Upravljanje migrantskim tokovima u jugoistočnoj Europi

“Hrvatska je jedna od zemalja koja je doživjela iznimno velik tranzit izbjeglica i migranata. Bio je to golem izazov, a Hrvatska je napravila izvrstan posao dajući ljudima vodu i hranu te pružajući medicinsku skrb kad je bilo potrebno,” naglasio je veleposlanik SR Njemačke Thomas E. Schultze na otvaranju dvodnevnog seminara Centra George C. Marshall na HVU-u

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održan je 8. i 9. lipnja u organizaciji Europskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall seminar Upravljanje posljedicama: upravljanje migrantskim tokovima u jugoistočnoj Europi,
Direktor programa Centra za središnju i jugoistočnu Europu Matthew Rhodes kao moderator događanja na samom je početku zaželio dobrodošlicu svim govornicima i sudionicima te zahvalio HVU-u na uspješnoj suradnji. S obzirom na to da Centar djeluje kroz njemačko-američko partnerstvo, na otvorenju su govorili veleposlanici SAD-a i SR Njemačke. Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes rekla je kako joj je čast sudjelovati na tom važnom regionalnom simpoziju koji je, s obzirom na temu, organiziran u pravo vrijeme. “To je još jedan primjer izvrsnog rada Centra George C. Marshall. Hrvatsko partnerstvo s Centrom dosad je bilo vrlo korisno, a ponosna sam što se na ljeto navršava 20. obljetnica suradnje. Od 1996. godine oko 240 djelatnika hrvatskog Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih te Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovalo je na tečajevima Centra,” istaknula je veleposlanica Valls Noyes.
Veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj Thomas E. Schultze istaknuo je kako je Centar poznat po tom da se uvijek bavi iznimno važnim problemima, poput teme simpozija, a koji se tiču i unutarnje i vanjske sigurnosti.
“Hrvatska je jedna od zemalja koja je doživjela iznimno velik tranzit izbjeglica i migranata. Bio je to golem izazov, a Hrvatska je napravila izvrstan posao dajući ljudima vodu i hranu te pružajući medicinsku skrb kad je bilo potrebno,” naglasio je veleposlanik Schultze na otvaranju seminara.
Brigadir Jugoslav Jozić zaželio je u ime zapovjednika HVU-a general-pukovnika Slavka Barića svima dobrodošlicu, a Centru George C. Marshall zahvalio na dosadašnjoj potpori u razvoju i unapređenju Učilišta. “Izbor teme seminara svojevrstan je nastavak pristupa Centra koji se bavi ne samo problemima, nego i dugoročnim posljedicama i njihovim utjecajem na sigurnost, stabilnost i kulturu u Europi,” rekao je brigadir Jozić.
Veleposlanik Pjer Šimunović, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, izrazio je zadovoljstvo što ima priliku prisustvovati tako važnom seminaru. Pozdravio je napore Centra George C. Marshall, kao i njegove aktivnosti u širem području, a u ovom slučaju to je bavljenje problemom koji se izravno tiče Hrvatske. Nakon otvorenja, rasprave su nastavili brojni domaći i inozemni sudionici, predstavnici institucija koje se na različite načine bave tim važnim pitanjem.

Tekst: P. Kostanjšak, Foto: Marija Sever