Vojni policajci dokazali visoku razinu obučenosti i spremnosti

Vod Vojne policije iz sastava 3. satnije VP-a Đakovo na čelu sa zapovjednikom natporučnikom Tomislavom Lacom, koji čini hrvatsku sastavnicu NATO eNRF-a, na vojnom poligonu u Slunju proveo je tjedan dana kako bi još jednom potvrdio svoju izvrsnost i visoku razinu spremnosti…

Vojni poligon ”Eugen Kvaternik“ idealno je mjesto za održavanje spremnosti i to ovaj put deklariranih snaga za pojačane NATO-ove Snage brzog odgovora (Enhanced NATO Response Force/Very High Readiness Joint Task Forces – eNRF/VJTF 2017). Vod Vojne policije iz sastava 3. satnije VP-a Đakovo na čelu sa zapovjednikom natporučnikom Tomislavom Lacom, koji čini hrvatsku sastavnicu NATO eNRF-a (pet članova CIMIC tima te 23 pripadnika Vojne policije), na vojnom poligonu u Slunju proveo je tjedan dana kako bi još jednom potvrdio svoju izvrsnost i zadržao visoku razinu spremnosti.
”Vod VP-a konstantno mora uvježbavati sposobnosti za provođenje vojnopolicijskih operacija (operacije potpore mobilnosti, sigurnosne operacije i vojnopolicijske operacije) u svrhu potpore nadređenog zapovjedništva. Prošle godine bili smo u stand-up fazi, ova je godina stand-by faza, a 2018. smo u stand down fazi. U stand-by fazi imamo sedam dana za raspoređivanje, a u prvoj i zadnjoj 30 dana,” kazao je zapovjednik Laco. U cilju priprema i sudjelovanja postrojbi OSRH u NATO-ovim privremenim namjenskim snagama vrlo visoke spremnosti (NATO VJTF), Središte za međunarodne vojne operacije u suradnji sa Zapovjedništvom za obuku i doktrinu, Gardijskom motoriziranom brigadom i Gardijskom oklopno-mehaniziranom brigadom, 2015. godine ustrojilo je i obučava te priprema tri CIMIC tima. Prvi tim bio je deklariran za potrebe sudjelovanja OSRH u NATO-ovim snagama vrlo visoke spremnosti tijekom 2015. godine i trenutačno je u fazi stand-down, dok je drugi CIMIC tim u statusu stand-by. Psihofizička sposobnost članova tima utvrđuje se zdravstvenim pregledom, provjerom motorike te po potrebi i posebnim psihološkim testiranjima. Obuka je bila podijeljena u tri faze. U prvoj su osvježavali znanje iz temeljnih vojničkih vještina i odrađena su pripremna gađanja iz VHS-D2 i HS2000. Druga je faza obuhvaćala CIMIC tečaj, dok je treći dio sadržavao opću obuku za OPM.Tim je ove godine prošao dvotjednu integracijsku obuku kao pripremu za nacionalno ocjenjivanje spremnosti u svibnju, kad je na Slunju uspješno ocijenjen na vježbi Spremnost, kao dio VJTF hrvatskih snaga uz Vod Vojne policije.
Naime, na vježbi Spremnost održanoj od 9. do 11. svibnja ove godine na vojnom poligonu u Slunju provedeno je ocjenjivanje deklariranih snaga za pojačane NATO-ove Snage brzog odgovora (Enhanced NATO Response Force/Very High Readiness Joint Task Forces – eNRF/VJTF 2017) u kojem je sudjelovao Vod Vojne policije iz Pukovnije Vojne policije, Special Operations Task Unit (SOTU) iz Zapovjedništva specijalnih snaga i Civil-Military Cooperation (CIMIC) tim iz Hrvatske kopnene vojske. Provedeno je također ocjenjivanje 2. mehanizirane satnije za Bojnu grupu mehaniziranog pješaštva (BGMP) II HKoV-a sukladno zahtjevima Ciljeva sposobnosti. Vježba na zemljištu temeljila se na realnim scenarijima mogućih situacija u provedbama operacija potpore miru (Peace Support Operations), kao i operacija odgovora na krize (Crisis Response Operations) prilikom eventualnog angažiranja snaga za eNRF u 2017., odnosno 2. mehanizirane satnije za BGMP II.

Jelena Jakšić; Foto: Tomislav Brandt