Za branitelje Hrvatskog zagorja

Prilikom otkrivanja spomen-obilježja u Krapini rečeno je da je 1990-ih u Domovinskom ratu sudjelovalo 11 500 zagorskih branitelja, a 69 ih je ostavilo svoj život na oltaru domovine

Prolaz vodi u smjeru Starog grada Krapine

Krapina, grad povijesti i kulture, dugo je čekala da dobije spomenik posvećen onima koji su svojom hrabrošću i žrtvom gradili neovisnu Hrvatsku. Kako je riječ o središtu Hrvatskog zagorja, tj. Krapinsko-zagorske županije, ideja braniteljskih udruga bila je da novo obilježje budi spomen i odaje zahvalu svim njezinim građanima koji su kao branitelji smrtno stradali i umrli u Domovinskom ratu. I konačno, 25. lipnja 2022. svečano je otkriveno.

Lokacija je u središtu grada, u malom Perivoju Janka Draškovića, podno povijesno važnog Starog grada Krapine. U skladu s idejnim rješenjem, planirano je da praktički cijeli perivoj bude uređen kao jedinstveno spomen-obilježje. Znači, da uz svoju simboličnu i memorijalnu ulogu istodobno bude i mali park, ugodno mjesto za okupljanje te druženje građana i posjetitelja Krapine.

Kako povijest Krapine seže duboko u prapovijesno doba, a kompleks Starog grada neobično je bogat arheološkim nalazima iz kasnijih tisućljeća, ne čudi da su radove na izgradnji spomen-obilježja usporili novi arheološki nalazi i radovi. Sad je sve u redu i obilježje je tu. Izgleda diskretno i ukusno, dobro uklopljeno sa zgradama u središtu grada, ali i šumom koja okružuje Stari grad i vidi se u pozadini. Najzapaženiji objekti spomen-obilježja dva su visoka zida između kojih je moguće proći stazom od bijelog kamena i onda se stubama penjati u smjeru Starog grada. Lijevi je zid bijel, u obliku pravokutnika. U kamenu je velikim slovima urezan natpis “Vječni spomen i zahvala smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu iz Krapinsko-zagorske županije”. Desna je ploča također kvadratna, ali presavijena pod kutom. Ima srebrnu metalnu površinu na koju su urezani mali križevi. Cijeli park okružen je travnatom zelenom površinom, a većinu godine i cvijećem. Obilježje jako lijepo izgleda i noću, jer ga osvjetljavaju lampe instalirane u tlo. Svi koji se žele zadržati u parku mogu sjesti na jednostavne bijelo-sive klupe. Zasađena su i mlada stabla. Prilikom otkrivanja spomen-obilježja rečeno je da je 1990-ih u Domovinskom ratu sudjelovalo 11 500 zagorskih branitelja, a 69 ih je ostavilo svoj život na oltaru domovine. Sjećanje na njih sad je i doslovce uklesano u gradu i županiji koji nisu bili fizički pogođeni agresijom, ali hrvatska svijest njihovih žitelja bila je vrlo jasna i odlučna. Krenuli su daleko od svojih domova, branili i oslobađali svoju domovinu. Pod svaku cijenu. I onu najveću.

Tekst i foto  Domagoj Vlahović