Vojnoobavještajni kamp GMBR-a 20/1

Na poligonu “Josip Jović” u Udbini pripadnici Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade proveli su od 24. do 28. veljače obuku na Vojnoobavještajnom kampu 20/1. Riječ je o kampu tijekom kojeg pripadnici Vojnoobavještajne satnije GMBR-a u praksi primjenjuju i usavršavaju taktike, tehnike i procedure.

U fokusu su bili pripadnici izvidničkih i snajperskih timova. Oni su u vježbi na zemljištu koja je trajala neprekidno 72 sata provodili dnevno-noćne izvidničke operacije te snajpersko djelovanje u ekstremnim zimskim uvjetima u protivničkoj dubini.

Osim primarnih zadaća, trebali su pokazati stečena znanja i vještine iz preživljavanja u prirodi, izbjegavanja i otpora.

Na intenzivnoj vježbi provodili su neprekidne operacije s vrlo ograničenim resursima za preživljavanje u ekstremnim uvjetima. Potporu tijekom vježbe pružali su obavještajni senzori za elektroničko djelovanje, ljudski izvori te besposadne letjelice kroz dnevno-noćna praćenja i izviđanja ciljeva iz zraka.

U završnoj fazi vježbe pripadnici su prolazili taktike, tehnike i procedure kod eventualnog razbijanja timova te zarobljavanja od strane protivničkih snaga.

Kroz sve se scenarije pripadnike timova nastojalo dovesti u stanje velikih psihofizičkih napora i iscrpljenosti. Promatralo se i ocjenjivalo njihovo razmišljanje, reakcija i donošenje ispravnih odluka u danoj nepovoljnoj situaciji na terenu u protivničkoj dubini.

Ovo je samo jedna od mnogih aktivnosti koje će Vojnoobavještajna satnija GMBR-a provesti ove godine u cilju održavanja stečenih znanja i vještina vojnoobavještajnog roda. Vojnoobavještajna satnija neprekidno usavršava svoje sposobnosti kako bi u svakom trenutku pružila obavještajnu potporu u operacijama GMBR-a i HKoV-a.

Tekst i foto: M. Barać