Vježba traganja i spašavanja SAREX 16

Vježba SAREX 16 redoviti je obučni događaj Obalne straže RH koji se jednom godišnje provodi s ciljem uvježbavanja zapovjedništava i snaga u planiranju i provođenju operacija pomorskog presretanja te traganja i spašavanja na moru. Provodi se već treću godinu zaredom, zajedno sa snagama Obalne straže Republike Italije, na temelju međunarodnog sporazuma naših zemalja o suradnji u akcijama traganja i spašavanja na Jadranu. Uz brodove obiju strana, sudjelovale su i zračne snage te nacionalne središnjice za zaštitu i spašavanje Hrvatske i Italije…

Pet članova posade ribarskog broda “Spiral” nestalo je u noći u srednjem dijelu Jadrana, negdje na pola puta između hrvatske i talijanske obale. Vlasnik broda pokušao ih je dobiti satelitskom vezom, ali neuspješno. O tome ranom zorom obavještava Nacionalnu središnjicu za zaštitu i spašavanje u Rijeci koja informaciju prosljeđuje dežurnom časniku Obalne straže RH i koordinatoru Centra talijanskog pomorskog spašavanja. Zadnji kontakt s brodom bio je dan prije u području otoka Jabuke i prema dostupnim podacima čini se da je mali ribarski brod imao dodirnu točku s velikim tankerom upravo negdje na sredini mora.
Počinje operacija traganja za unesrećenima i njihova spašavanja, što u plavom morskom beskraju nije nimalo lak zadatak. Mjestu nesreće najbliži je hrvatski ophodni brod OB-04 “Hrvatska Kostajnica”. Zapovjednik ophodnog broda, koji je prvi na mjestu događaja, od MRCC-a Rijeka dobiva zadaću voditelja operacije spašavanja te ulogu koordinatora s talijanskom stranom i sa zračnim snagama. Prve u akciju šalje zračne snage koje ubrzo uočavaju plutajuću splav na kojoj su tri osobe. U pomoć poziva drugi hrvatski brod, BS-73 “Faust Vrančić”, koji se nalazi u blizini, da pošalje brze snage za evakuaciju spašenih ljudi sa splavi, a s obzirom na lokaciju pozvana je i talijanska strana. Jedna od spašenih osoba teško je ozlijeđena i treba hitno medicinsko zbrinjavanje. Nakon što ih brzi gumenjak prebaci na spasilački brod, helikopter HRZ-a i PZO-a doći će po ozlijeđenog i prevesti ga u bolnicu.
No, nedostaju još dva člana posade ribarskog broda i nastavlja se zajednička akcija traganja na moru. Zahvaljujući dobroj koordiniranosti i iskustvu, uskoro su spašena i preostala dva ribara s broda “Spiral”. Vježba traganja i spašavanja na moru SAREX 16 time je uspješno odrađena i završena.

Hitno medicinsko zbrinjavanje ozlijeđenih

Iako je scenarij bio izmišljen, a članove posade nestalog broda činile su plastične lutke, vježba je pripremljena prema stvarnom događaju koji se prije nekoliko godina zbio u području sjevernog Jadrana. Vježba SAREX 16, koja je ove godine održana 27. rujna, redoviti je obučni događaj Obalne straže RH koji se jednom godišnje provodi s ciljem uvježbavanja zapovjedništava i snaga u planiranju i provođenju operacija pomorskog presretanja te traganja i spašavanja na moru. Provodi se zajedno sa snagama Obalne straže Republike Italije na temelju međunarodnog sporazuma naših zemalja o suradnji u akcijama traganja i spašavanja na Jadranu. Uz brodove obiju strana sudjelovale su i zračne snage obiju mornarica te nacionalne središnjice za zaštitu i spašavanje Hrvatske i Italije.
Zapovjednik vježbe bio je kapetan fregate Zoran Medvidović, zapovjednik 1. divizijuna Obalne straže RH. Objasnio je da se vježba održava treću godinu zaredom, a svake se godine Hrvatska i Italija izmjenjuju kao zemlje nositelji. “Ove je godine Hrvatska zemlja nositelj, a cilj vježbe je traganje i spašavanje ljudskih života te imovine na moru. Svake godine imamo različite scenarije kroz koje se od nas zahtijeva da ispitamo sve mogućnosti zajedničkog djelovanja na otvorenom moru odnosno u našem i talijanskom dijelu gospodarskog pojasa,” rekao je kapetan fregate Medvidović i dodao da se na vježbi ispituje komunikacijska i koordinacijska osposobljenost.
S hrvatske su strane u vježbi sudjelovala dva broda, zrakoplovi Pilatus i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a s talijanske ophodni brod i helikopter. Nakon vježbe hrvatska i talijanska strana održale su kratki sastanak na kojem su razmijenile informacije, impresije, kao i moguće probleme na koje su naišle tijekom vježbe.

Nakon vježbe hrvatska i talijanska strana održale su kratki sastanak na kojem su razmijenile informacije, impresije, kao i moguće probleme na koje su naišle tijekom vježbe

Poručnik bojnog broda Ante Silić bio je prvi na mjestu nesreće, kao zapovjednik ophodnog broda, te je od MRCC-a Rijeka dobio zadaću voditelja na mjestu događaja (OSC koordinator). Kako nam je objasnio, u spašavanju su sudjelovali ophodni brodovi hrvatske i talijanske strane. “Vodio sam traganje i spašavanje s upućivanjem našeg zrakoplova, kao i helikoptera Republike Italije na mjesto nesreće. Uspješnost cijele realizacije vježbe leži u dobrim vremenskim uvjetima i u izvrsnom timskom radu. Nismo imali nikakvih problema ni kvarova. Mogla se vidjeti dobra uvježbanost, no u konačnici to je jedna od naših zadaća i mi to redovito uvježbavamo u našim vodama i lukama, kao što i Talijani uvježbavaju u svojim. Suradnja je bila na najvišoj razini upravo zato što obje strane imaju veliko iskustvo,” istaknuo je poručnik bojnog broda Ante Silić.
SAREX 16, kao i dosadašnje vježbe, pokazala je visoku kooperativnost te sposobnost da hrvatske snage zajedno s talijanskim pomorskim i zračnim snagama uspješno sudjeluju u vježbi. “Vježba je bila izazovna jer je riječ o sredini Jadrana, a posebice kad je u pitanju komunikacija. Zahvaljujem svim sudionicima na uspješno odrađenoj zadaći jer je to upravo ono što možemo očekivati i u praksi,” zaključio je zapovjednik vježbe kapetan fregate Zoran Medvidović.


Lučka kapetanija – nositelj traganja i spašavanja unutar teritorija RH
Kako nam je objasnio kapetan fregate Zoran Medvidović, lučka kapetanija glavni je nositelj traganja i spašavanja unutar teritorija RH i kad se nešto dogodi unutar teritorijalnih voda, zajedno s Obalnom stražom i policijskim snagama na moru koordinira operaciju. U području ZERP-a nositelj je traganja i spašavanja Obalna straža RH koja također u operaciji sudjeluje zajedno sa snagama lučke kapetanije. Na vježbi je stoga bio i predstavnik lučke kapetanije kao kolega s kojim se mogu podijeliti dragocjena iskustva. “Vježba je bila odlična, pokazala je dobru uigranost i organizaciju i iznimno mi je drago da sam mogao nazočiti njezinoj provedbi,” rekao je Petar Poklepović, zapovjednik broda Lučke kapetanije Split.


Petra Kostanjšak, Foto: J. Kevrić / HRM