“Voditi možete jedino osobnim primjerom…”

“Sve svoje pobjede i prevladavanje izazova Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska duguju svojim ljudima – njihovu domoljublju, volji, znanju i iskustvu. To je temelj na kojem se gradi svaki uspjeh i ostvaruje pobjeda. Uz sve ljudske vrline i kvalitete koje su temelj karaktera hrvatskog vojnika, uspješnost uvelike ovisi i o znanju. Znanje je ključ stalnog jačanja najvrednijih potencijala svih grana Hrvatske vojske,” istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević

U nazočnosti visokih vojnih i civilnih dužnosnika, roditelja, rodbine i prijatelja u Kninu je 21. rujna održana svečana prisega 17. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.

Prisegu je položilo 122 kadeta, od kojih je 86 kadeta šestog naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 28 kadeta drugog naraštaja integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojno pomorstvo te osam kadeta kandidata za vojne pilote. Školovanje je počelo i 16 kadeta iz partnerskih zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova, te kadet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Svečanu ceremoniju uveličali su izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i njezin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS-a general-pukovnik Drago Matanović, savjetnici ministra i zapovjednici grana OSRH, gradonačelnik Knina Marko Jelić, predstavnici akademske zajednice, predstavnici Vojnodiplomatskog zbora i drugi.

 

Uručenje beretki na Kninskoj tvrđavi

Svečana ceremonija počela je postrojavanjem kadeta Hrvatske vojske na Kninskoj tvrđavi, gdje je uz intoniranje himne podignuta na jarbol hrvatska zastava, točno u vrijeme kad je 1995. godine podignuta u pobjedničkoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, a potom su kadetima uručene beretke te su uglas izgovorili kadetsku molitvu. Beretke su kadetima uručili ministar Damir Krstičević, general zbora Mirko Šundov, general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, gradonačelnik Knina Marko Jelić, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Damir Stručić i zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša.

Nakon ceremonije uručenja beretki kadeti su u mimohodu prošli kninskim ulicama do stadiona NK Dinara, gdje su se svečano postrojili.

Uvodno ih je nakon izvođenja akademske himne i u ime rektora prof. dr. sc. Damira Borasa pozdravila prorektorica Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić. Istaknula je kako su sveučilišni studijski programi za koje su se odlučili iznimno atraktivni i kvalitetni, da za njih postoji velik interes, a nastavu izvode najizvrsniji nastavnici i visokoobrazovani vojni stručnjaci. Izrazila je uvjerenje kako će se suradnja HVU-a i sveučilišne zajednice i dalje nastaviti te poručila kadetima da nošeni snagom uma i srca budu uvijek domovini vjerni.

Zapovjednik HVU-a uputio je kadetima sveučilišnih vojnih studijskih programa – Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo, Vojno pomorstvo te Aeronautika – vojni pilot pozdrave iz grada simbola pobjede u Domovinskom ratu te im čestitao što su se odlučili za vojni poziv i obrazovanje nastavili na vojnim sveučilišnim studijima. “Danas ćete prisegom početi svoje školovanje na vojnim studijima i ući u vojni sustav. Kao studenti imat ćete akademske obveze, a kao vojnici / kadeti provodit ćete izazovnu vojnu obuku i stjecati suvremena vojna znanja i vještine. Tijekom školovanja osposobit ćemo vas i pripremiti za provedbu najzahtjevnijih zadaća s kojima ćete se susretati u vojnoj karijeri. Stavljat ćemo vas u situacije koje će zahtijevati brze reakcije te donošenje pravodobnih i učinkovitih odgovora i odluka. Cilj nam je od vas izgraditi moderne profesionalne časnike, koji će moći odgovoriti na sve izazove suvremenog ratovanja, kontinuirano raditi na stjecanju novih znanja i vještina te ovladavanju najmodernijim tehnologijama. Posebno naglašavam hrvatskim kadetima da pritom čuvaju bogatu hrvatsku vojnu tradiciju i vrednote Domovinskog rata,” rekao je general Pađen te dodao kako postati časnik pobjedničke Hrvatske vojske znači veliku čast, ali i obvezu.

Istaknuo je kako će se nastaviti razvoj vojnih studijskih programa u suradnji sa sveučilištima u Zagrebu i Splitu te najavio od sljedeće godine pokretanje poslijediplomskog specijalističkog studijskog programa domovinske sigurnosti, na kojem će se usvajati nova interdisciplinarna znanja i kompetencije potrebne za integraciju i daljnji razvoj sustava domovinske sigurnosti.

Napomenuo je i da je Hrvatsko vojno učilište u transformaciji u Sveučilište za obranu i sigurnost te da će biti središnje mjesto obrazovanja u tom području.

Hrvatska vojska cijeni izvrsnost u svakom pogledu

Zapovjednik Kadetske bojne pozvao je zatim kadete na polaganje svečane prisege. Uveličao ju je prelet nekoliko aviona Pilatus PC-9, kojima su pilotirali upravo kadeti piloti uz nadzor svojih instruktora.

Čestitke kadetima na prisezi uputio je u ime predsjednika Vlade RH ministar obrane Damir Krstičević. Ujedno je zahvalio kadetima iz partnerskih zemalja na iskazanom povjerenju i želji za uključivanjem i obrazovanjem u okviru naših studijskih programa.

“Knin je simbol naše pobjede u Domovinskom ratu i simbol snage pobjedničke Hrvatske vojske,” rekao je ministar te izrazio zadovoljstvo što je nakon devet godina prisega ponovno u tom gradu. Podsjetio je kako je promocija u Gradu Heroju i simbolu stradanja u Domovinskom ratu –Vukovaru, a upravo su ta dva grada simboli na kojima je izgrađena moderna Hrvatska vojska.

Ministar je kadetima poručio kako vjeruje u njih te da budu ponosni na svoju odluku jer ovim činom postaju dio sustava u čijem je središtu prije svega čovjek. “Sve svoje pobjede i prevladavanje izazova Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska duguju svojim ljudima – njihovu domoljublju, volji, znanju i iskustvu. To je temelj na kojem se gradi svaki uspjeh i ostvaruje pobjeda. Uz sve ljudske vrline i kvalitete koje su temelj karaktera hrvatskog vojnika, uspješnost uvelike ovisi i o znanju. Znanje je ključ stalnog jačanja najvrednijih potencijala svih grana Hrvatske vojske,” istaknuo je ministar.

 

Transformacija HVU-a u Sveučilište za obranu i sigurnost “Dr. Franjo Tuđman”

Najavio je transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost “Dr. Franjo Tuđman”, čime će se dodatno ojačati sposobnost edukacije, te ustrojavanje Studija domovinske sigurnosti kao interdisciplinarnog modela obrazovanja i istraživanja koji će omogućiti stjecanje novih nedostajućih kompetencija u sustavu domovinske sigurnosti.

Ministar je kadetima poručio da je Hrvatska vojska bila i ostala mjesto koje cijeni izvrsnost u svakom pogledu. Pozvao ih je na izvrsnost i hrabrost, da hrabro idu ususret izazovima i budu otvoreni za nove ideje te naglasio: “Voditi možete jedino osobnim primjerom. Na svojem putu rasta, usavršavanja i razvoja nailazit ćete na poteškoće, ali zadržite pozitivan stav, sjetite se naših heroja, slijedite viziju koja vas je danas ovamo dovela i vjerujem kako ćete izići kao pobjednici.”

Izaslanik Predsjednice Republike upućujući čestitke kadetima na odluci i izboru vojnog poziva, rekao je: “Postali ste dio vojske pobjednika. Vi ste neizostavna karika u daljnjem razvoju Hrvatske vojske. Težite izvrsnosti i ne birajte kompromise, nego put časti i pobjede koji su vam u nasljeđe ostavili vaši prethodnici.”

Čestitkama se pridružio i načelnik GS OSRH. Poručio je kadetima kako su se polaganjem svečane prisege obvezali na časnu i profesionalnu službu te kako su odabrali najčasniji i najplemenitiji način na koji se može služiti domovini i njezinim građanima. Podsjetio je na dugogodišnju suradnju HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” i sveučilišne zajednice te kako su se tu školovali heroji Domovinskog rata, a danas se na tom sustavu vrijednosti i domoljublja odgajaju i školuju budući hrvatski časnici.

General Šundov poručio je kadetima da naglasak stave na vrline kao što su razboritost, hrabrost, predanost, velikodušnost, poniznost i vjera te izrazio vjeru u njih kao buduće vojne lidere koji su odabrali put časti, poštenja i služenja domovini.


Ponosni polaznici sveučilišnog studijskog programa Vojno vođenje i upravljanje

Kadetkinja Ana Đarmati 

Cijeli život imam osjećaj da ovdje pripadam i sad kad sam dobila čast biti ovdje, osjećaj je nevjerojatan. Pogotovo zato što je primiti beretku na Kninskoj tvrđavi, simbolu pobjede u Domovinskom ratu, od najviših predstavnika hrvatske Vlade i Hrvatske vojske, a ponajprije od hrvatskih branitelja, neponovljiv osjećaj. Moj je cilj svaku zadaću izvršiti na najbolji mogući način, što časnije i poštenije, i tomu ću težiti. Cijeli život vojsku gledam kao nešto posebno, kao veliku obitelj u kojoj vlada zajedništvo i potpora.

Kadet Ivan Trlin

Zašto sam se odlučio za vojsku? Tražio sam zanimljiv, atraktivan i dinamičan studijski program i pronašao ga na Hrvatskom vojnom učilištu. Postoji također i velika doza domoljublja. Naime, moj je otac hrvatski ratni vojni invalid, a on i njegov ratni put bili su mi nit vodilja. Jednostavno osjećam da svaka mlada osoba treba na neki način dati svoj doprinos domovini za koju su se borili naši očevi i za koju su mnogi branitelji, nažalost, poginuli. Knin je simbol hrvatske slobode i pobjede u Domovinskom ratu i kad vam na tom mjestu ministar obrane uruči beretku ne postoje riječi koje mogu opisati taj osjećaj.

 

Vesna Pintarić

Foto: Mladen Čobanović