Vježba Saber Strike 18

Združenim djelovanjem NATO-ovih snaga koje se nalaze u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFPBG LUT–DEU) te pripadnika američke i litavske vojske prezentirane su taktike, tehnike i procedure u provedbi vojnih operacija u naseljenom području. Sudionici su prikazali vrhunsku obučenost i sposobnost združenog djelovanja zračnih, kopnenih i snaga za posebne namjene. Danu uvaženih gostiju na vojnom poligonu Pabrade nazočio je i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid

U sklopu provedbe vježbe Saber Strike 18 na vojnom poligonu Pabrade u Republici Litvi 11. lipnja održan je Dan uvaženih gostiju kojem su nazočili i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid i hrvatski vojni izaslanik u Republici Litvi brigadir Jugoslav Jozić. Predstavljena im je svrha i glavni obučni ciljevi te dosadašnje etape vježbe.
Zamjenik zapovjednika američkih kopnenih snaga za Europu general-bojnik John Gronski čestitao je na postignućima, a ministar obrane Republike Litve Raimundas Karoblis zahvalio je svim nacijama angažiranim na provedbi vježbe.
Združenim djelovanjem NATO-ovih snaga koje se nalaze u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFPBG LUT–DEU) te pripadnika američke i litavske vojske prezentirane su taktike, tehnike i procedure u provedbi vojnih operacija u naseljenom području tijekom kojih su sudionici prikazali vrhunsku obučenost i sposobnost združenog djelovanja zračnih, kopnenih i snaga za posebne namjene.
Nakon završetka pokazne vježbe organiziran je taktičko-tehnički zbor opreme i sredstava kojima su opremljene postrojbe. General Kundid u pratnji hrvatskog vojnog izaslanika brigadira Jozića i zapovjednika 1. HRVCON-a bojnika Marka Krpana obišao je postrojene pripadnike koji su sudjelovali na vježbi. Uz generala Kundida čestitke pripadnicima na prikazanoj uvježbanosti uputili su i zamjenik zapovjednika američkih kopnenih snaga za Europu general-bojnik John Gronski i zamjenik zapovjednika kopnene vojske Savezne Republike Njemačke general-pukovnik Carsten Jacobson.


Vježba Saber Strike 18 godišnja je vježba koja se već osmi put provodi s ciljem jačanja spremnosti i interoperabilnosti savezničkih snaga te provjere sposobnosti brzog razmještaja združenih NATO-ovih snaga visoke spremnosti (NATO Very High Readiness Joint Task Forces). Riječ je o intergranskoj NATO-ovoj vježbi koja se provodi na teritoriju četiriju zemalja (Republike Estonije, Republike Latvije, Republike Litve i Republike Poljske), u njoj sudjeluje više od 18 000 vojnika iz 19 nacija, a vježbom zapovijeda Multinacionalni korpus Sjeveroistok (MNC-NE).

Slike i tekst: OJI