Vojni vremeplov

Prije 18 godina

25. lipnja 1998.
Odluka o ustrojavanju Ratne škole “Ban Josip Jelačić”
Tog je dana u skladu s Odlukom predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH Franje Tuđmana ustrojena Ratna škola “Ban Josip Jelačić” kao najviša vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva. Aktualni 18. naraštaj Ratne škole broji 15 polaznika, od kojih je 11 iz OSRH, jedan iz MVEP-a te po jedan iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Ratna škola “Ban Josip Jelačić” razvija znanja, vještine i stavove važne za vojnu službu, s naglaskom na strateškoj izvrsnosti u nacionalnom i međunarodnom okružju te s ciljem osposobljavanja za obnašanje najviših dužnosti u području nacionalne sigurnosti i obrane.


Prije osam godina

Vježba Adriatic Aurora 2008
17. – 30. lipnja 2008.
Adriatic Aurora naziv je međunarodne vježbe koja je od 17. do 30. lipnja 2008. održana na vojnom poligonu “Gašinci”. Oružane snage RH bile su u ulozi domaćina i organizatora vježbe za pripadnike oružanih snaga članica Američko-jadranske povelje. Bilo je angažirano oko 2000 sudionika, od kojih oko 900 u igrajućim postrojbama, a ostali u potpori vježbe.


Prije sedam godina

1. srpnja 2009.
Prvi hrvatski kontingent na Kosovu
Sukladno Odluci Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR), onamo je upućen prvi hrvatski kontingent koji je činilo 20 pripadnika OSRH i dva transportna helikoptera Mi-171Sh. Zapovjednik 1. HRVCON-a bio je bojnik Michael Križanec. Osnovna zadaća kontingenta bio je prijevoz ljudi i tereta. KFOR je prva NATO-ova operacija na području Balkana u kojoj pripadnici OSRH sudjeluju s vlastitom zračnom transportnom komponentom. U operaciju KFOR upućen je krajem prošle godine 20. kontingent hrvatskih snaga.


Prije tri godine

1. srpnja 2013.
Hrvatska postala 28. članica EU-a
Republika Hrvatska ispunila je ulaskom u Europsku uniju, nakon što je 2009. ušla u NATO savez, drugi veliki vanjskopolitički cilj. Kao 28. članica Unije pridonosi miru i stabilnosti te dijeli zajedničke vrijednosti s ostalim članicama. Europska unija uspostavila je borbene skupine kao mehanizam za brzi odgovor na potencijalnu krizu, a Oružane snage RH angažirane su u Europskoj borbenoj skupini pod vodstvom SR Njemačke.


SVIJET:
26. lipnja 1541. Ubijen Francisco Pizarro, španjolski konkistador koji je poznat kao osvajač Carstva Inka.
22. lipnja 1593. Bitka kod Siska koja je označila svojevrsnu prekretnicu u zaustavljanju osmanskog prodiranja dalje u Europu.
28. lipnja 1919. U Versaillesu su Njemačka s jedne strane i sile Antante s druge potpisale mirovni ugovor.


Pripremila: Petra Kostanjšak