Predstavljene sastavnice NATO eNRF-a – CIMIC tim i Vod Vojne policije

Pet je članova CIMIC tima te 23 pripadnika Vojne policije kao deklarirane sastavnice OSRH za angažiranje u NATO-ovim snagama za brzi odgovor 7. lipnja u vojarni “Croatia” posjetio brigadni general Ian Mortimer, zapovjednik 20. oklopno-pješačke brigade Ujedinjenog Kraljevstva, kojoj će biti pridružene hrvatske sastavnice. General Mortimer tom je prigodom istaknuo: “Radujem se izvrsnim sposobnostima koje donosite u naš tim, kao što se radujem i zajedničkim budućim vježbama…”

Deklarirane sastavnice OSRH za angažiranje u NATO-ovim snagama za brzi odgovor posjetio je 7. lipnja brigadni general Ian Mortimer, zapovjednik 20. oklopno-pješačke brigade Ujedinjenog Kraljevstva, kojoj će biti pridružene hrvatske sastavnice. Tom se prigodom u vojarni “Croatia” postrojio CIMIC tim na čelu sa zapovjednikom bojnikom Nikolom Suhićem te Vod Vojne policije na čelu sa zapovjednikom natporučnikom Tomislavom Lacom, koji čine hrvatske sastavnice NATO eNRF-a.
General Mortimer osobno se upoznao s pet članova CIMIC tima te ukupno 23 pripadnika Vojne policije. Zanimale su ga sposobnosti i iskustva pripadnika OSRH, oprema i vozila, kao i određene procedure, a sve kako bi Brigada što bolje mogla funkcionirati u slučaju upućivanja u područje operacije. Nakon upoznavanja i obilaska, svima je poželio dobrodošlicu u tim. “Radujem se izvrsnim sposobnostima koje donosite u naš tim, kao što se radujem i zajedničkim budućim vježbama,” naglasio je general Mortimer na postrojavanju.
Mobilni CIMIC tim sastoji se od pet pripadnika s pripadajućim vozilom HMMWV i posebnom opremom. Kako kaže njegov zapovjednik, obuka tima počela je ove godine i trajala do svibnja, kad je izvršeno ocjenjivanje po sustavu CREVAL. “Opremljeni smo za ovu zadaću, imamo sposobnost raspoređivanja u ekstremno toplim ili ekstremno hladnim područjima. Sad smo u stand up fazi, iduće godine u stand-by, zatim 2018. u stand down fazi. U stand-by fazi imamo sedam dana za raspoređivanje, a u prvoj i zadnjoj 30 dana,” objašnjava bojnik Suhić.
CIMIC tim zadužen je za pružanje potpore zapovjedniku provedbom civilno-vojne suradnje. Riječ je o suradnji s međunarodnim humanitarnim organizacijama, lokalnom i civilnom vlasti te nevladinim i vladinim organizacijama u području operacije. Provodi također i koordinaciju i vezu s njima kako bi nadređenom zapovjedniku omogućio što uspješniju provedbu misije.
“Pripreme su, s obzirom na kratke rokove, bile vrlo intenzivne i sadržajne. Tako će biti i u idućem razdoblju kad ćemo održavati vježbe s kolegama iz Danske jer naš CIMIC tim u sklopu ovih snaga radi s danskim timom. Tu su i vježbe s ostalim sastavnicama VJTF-a, što će nas svakako obogatiti i stručno i u kompetencijama. Ove godine imamo dvije vježbe, Venerable Gauntlet 16 u Njemačkoj i Immediate Response u Sloveniji. Krajem godine, u prosincu, imamo CREVAL ocjenjivanje Zapovjedništva Brigade,” zaključuje bojnik Suhić.
Zapovjednik je članove svojeg tima predstavio britanskom generalu Ianu Mortimeru, istaknuvši kako je riječ o heterogenoj skupini u kojoj svi imaju bogato vojno iskustvo i iskustvo iz misija. Britanski general poručio je na odlasku da će se svi opet susresti na vježbi Venerable Gauntlet 16.


U cilju priprema i sudjelovanja postrojbi OSRH u NATO-ovim privremenim namjenskim snagama vrlo visoke spremnosti (NATO VJTF), Središte za međunarodne vojne operacije u suradnji sa Zapovjedništvom za obuku i doktrinu, Gardijskom motoriziranom brigadom i Gardijskom oklopno-mehaniziranom brigadom, 2015. godine ustrojilo je i obučava te priprema tri CIMIC tima. Prvi tim bio je deklariran za potrebe sudjelovanja OSRH u NATO-ovim snagama vrlo visoke spremnosti tijekom 2015. godine i trenutačno je u fazi raspreme (stand down), dok je drugi, ovaj CIMIC tim, u statusu stand-by.
Psihofizička sposobnost članova tima utvrđuje se zdravstvenim pregledom, provjerom motorike te, po potrebi, posebnim psihološkim testiranjima. Obuka je bila podijeljena u tri faze. U prvoj su osvježavali znanje iz temeljnih vojničkih vještina i odrađena su pripremna gađanja iz VHS-D2 i HS 2000. Druga je faza obuhvaćala CIMIC tečaj, dok je treći dio sadržavao opću obuku za OPM. Tim je ove godine prošao dvotjednu integracijsku obuku kao pripremu za nacionalno ocjenjivanje spremnosti u svibnju, kad je na Slunju uspješno ocijenjen na vježbi Spremnost 16, kao dio VJTF hrvatskih snaga uz Vod Vojne policije.


Predstavljamo CIMIC tim

zapovjednik CIMIC tima bojnik Nikola Suhić, OSMVO
“Unatoč tomu što smo heterogenog sastava, mogu reći da je tim vrlo visoko motiviran. Spremni smo raditi i funkcionirati u svim uvjetima i pod svim potencijalnim pritiscima.”

operativni časnik satnik Danijel Dolinac, Inženjerijska pukovnija
“U timu sam časnik za vezu i to smatram velikim doprinosom u razvoju karijere, a radujem se daljnjem timskom radu s drugim nacijama u Brigadi.”

operativni časnik satnik Tomislav Antonić, GOMBR
“U timu sam zadužen za planske dokumente i slanje izvješća nadređenima. Veselim se suradnji u međunarodnom okružju sa zemljama članicama NATO-a. U budućnosti bih želio što više međunarodnih vježbi da obogate naše iskustvo i ojačaju suradnju s partnerima.”

dočasnik u timu narednik Željko Pranjić, Topničko-raketna bojna
“U timu sam dočasnik što znači veliku širinu posla i dužnosti. Veselim se suradnji u međunarodnom okružju i, naravno, novim stvarima i budućim vidicima. Smatram to svojevrsnom krunom u karijeri.”

dočasnik u timu nadnarednik Zlatko Starešina, OSMVO
“Priključen sam timu kao CIMIC dočasnik, ali i kao vozač, što znači da se brinem za vozilo. Imam i dodatne dužnosti, ja sam CLS-ovac (završena obuka za borbenog spasioca). Dobro smo pripremljeni, za nama je dug proces obuke i usavršavanja.”


Tekst: Petra Kostanjšak, Foto: Tomislav Brandt