Vojska pomaže poplavljenim gradovima

Nakon požara, Dalmacija se gotovo preko noći našla pred novim, jednako teškim izazovom – poplavama. Snažna kiša koja je proteklih dana padala u Zadarskoj županiji te posljedične poplave i bujice prouzročile su golemu i još uvijek neprocijenjenu štetu, kao i brojne probleme stanovništvu. Izvanredne okolnosti zahtijevale su brz odgovor pa su na pružanju pomoći, raščišćavanju i normalizaciji života u ugroženim gradovima angažirane vojne snage…

Nakon jedne od najtežih protupožarnih sezona u novijoj hrvatskoj povijesti i vatre koja je danonoćno buktjela na desecima požarišta istodobno, Dalmacija se gotovo preko noći našla pred novim, jednako teškim izazovom – poplavama. Snažna kiša koja je od ranojutarnjih sati 11. rujna padala u Zadarskoj županiji te posljedične poplave i bujice prouzročile su golemu i još uvijek neprocijenjenu štetu, kao i brojne probleme stanovništvu.
Izvanredne okolnosti zahtijevale su brz odgovor. Već od jutra na terenu je bilo angažirano 125 pripadnika PP NOS OSRH. Kao pomoć poplavljenim područjima, iz vojarni u Sinju i Benkovcu upućeno je 20 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba i sredstava te šest radnih strojeva: dva samoistovarivača s prikolicom, kopač, labudica i dvije kombinirke, kao i 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić te izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Mirkom Šundovom tog su dana u popodnevnim satima posjetili Zadar, gdje je održan sastanak Stožera civilne zaštite, a Zadar je posjetila i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Nakon sastanka Stožera civilne zaštite premijer Plenković rekao je: “Ono što je najvažnije u ovom trenutku je činjenica kako nema ljudskih žrtava. Sve raspoložive ekipe su na terenu i nastoje pomoći ljudima, i s crpkama i na sve druge moguće načine, kako bi riješile problem vode koja je ušla u kuće i podrume. Promet je u najvećoj mjeri normaliziran, a sad ćemo obići i zadarsku bolnicu gdje su konstatirane najveće štete. Pomoć je dala i vojska, ali i vatrogasna društva s područja Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Angažman je maksimalan, podrška i pohvala svima koji sudjeluju u saniranju štete. Vlada će sa svoje strane također učiniti maksimalno u kontekstu saniranja nastale štete, što znači da ćemo pričekati dva do tri dana procjenu štete pa će na temelju toga župan odlučiti o proglašenju elementarne nepogode.”
Ministar Krstičević rekao je kako je u stanje pripravnosti odmah stavljeno 300 vojnika koji se nalaze u vojarnama u Benkovcu i Zemuniku. “Možemo prevoziti ljude, angažirali smo tehniku, a to su strojevi za raščišćavanje naplavina, ali i pokretne pumpe kapaciteta 700 litara vode u minuti.”
Tijekom idućeg dana na pružanju pomoći, raščišćavanju i normalizaciji života u samom Zadru i Zadarskoj županiji, ali i u posebno pogođenom gradu Ninu, na terenu je bilo angažirano ukupno 108 pripadnika HKoV-a s motornim vozilima i inženjerijskim strojevima, te s 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode, labudicom i amfibijskim transporterom PTS-2. Uz pripadnike HKoV-a, pomoć u obrani od poplava pružalo je i 12 pripadnika Zapovjedništva za potporu. Istodobno se u pripravnosti u matičnim postrojbama nalazilo 615 pripadnika HKoV-a koji su u slučaju potrebe bili spremni pomoći u obrani od poplava.
Pripadnici HKoV-a bili su angažirani na ispumpavanju vode u poliklinici zadarske bolnice, na sanaciji obrane od poplave kod dvaju hotela na Boriku, pomagali su kućanstvima u Sukošanu, a u Bibinju su uz pomoć dvaju inženjerijskih strojeva raščišćavali odrone. Obavljen je također i izvid srušenog glavnog pješačkog mosta u Ninu te je predloženo postavljanje konstrukcije mosta dok se ne saniraju oštećenja od poplava.
Aktivnosti pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske nastavljene su i 13. rujna, kad je Protupoplavni vod namjenski organiziranih snaga, s 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu, angažiran na širem području Zadra kao pomoć u obrani od poplava. Pripadnici Oružanih snaga opremljeni trima radnim strojevima i kombinirkom te s 12 motornih vozila radili su na sanaciji putova u Sukošanu i Ninu; s elektroagregatima i pumpama za vodu sudjelovali su na zadaćama ispumpavanja vode i pružali pomoć u Zadru, Poličniku i Murvici, a u Ninu su radili na postavljanju montažnog pješačkog aluminijskog mosta.

U saniranju posljedica poplave u Ogulinu
Oružane snage RH sudjelovale su i u saniranju posljedica poplave koja je pogodila područje Ogulina. NOS OSRH pratio je razinu ugroze te je s početnih 50 pripadnika, jedne amfibije i određenog broja vozila povećan na 72 vojnika, 12 pumpi za vodu, 12 motornih vozila i amfibiju.
Tijekom pružanja pomoći u obrani od poplava razina spremnosti podignuta je na višu razinu. Tako je u vojarnama “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, “Kamensko” u Karlovcu te “Eugen Kvaternik” u Gospiću u spremnosti čekalo 259 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.
Zbog iznimne situacije održan je sastanak Stožera za civilnu zaštitu i čelnika Grada Ogulina, kojem su nazočili i premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
Nakon završetka sastanka i obilaska poplavljenih područja premijer Plenković zahvalio je svim sudionicima angažiranim u saniranju poplave koja je pogodila Ogulin. Istaknuo je kako je to područje godinama imalo slične situacije jer rijeka Dobra zbog velikih kiša bude toliko snažna da dođe do poplava. Naglasio je kako je trenutačno poplavljeno 200 objekata, uglavnom privatnih kuća, te da su sve raspoložive službe na terenu. “GSS-ovim čamcima dostavlja se hrana, a na dijelu poplavljenog područja stanovnici su bez struje i pred njima je teška noć,” rekao je premijer. Naglasio je da se očekuje i velika pomoć Oružanih snaga RH. “Pripadnici Oružanih snaga RH su u pripravnosti i stižu na teren s pripadajućom opremom i tehnikom,” istaknuo je premijer Plenković te dodao kako je zatraženo da se na poplavljeno područje Ogulina iz Zagreba dostave usisivači za isušivanje poplavljenih objekata. Usisivači za isušivanje poplavljenih objekata nalaze se u Zadru gdje je bila prva velika poplava i bit će, kako je najavljeno, što prije prebačeni u Ogulin. Premijer Plenković naglasio je kako će Vlada RH sagledati procjene štete koje će pripremiti gradonačelnik Grada Ogulina i njegove službe u suradnji s predstavnicima Karlovačke županije te će se vidjeti kako se može pomoći Ogulincima u saniranju štete koja je nastala u vrlo kratkom vremenu.

Ministar Krstičević u svojem je obraćanju također odao priznanje svim Ogulincima na požrtvovnosti i svemu što su učinili za svoj grad, počevši od gradonačelnika do svih ostalih članova Stožera, ali i volontera. Rekao je kako u Ogulin dolazi pomoći i 100 vojnika. “To su snage koje smo procijenili da će biti potrebne. Vojska će pomoći u punjenju vreća, dio će ispumpavati vodu, a tu su i potrebni strojevi,” rekao je ministar.


Angažman pripadnika OSRH na poplavljenim područjima

Zadarska županija (11. – 15. rujna)
Na sanaciji poplavljenih područja u Zadarskoj županiji od 11. do 15. rujna bilo je angažirano oko 300 pripadnika NOS OSRH sa svom potrebnom opremom i sredstvima (amfibijskim transporterom PTS-2, inženjerijskim strojevima, labudicom…). Pripadnici PP NOS OSRH napravili su 22 m dug montažni pješački most u Ninu kao pomoć civilnom stanovništvu, uz pomoć motornih vozila i inženjerijskih strojeva uređivali su ceste, a bili su angažirani i na ispumpavanju vode i čišćenju bazena glavnog pročišćivača otpadnih voda “Centar” Zadar.
Ogulin (17. – 19. rujna)
Na sanaciji poplavljenog Ogulina kao pomoć civilnom stanovništvu 17. rujna bilo je angažirano 50 pripadnika NOS OSRH, amfibija te potrebna sredstva i vozila. Tijekom noći 17./18. rujna na punjenju  vreća pijeskom bila su angažirana 32 pripadnika 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a.
18. rujna na terenu je bio angažiran 61 pripadnik NOS OSRH s pripadajućom opremom i strojevima. Među njima bilo je i 20 pripadnika bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a angažiranih na distribuciji vreća s pijeskom.
19. rujna angažiran je Protupoplavni vod NOS OSRH sa 72 pripadnika, 12 pumpi za vodu, 12 motornih vozila i amfibijskim transporterom PTS kao pomoć u obrani od poplava. U pripravnosti u matičnim postrojbama nalazi se 259 pripadnika OSRH.


Pripremili Lada Puljizević, Marko Škovrlj
Foto: Tomislav Brandt, OSRH