Za Hrvatsku vojsku ne postoje nepremostive prepreke

Iako su civilne tvrtke preuzele velik dio aktivnosti na Banovini, u situacijama poput ove, kad je teren nepristupačan, uskače Hrvatska vojska sa svojom tehnikom i stručnim znanjima

Sunčano, ali vrlo hladno jutro u vojarni u Petrinji. Pripadnici Hrvatske vojske užurbano kreću u akciju na mjesta na kojima su i dalje angažirani nakon razornog potresa koji je pogodio Banovinu 29. prosinca 2020.

Kolona vozila Hrvatske vojske, uključujući i dizalicu tešku 25 tona, iz vojarne kreće prema naselju Lovča u općini Donji Kukuruzari. Na kamionu je kontejner koji treba stići do gospodina Dragana kojem je hitno potreban siguran dom. Da bi do njega stigao, kolona mora prijeći nekoliko starih mostova i stići neasfaltiranim putem do prilično udaljenog naselja. Iako su civilne tvrtke preuzele velik dio aktivnosti na Banovini, u situacijama poput ove, kad je teren nepristupačan, uskače Hrvatska vojska sa svojom tehnikom i stručnim znanjima. Brigadir Eugen Njari, koji je u Petrinji tog tjedna bio u funkciji zapovjednika NOS-a za potresom pogođeno područje, pojasnio nam je da vojska dobije zahtjev od civilne zaštite za postavljanje kontejnera na nepristupačnim lokacijama odnosno ondje gdje civilne tvrtke teško mogu doći do potrebne pozicije.

Nepristupačne lokacije

”Tada na određeno mjesto upućujemo tim za izviđanje sastavljen od pripadnika logistike, inženjerije i pješaštva koji napravi plan odnosno koje taktičke postupke treba provesti. Primjerice, u naselju Bijele vode dozer na gusjenicama morao je vući kamion ZzP-a na kojem je bio kontejner jer se nikako drugačije nije moglo. Prije inženjerijskog stroja morao je rukovatelj motornom pilom posjeći vegetaciju kako bi se moglo proći,” opisuje nam brigadir jednu od situacija s kojima se vojska može susresti na terenu.

Stanovnici iz naselja Lovča, u koje smo to jutro bili krenuli, obratili su se Stožeru civilne zaštite na lokalnoj razini sa zahtjevom za kontejnerima. Oni su pak uvidjeli da je riječ o teško pristupačnoj lokaciji te se obratili Nacionalnom stožeru koji je na kraju uputio zahtjev Hrvatskoj vojsci. U ovom je slučaju bio upitan stari most kojem je bilo potrebno provjeriti stanje i nosivost. Plan je napravljen i ekipa je mogla u akciju.

Vozimo se, kuće uz cestu u prilično su lošem stanju, velik broj dvorišta sada su zauzeli kontejneri ili kamp kućice koje trenutačno život znače mnogim stanovnicima ovog dijela zemlje. Na koju god stranu pogledamo, vidimo trakom ograđeno zemljište, što znači da se na tom mjestu otvorilo tlo. U blizini smo skretanja za naselje Lovča i stižemo do kritične točku koju na koncu naša vojska bez problema svladava pa krećemo dalje. Uskoro nestaje asfalta i nalazimo se na zemljanom blatnom putu, polagano se približavajući krajnjem odredištu. Putem kojim se vozimo nema niti jedne kuće, a onda se odjednom pred nama ukazala Lovča, prekrasno malo selo s drvenim kućicama koje su, osim što ih je već nagrizlo vrijeme, stradale u razornom potresu. U mjestu danas živi devet stanovnika, uglavnom starije dobi. Dio njih dočekuje nas u želji da vojnicima pomognu u pripremi mjesta na kojem je nedugo potom dizalica Hrvatske vojske smjestila novi dom gospodina Dragana.  

Poručnik Nikola Oreščanin obnaša dužnost zapovjednika zapovjednog voda i na terenu vodi timove za kontrolu kretanja. ”Najzahtjevnije točke su mostovi i  vijadukti zbog nosivosti odnosno mase dizalice koja teži 25 tona. Usto je i sama konfiguracija terena zahtjevna. Sve je odrađeno uspješno, jer smo sve proračunali prije polaska na zadaću. Ovdje je bilo specifično i to što je kontejner morao biti prvo s kamiona istovaren na cestu zbog konfiguracije terena,” objašnjava poručnik Oreščanin. S obzirom na to da u naselje treba stići još jedan kontejner, ova cijela akcija uskoro bi se mogla i ponoviti.

Montažne kuće u Stublju

Nakon uspješne akcije krećemo dalje prema naselju Stubalj koje pripada općini Majur. Naime, Hrvatska vojska radi pripremu terena za izgradnju naselja od montažnih kuća. ”Načelnica Općine dobila je donaciju jedne tvrtke koja će izgraditi deset montažnih kuća, svaka površine 50 kvadrata. Mi smo dobili zadaću pripreme terena – iskop zemljanog materijala, 850 kubika zemlje, ugradnja 1000 kubika kamenog materijala te izrada prilazne ceste i parkirališta,” opisuje brigadir Njari i dodaje da će po završetku tih radova civilna tvrtka raditi temelje od armiranog betona na koji će postavljati montažne kuće.

”Radovi su počeli 6. veljače. S nama je nadzorni inženjer kojeg je angažirala Općina, a kamen dovozi civilna firma. Imamo jako dobru suradnju s čelništvom Općine Majur: načelnica je osigurala smještaj i hranu za naše pripadnike, tako da oni svakog dana u 7:30 počinju s radovima, a rade sve dok ne padne mrak. Vrijeme nam nije baš išlo na ruku, padala je kiša, tlo je rahlo i dosta propada pa su radovi prilično zahtjevni. Međutim, imamo točne instrukcije nadzornog inženjera pa nemamo problema,” zaključuje brigadir.

Poručnica Ivana Mijadžiković, koju smo zatekli na mjestu izvođenja radova, zapovjednica je voda u Inženjerijskoj pukovniji. ”Cesta je iskopana i nasuta, a počeli smo iskop zemlje na mjestima gdje bi trebale doći montažne kućice,” pojašnjava poručnica i dodaje kako sve napreduje prema planu te bi trebalo biti gotovo unutar zadanih rokova.


Angažman Hrvatske vojske na razorenom području – Namjenski organizirane snage

Brigadir Eugen Njari načelnik je Operativnog središta u Zapovjedno-operativnom središtu Glavnog stožera, a u Petrinji nas je dočekao kao zapovjednik NOS-a za potresom pogođeno područje. Ovu je funkciju brigadir obnašao u tjednu u kojem je naša ekipa stigla kako bi napravila reportažu o daljnjem angažmanu vojske na Banovini.  

NOS je ustrojen 26. siječnja nakon reorganizacije snaga na terenu, sukladno zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH. S tom zapovijedi ukinut je poseban stožer Glavnog stožera te je osnovan NOS koji broji 119 djelatnika. Kako nam objašnjava brigadir Njari to su postrojbe iz gotovo svih ustrojstvenih cjelina na čelu sa zapovjednikom i stožerom. Zapovjednika daje Zapovjedno-operativno središte GS-a, a u sastavu Stožera nalazi se jedan djelatnik ZzP-a, dok su sve ostalo pripadnici HKoV- a. Postrojba koja je pod stožerom odnosno u sastavu NOS-a mehanizirani je pješački vod koji broji 34 pripadnika, mješoviti inženjerijski vod ima 19 pripadnika, u logističkom je vodu 41 pripadnik ZzP-a, zatim desetina veze iz Zapovjedništva za kibernetičke prostore, tim Vojne policije, sanitetski tim i tim Obavještajne pukovnije, dakle, ukupno 119 djelatnika.

Brigadir nam nastavlja opisivati aktivnosti koje se provode na četirima lokacijama: Sisak, Petrinja, Glina i Hrvatska Kostajnica odnosno na području općine Majur. Napominje da uz sve to nabrojeno, Hrvatska vojska svakog dana dopremi jedan do dva kontejnera do nepristupačnih lokacija.


Prioritet – naselje na Sajmištu

Jedna od prioritetnih zadaća jest brza manipulacija kontejnera koji dolaze u Lekenik i njihovo prebacivanje u Petrinju te postavljanje na Sajmištu da bi se što prije napravilo kontejnersko naselje, poslovno-stambeni prostor u koji bi se smjestili ljudi čije su kuće i stanovi srušeni ili oštećeni, a jedan bi dio bio određen za gospodarske aktivnosti. Nacionalni stožer nadzire, a Hrvatska vojska daje potporu odnosno pripadnici ZzP-a sa strojevima za manipulaciju teških tereta, dizalice, viličari, kombiji i ostalo.

”Dolaze kontejneri različitih namjena i veličina pa o tome ovisi dnevna dinamika postavljanja. Imali smo i do 23 postavljanja kontejnera u jednom danu. U ovom smo tjednu prvi put imali postavljanje 12-metarskih kontejnera koji su puno veći pa su tražili našu pomoć u manipulaciji s njima. Izazov je bio podloga jer je stroj za manipulaciju pretežak za podlogu pa smo morali koristiti drugu lakšu dizalicu da ne bismo oštetili podlogu koja je već pripremljena.”

Također, govori brigadir Njari, vojska na tzv. Pigiku, gdje se nalaze veliki šatori Crvenog križa, ima stalnu zadaću ispomoći prilikom podjele humanitarne pomoći.

”U Petrinji također dajemo ispomoć u čišćenju javnih površina od zaostalog građevinskog materijala. Pripadnici pješaštva i inženjerije rade s tvrtkom Komunalac, u suradnji s MUP-om koji regulira promet zbog sigurnosti svih koji u tome sudjeluju.”

Grad Sisak

Pripadnici ZzP-a i HKoV-a u Sisku nastavljaju s popunom goriva, obilaskom ekspedicijskog kampa i servisom agregata koje je HV dao na korištenje.

Grad Glina

Pomoć Crvenom križu pri postavljanju velikih šatora, pružili su pripadnici ZzP-a i mehaniziranog  pješačkog voda.

Smještaj civila u vojarni

Od glavnog potresa kad su 404 civilne osobe bile smještene u vojarni, sad ih je 95, a tu je smješteno i 20 pripadnika Crvenog križa. ”Mi vodimo brigu o njima, u komunikaciji smo s njihovim obiteljskim liječnicima i s Crvenim križem, rade se animacije za djecu, pruža se psihosocijalna pomoć, a teže pokretne osobe obilazi patronažna sestra. Sve to koordinira naš časnik za CIMIC.”

Petra Kostanjšak

Foto: Mladen Čobanović