Vojnički poziv odabir je izazova

U vojarni “123. brigade HV“ u Požegi na vjernost i služenje domovini prisegnuo je 37. naraštaj ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Dragovoljno vojno osposobljavanje provodi se od 2008. godine, a od 2021. obuku prolaze četiri naraštaja godišnje. Obuka prvog ovogodišnjeg naraštaja započela je 24. veljače i trajat će do 20. travnja, dok je obuka petorice vojnih specijalista, glazbenika, završila 16. ožujka. Među ročnicima koji su prisegnuli nalaze se i dvojica vrhunskih sportaša, hrvači Pavel Puklavec i Karlo Kodrić. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku osposobljeni su za dužnost strijelca roda pješaštva. Time se ispunjava jedan od propisanih uvjeta za njihov prijam u djelatnu vojnu službu. Većina njih opredijeli se za vojnu karijeru koja započinje specijalističkom vojnom obukom, a potom raspoređivanjem u postrojbe Hrvatske vojske. Ročnici koji ne nastave vojnu karijeru, raspoređuju se u razvrstanu pričuvu. Značajna je novost da je naknada koju ročnici dobivaju tijekom obuke od ove godine povećana na 700 eura mjesečno. Zaključno s 36. naraštajem, obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja uspješno je završilo 9206 muškaraca i 1527 žena, odnosno ukupno 10 733 ročnika.

Polaganju prisege nazočio je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika načelnik Stožera Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, načelnik Personalne uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Zelić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan“ HKoV-a brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak, zapovjednik vojarne “123. brigade HV“ Požega brigadir Mile Valentić i zapovjednik Dočasničke škole HVU-a brigadir Ivica Pejaković.


Čestitka ministra Banožića ročnicima 37. naraštaja

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić čestitao je na prisezi 37. naraštaju ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

 Poštovane ročnice i ročnici,

čestitam vam na uspješnom i velikom prvom koraku prema profesionalnoj vojnoj karijeri i obitelji Hrvatske vojske. Vojnički poziv odabir je izazova i zahtijeva od vas kao mladih ljudi puno hrabrosti, odlučnosti i odgovornosti jer biti hrvatski vojnik znači živjeti ovaj poziv i onda kad niste u odori. Činjenica kako ste danas prisegnuli govori da imate samopouzdanja, volje i želje za sudjelovanjem u izgradnji još snažnije i modernije Hrvatske vojske. Hvala vam što ovim činom pokazujete i koliko vjerujete u Hrvatsku vojsku i sve ono što ona predstavlja. Budite ustrajni na svom putu i uzore tražite u hrabrim hrvatskim braniteljima, nikad nemojte prestati s učenjem i usavršavanjem jer znanje je uistinu najveća moć koju možete posjedovati. Budite svjesni kako od danas i vi pridonosite snazi jedine domovine Hrvatske.


TEKST  OJI: FOTO  HKoV / Dalibor Đurak