Priznanje za doprinos sigurnosti turističke sezone

Pripadnici 93. zrakoplovne baze u ljetnim su mjesecima uložili maksimalne napore braneći Hrvatsku od požara. Svoj su doprinos posade dale i letovima kojima su s naših otoka i priobalja vojnim helikopterima zbrinjavani domaći i inozemni pacijenti kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć, a sudjelovale su i u više akcija potrage i spašavanja za nestalim ili ozlijeđenim osobama… Dodijeljeno je priznanje stoga više nego zasluženo…

Pripadnici 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane dobitnici su ovogodišnjeg posebnog priznanja Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Čovjek – ključ uspjeha u turizmu, za izniman doprinos sigurnosti turističke sezone 2017.
Priznanje je 25. listopada, na svečanoj dodjeli Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada u Malom Lošinju u sklopu tradicionalne manifestacije Dani hrvatskog turizma, zapovjedniku 93. zb pukovniku Mariju Pleši uručio ministar turizma Gari Cappelli.
Ministar Cappelli poručio je: “Ovaj skup prilika da nagradimo one koji su primjer razvoja i kvalitete hrvatskog turizma te poticaj svima nama. Čestitam svima nagrađenima, zahvaljujem vam na ustrajnom i predanom radu te doprinosu u ovoj uspješnoj hrvatskoj turističkoj priči.”
Pukovnik Pleša istaknuo je kako je ta nagrada priznanje letačkim posadama i svim pripadnicima 93. zb koji su u ljetnim mjesecima uložili maksimalne napore braneći Hrvatsku od požara. Posade su doprinos dale i letovima kojima su s naših otoka i priobalja vojnim helikopterima zbrinjavani domaći i inozemni pacijenti kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć, a sudjelovale su i u više akcija potrage i spašavanja za nestalim ili ozlijeđenim osobama.
U ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna, zračne snage iz baze u Zemuniku bile su angažirane u gašenju 307 požara. U kolovozu nije bilo dana bez djelovanja zračnih snaga u gašenjima požara, dok su sveukupno u dvama udarnim ljetnim mjesecima protupožarne sezone (srpanj-kolovoz) zračne snage mirovale samo dva dana.
Humanost kao jedna od prepoznatljivosti rada i djelovanja postrojbe očituje se i kroz hitne medicinske letove te zadaće traganja i spašavanja. Ove je godine do 25. listopada helikopterima iz sastava 93. zb prevezen ukupno 461 pacijent, a njihove su posade tijekom prevoženja i spašavanja ljudskih života provele oko 420 sati u zraku. U ovogodišnjim je akcijama traganja i spašavanja do 25. listopada zabilježeno 15 angažiranja letačkih posada 93. zb.
Organizatori Dana hrvatskog turizma su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora. Manifestaciju organiziraju već desetu godinu zaredom, a dosad je nagrada Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku dodijeljena i dvjema eskadrilama 93. zrakoplovne baze: Protupožarnoj eskadrili (2012.) i Eskadrili transportnih helikoptera (2013.), kojima je također odano priznanje za doprinos sigurnom odvijanju turističke sezone u Hrvatskoj.
M. Karačić
snimio: M. Čobanović