupa ispunjava posebnim ponosom i zadovoljstvom. Na kraju se obratio mladim ljudima željnim izazova i pozvao ih da se pridruže i postanu piloti Eskadrile višenamjenskih borbenih aviona iz sastava pobjedničkog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Prigodnim se riječima obratio i dosadašnji zapovjednik HRZ-a i PZO-a general-bojnik Miroslav Kovač. Osvrnuo se na vrijeme koje je proveo na toj dužnosti te zahvalio svim pripadnicima grane, koji su dali nesebičan doprinos njezinu razvoju. Podsjetio je na nekoliko faza transformacije i preustroja tijekom kojih je HRZ i PZO izraslo u moderno zrakoplovstvo, u potpunosti sposobno i spremno ispunjavati svoje Ustavom i zakonom predviđene zadaće i misije. Naveo je kao primjer neke od ovogodišnjih uspjeha HRZ-a i PZO-a: izobrazbu vlastitog pilotskog kadra, velik broj ostvarenih letačkih zadaća i sati naleta, pomlađivanje zapovjednog kadra, prihvaćanje i uvođenje u uporabu nove tehnike – helikoptera Kiowa Warrior, te donošenje ključne odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, čime će se, kako je rekao, pridonijeti jačanju borbene komponente i stvaranju platforme za još učinkovitiju provedbu zadaća koje nas očekuju.
Brigadni general Mato Mikić zahvalio je na ukazanom povjerenju i imenovanju na odgovornu dužnost zapovjednika HRZ-a i PZO-a, koju će obnašati od 1. siječnja 2018. godine. “Postati zapovjednikom jedne grane OSRH i biti promaknut u čin brigadnog generala Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iznimna je čast, ali i velik izazov i odgovornost,” rekao je general Mikić te istaknuo: “Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže stručnim kadrom koji može ostvariti postavljene ciljeve. Moja je zadaća upravljanje tim kapacitetima na najbolji mogući način, u cilju održavanja i povećanja sposobnosti grane. Pred nama su veliki izazovi. Uvođenjem u operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior postižemo nove sposobnosti i razvijamo borbenu komponentu helikopterskih snaga, koja će svoj doprinos dati u očuvanju suvereniteta Republike Hrvatske.” Pozdravio je i odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koja je, ističe, iznimno važan čimbenik koji određuje smjer daljnjeg razvoja HRZ-a i PZO-a, ali jednako je važan izazov očuvanje i uvođenje novog zrakoplovnog osoblja: pilota, tehničara i inženjera.
U prigodi Dana grane i 26. obljetnice HRZ-a i PZO-a uručena su promaknuća, pohvale i nagrade. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH promaknula je u viši čin 17 časnika HRZ-a i PZO-a. U čin brigadnog generala promaknut je brigadir Mato Mikić, u čin brigadira promaknuti su pukovnici Damir Perak i Ivica Černe, a u čin pukovnika promaknut je bojnik Christian Jagodić. U čin bojnika promaknut je jedan satnik, u čin satnika promaknuto je sedam natporučnika, a u čin natporučnika promaknuto je pet poručnika HRZ-a i PZO-a. Načelnik GS OSRH promaknuo je 15 dočasnika i sedam vojnika.
Ministar Damir Krstičević i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima obišli su nakon svečanosti taktičko-tehnički zbor Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OSRH.

Ivana Valentić Mikšik, Foto Mladen Čobanović