Kadeti – budućnost Hrvatske vojske

Hrvatsko vojno učilište početkom je ožujka otvorilo vrata predstavnicima medija kako bi im pobliže prikazali kako izgleda život kadeta Hrvatske vojske te kako bi u razgovoru s njima dobili kratak uvid u njihovu svakodnevnicu

Put od civila do časnika Hrvatske vojske dug je i zahtjevan, a svatko tko se odluči krenuti tim putem mora biti svjestan da je pred njim pravi pothvat pun rada, učenja i odricanja. Ako se oni koji se osjete pozvanim odluče na taj izazovan put, prvo mjesto gdje trebaju doći je Hrvatsko vojno učilište jer je to početna stanica gdje civili uče kako postati časnik Hrvatske vojske.

Postupak upisa

Svi budući studenti prijavljuju se na natječaj MORH-a, a on je za sve studije otvoren do 12. svibnja ove godine, nakon čega se svi kandidati pozivaju na ispunjavanje natječajnih uvjeta što je svojevrsni prijamni ispit. To znači kako moraju ispuniti uvjete vezane uz zdravstveno i psihološko testiranje i provjeru motoričkih sposobnosti. Isto tako svi budući kadeti moraju zadovoljiti uvjete za upise svih sveučilišnih studija što znači polaganje određene razine državne mature. Nakon toga kandidati se prijavljuju na portalu postani student gdje odabiru između deset ponuđenih studijskih programa među kojima su i smjerovi koji se nalaze na Hrvatskom vojnom učilištu, a to su Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Vojno pomorstvo i Aeronautika. Ako se neki kandidati žele prijaviti na više vojnih studija, prijavljuju se na jedan natječaj i u toj prijavi onda definiraju kako se žele prijaviti primjerice za Vojno pomorstvo i Vojno inženjerstvo.

Ciljana skupina ljudi koja se nađe u vojnom pozivu i koja se s lakoćom nosi sa svim izazovima vojne profesije upravo su oni pojedinci koji su iznimno motivirani i vole vojsku i svoju domovinu i sve vojne izazove vide upravo kao nešto što će im biti lako svladivo. Svi kadeti koji diplomiraju na Učilištu imaju obvezu ostati u Hrvatskoj vojsci dva puta dulje od vremena koje su proveli studirajući. To je minimum koji se očekuje, no naravno da je vojsci u interesu da ostanu i puno dulje od toga kako bi svojim radom i zalaganjem unaprijedili Hrvatsku vojsku i učinili je još učinkovitijom.

Kadetski program otvoren je i za studente koji nisu iz Republike Hrvatske pa se tako na Učilištu mogu susresti studenti iz Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Osim toga, važno je napomenuti kako je Hrvatsko vojno učilište u Erasmus programu, ali i u Emilio programu, koji je vojna inačica Erasmusa, što znači da svi kadeti imaju priliku otići i na druga sveučilišta ili vojne akademije kako bi stjecali nova znanja i vještine. To isto znači kako je Učilište otvoreno za studente koji su zainteresirani doći u Hrvatsku kako bi ovdje prošli sve one faze kadetske obuke i obrazovanja kroz koje prolaze njihovi kolege koji ovdje studiraju. Vojni život nije samo tehnika i učenje, pojašnjava nam prodekanica za studijske programe brigadirka Vesna Trut i dodaje kako kadeti na vojnim studijima moraju paralelno usvajati i akademska znanja i stjecati vojničke vještine. Osim redovitih studentskih obveza kadeti svake godine sudjeluju na vojnim kampovima kroz koje stječu dodatna vojna znanja i vještine, ističe brigadirka Trut, te dodaje kako je ponekad dinamika života i rada kadetima teška i zahtjevna jer imaju malo vremena za predah, no u slobodno vrijeme dostupni su im različiti sadržaji na Učilištu.

Kampus pun sadržaja

U trenucima kad imaju vremena za odmor kadeti imaju priliku baviti se sportskim aktivnostima koji su im na raspolaganju u sportskoj dvorani, u čijem je sklopu i teretana. U kampusu imaju također i bogato opremljenu knjižnicu, a ako se žele opustiti uz neke društvene igre različiti sadržaji dostupni su im u Kadetskom klubu. U kadetskom je programu dvadeset posto žena, a jedna od njih je i kadetkinja nadnarednica Valentina Bartulović koja smatra  da će se i budući polaznici sigurno jako dobro snaći u ovom pozivu. Odluku o pristupanju kadetskom programu donio je jako rano, još u prvom razredu srednje škole kad su kadetski programi i počeli, rekao nam je nadnarednik Karlo Ivanković, student pete godine smjera Vojnog vođenja i upravljanja, i dodao kako je čim je čuo za kadetske programe znao da je to za njega. Potvrdio nam je kako se u budućnosti vidi u Oružanim snagama te naglasio kako mu je odvojenost od obitelji u početku možda bila malo neobična, ali brzo se na to naviknuo.

“Oduvijek me privlačilo letenje, a posebno letenje u vojnom segmentu,“ rekao nam je kadet treće godine Aeronautike desetnik Matija Topčić te dodao kako se zato i odlučio prijaviti na smjer Aeronautike. Istaknuo je kako su na prvom mjestu, osim dobrih rezultata na državnoj maturi, vrhunski psihofizički preduvjeti bez kojih se ne može postati časnik u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Matija nam je priznao kako bi želio nakon treće godine, nakon čega se kadeti Aeronautike usmjeravaju biti piloti zrakoplova ili helikoptera, otići na smjer za pilota helikoptera te se nada da će mu se ta želja i ostvariti.

Tekst: Tomislav Vidaković ; Foto:  Tomislav Brandt