“Važno je preživjeti i vratiti se prijateljskim snagama…”

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” provedena je S.E.R.E. obuka (Survival, Evasion, Resistance, Escape – preživljavanje, izbjegavanje, odupiranje, izvlačenje). S. E. R. E. obuku najviše, C razine, uspješno je prošlo 11 polaznika

Kako preživjeti u izolaciji, snaći se i pobjeći iz zarobljeništva, uspostaviti kontakt s prijateljskim snagama te biti izvučen iz područja operacije – sve su to vještine koje su morali svladati polaznici obuke S.E.R.E. (Survival, Evasion, Resistance, Escape – preživljavanje, izbjegavanje, odupiranje, izvlačenje), provedene tijekom rujna na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju.

Drugi put ove godine obuku su provodili instruktori Središta za međunarodne vojne operacije (SMVO) uz pomoć kolega iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Vojnoobavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

S. E. R. E. obuku najviše, C razine, uspješno je prošlo 11 polaznika, od toga šest iz sastava GOMBR-a, dvojica pripadnika antiterorističke Vojne policije te dvojica pilota iz sastava HRZ-a.

“C razina najviša je razina S.E.R.E. obuke. Najizazovnija je i najzahtjevnija u smislu da se na njoj sublimiraju sva znanja stečena na razinama A i B. Obuka razine C krajnje je usmjerena, odnosno ciljana za pojedince i postrojbe za koje postoji velika vjerojatnost izolacije, znači za pripadnike koji su u borbenom kontaktu te za pripadnike zračnih i specijalnih snaga. Obuka je usmjerena i na pojedince i strukture, pa čak i civile koji po svojem djelovanju mogu doći u situaciju izolacije,” objašnjava kome je sve S.E.R.E. obuka razine C namijenjena zamjenik zapovjednika SMVO-a pukovnik Abdulah Selimović, koji je u redoviti nadzor obuke na slunjski poligon došao 19. rujna netom uoči završnog dijela vježbe.

“Izolacija pojedinca,” nastavlja pukovnik Selimović, “ne mora uvijek značiti ugrozu u borbenom smislu. Pojedinca se stoga tijekom obuke priprema kako bi se vratio u normalan život nakon izolacije.”

“Sagledamo li izolaciju u smislu razvoja sustava domovinske sigurnosti, pojedinac može biti izoliran pa lociran uz pomoć pripadnika GSS-a ili vatrogasaca,” kaže pukovnik Selimović.

Polaznici su u prvom tjednu prolazili teorijski dio, na kojem su se upoznali s vještinama potrebnim u završnom dijelu obuke. Primjerice, instruktori su ih upućivali u navigacijske hodnje, korištenje signalizacije i slično.

“Nakon tjedna u učionicama slijedi demovikend, tijekom kojeg smo nas četvorica instruktora u šumi brusili naučene vještine s polaznicima obuke. Prije završne vježbe u trajanju od 72 sata, polaznici su prošli psihološku pripremu. Sama vježba koncipirana je tako da polaznici dobiju neku konkretnu zadaću, odnosno operativnu zapovijed da moraju nešto izvršiti. Tijekom izvršenja zadaće dolazi do zarobljavanja i izolacije, a na toj vježbi polaznici moraju pokazati sve što su naučili – kako preživjeti u šumi, kako se oduprijeti ispitivanju, pravilan postupak izvlačenja i identifikacije pri izvlačenju,” objašnjava viši instruktor iz SMVO-a narednik Krunoslav Damjanović.

Konkretno, polaznici su bili pripadnici kontingenta u međunarodnoj vojnoj operaciji u zamišljenoj zemlji u kojoj je došlo do sukoba među etničkim skupinama.

“Jedna je grupa dobila zadaću izvidjeti rutu, a piloti su trebali izvidjeti postoji li na terenu zona za slijetanje. Tijekom zadaće upadaju u zasjedu, zarobljeni su i podvrgnuti ispitivanju,” opisuje narednik Damjanović. Budući da nisu imali nikakve konkretne informacije, pušteni su iz zarobljeništva i počinje akcija njihova spašavanja.

“U ovom je slučaju zarobljeništvo trajalo malo dulje. Naime, tijek obuke ovisi o polaznicima. Mi instruktori možemo sve isplanirati, no dok polaznici ne postignu željeni standard, postupak se ponavlja jer ova obuka nije selekcijskog tipa, nego nam je cilj da polaznici nauče i dođu do željenog standarda,” kaže instruktor Damjanović. Nakon što su polaznici obuke pušteni iz zarobljeništva, stupili su u kontakt s operativnim centrom koji ih je navodio do točke gdje će biti izvučeni. Iduća su dva dana u šumi izbjegavali suprotnu stranu, koju su na vježbi igrali pripadnici bojne Pauci. Nakon izvlačenja iz izolacije, polaznici su prošli fazu reintegracije – prvo liječnički pregled, nakon toga razgovor s obavještajnom zajednicom pa razgovor sa psihologom.

Iako vidno iscrpljeni nakon gotovo dvodnevnog boravka u šumi, tijekom kojeg su dovedeni do granice psihičke i fizičke izdržljivosti, svi su polaznici uspješno svladali vježbu.

“Ovi su polaznici ako ne najbolji, onda jedni od najboljih s kojima sam dosad radio. Nije bilo nikakvih problema, a u njihovo obučavanje nije bilo potrebno uložiti toliko napora,” zaključuje narednik Damjanović.

U obučavanju polaznika sudjelovao je i pripadnik HRZ-a natporučnik Dominik Jerinić, koji s SMVO-om surađuje kao ekspert iz S.E.R.E. područja.

“Sudjelujem na teorijskom i praktičnom dijelu obuke. Na teorijskom polaznicima predstavljam letačku opremu kako bi se upoznali s onim što koristimo i što mogu očekivati u slučaju nailaska na izoliranog pilota. Mi piloti nemamo opremu koju imaju pripadnici HKoV-a, posebno dubinski izvidnici ili pripadnici ZSS-a, tako da će nama svakako biti teže u ovakvim situacijama. Na obuci su bila dvojica pilota i može se očekivati da je njihovo predznanje o preživljavanju te taktikama maskiranja i izbjegavanja sigurno manje u odnosu na ove druge pripadnike, no mislim da su se iznimno dobro prilagodili,” rekao je natporučnik Jerinić. Dodaje kako su pripadnici HRZ-a na teorijskom dijelu pokazali visoku motiviranost za taj tip obuke, a na praktičnom su stekli puno znanja i vještina koje će koristiti u svojem poslu. “Ovakve su situacije krajnja nužda i važno je naučiti preživjeti i vratiti se prijateljskim snagama,” dodao je.

 


Desetnik Marinko Bumbić, pripadnik GOMBR-a

“Bilo je dosta zahtjevno, ali puno sam naučio. Stekli smo iskustva koja će nam pomoći nađemo li se u situacijama izolacije. U završnom dijelu obuke najnapornije je bilo zarobljavanje i ispitivanje, ali posebno je izazovno bilo preživjeti sa smanjenom količinom vode i hrane.”

Satnik Filip Petrinjak, Eskadrila transportnih helikoptera

“S.E.R.E. obuka razine C obuka je koju piloti moraju završiti. Mi polaznici uspjeli smo se uklopiti u tim. Teško mi pada umor tako da mi je nespavanje bilo najteži dio vježbe. Zbog 48 sati nespavanja, ispitivanje je bilo prilično naporno.”


Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt