Zajednička trening obuka osiguranja štićene osobe

Na poligonu vojarne ”Josip Jović“ u Udbini od 16. do 27. travnja provodila se zajednička trening obuka Satnije za posebne oblike osiguranja, Satnije specijalne Vojne policije, Uprave za poslove posebne sigurnosti i Antiterorističke jedinice Lučko kojoj je cilj bio povezati procedure u zadaćama osiguranja štićenih osoba…

Pucnjava, jurnjava službenih vozila uz upaljenu svjetlosnu signalizaciju, napad na štićenu osobu koju u stopu prate ovlaštene službene osobe – sve su se te scene mogle vidjeti na poligonu vojarne ”Josip Jović“ u Udbini. Ondje se od 16. do 27. travnja provodila zajednička trening obuka Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno timova dvaju ministarstava zaduženih za osiguranje štićenih osoba – Satnije za posebne oblike osiguranja, Satnije specijalne Vojne policije, Uprave za poslove posebne sigurnosti i Antiterorističke jedinice Lučko. Cilj obuke bio je povezati procedure SVP-a i UPOO-a u zadaćama osiguranja štićenih osoba.
U dva tjedna obuku je prošlo ukupno 38 pripadnika MORH-a i MUP-a koji su bili podijeljeni u dva tima, a svaki je tim imao priliku po pet dana kroz dnevne i noćne treninge uvježbavati gađanje te taktiku, tehniku i proceduru postupanja u različitim situacijama vezanim uz osiguranje štićenih osoba. Pripadnike je na terenu obišao i zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš koji se s pripadnicima i sam okušao u gađanju prilikom osiguranja štićene osobe.
”Sa zajedničkom vježbom počeli smo prošle godine jer su naše i zadaće Uprave za poslove posebne sigurnosti i ATJ Lučko gotovo identične. Premda su oni veća postrojba, često su nas tražili ispomoć, ljude ili vozila, kao što smo i mi od njih tražili ispomoć pa smo uočili da imamo nejednaka postupanja. Stoga smo odlučili zajedno se uvježbavati kako bismo i propisali zajedničke radnje, odnosno da se ujednačimo u postupanju, ali i da se pripadnici upoznaju. Novost je da su se ove godine u vježbu uključili i taktički timovi, ” pojasnio je brigadir Radoš svrhu zajedničke vježbe.
Različite vrste gađanja polaznici obuke su na poligonu vojarne svakodnevno trenirali pod nadzorom voditelja tima instruktora u SPOO nadnarednika Marija Kufnera koji nam je opisao o kakvom se točno treningu radi. 
”Provodimo instinktivno, precizno i situacijsko gađanje. Jednako tako vježbamo gađanje iz formacije i osiguranje štićene osobe u pokretu i mjestu. Trening se provodi tijekom dana, ali i u uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno imamo i noćni trening,” rekao je nadnarednik Kufner.
Uz treninge gađanja, timovi zaduženi za osiguranje štićenih osoba na poligonu su uvježbavali i različite taktike postupanja – simulaciju napada na štićenu osobu prilikom izlaska iz nekog objekta, izlaska iz vozila i na otvorenom terenu (verbalni napad fizičkom snagom i hladnim oružjem), simuliralo se i postupanje prilikom napada na štićenu kolonu (napad vatrenim oružjem s blokadom prometnice) te simulacija izvlačenja štićene osobe iz zaposjednute zgrade (napad vatrenim oružjem). Pripadnici ovih elitnih timova, koji se brinu za sigurnost najviših državnih i vojnih dužnosnika, kao i drugih štićenih osoba za koje je procijenjeno da im je ugrožena sigurnost, vježbali su i što učiniti kada je štićena osobe teško ozlijeđena. ”Vrlo je važno znati reagirati i štićenoj osobi, ako je to moguće, odmah pružiti prvu pomoć. U slučaju ranjavanja vatrenim oružjem u ekstremitete, veže se povez iznad mjesta ranjavanja i na taj se način sprečava da osoba iskrvari. Nakon što je sanirana ozljeda, štićena osoba smješta se u vozilo i prevozi u bolnicu, ” pojašnjava voditelj tima instruktora.
Vrlo je važno i uvježbati pravilno kretanje kolone u kojoj se nalazi štićena osoba, a to je polaznicima obuke detaljno objašnjavao prometni instruktor MUP-a. ”Točno se zna na kojoj se udaljenosti koje vozilo mora kretati. Kad se radi o formaciji s pet vozila, prvo ide prethodnica, iza nje prvo sigurno vozilo pa glavno vozilo sa štićenom osobom, zatim drugo sigurno vozilo i na kraju zaštitnica. Cilj je da sigurna vozila budu što kompaktnija i što bliža glavnom vozilu. Uvježbavamo sve moguće situacije – samo kretanje, zatim stajanje, a simuliraju se i različite vrste napada na štićenu kolonu kao i reakcije na te napade. Tad je važno ispravno reagirati, a sve ovisi o vrsti napada. Nekad je jedina mogućnost bijeg, no tu su mogući problemi. Primjerice, u urbanim sredinama često se vozilo ne može kretati unazad zbog prometne gužve pa vježbamo što učiniti u takvim prometnim situacijama. Nekad je procjena da se ide u napad, nekad se ide u izvlačenje štićene osobe, a sve te reakcije moramo zajedno uvježbati, ” kaže nam voditelj terenske obuke satnik Franc Filipović.
Za pripadnike SPOO-a, SVP-e, UPPO-a i ATJ Lučko, koji svakodnevno sudjeluju u zadaćama osiguranja štićenih osoba, ovakve su terenske obuke iznimno važne jer se radi o visokorizičnim situacijama, a u svojim postupanjima nemaju pravo na pogrešku. Stoga im je nužno uvježbati sve moguće incidentne situacije i kako na njih reagirati.
”Radimo u naseljenim, urbanim područjima i jedna od uobičajenih stvari s kojima se svakodnevno susrećemo jest rukovanje naoružanjem što se u ovoj obuci uvježbava. Obuka je dinamična, sustavna i bit je da se svaki pojedinac prilagođava radu u timu i da se nauči reagirati pod stresom,” komentirao je polaznik trening obuke desetnik Igor Križić.
Martina Butorac
Foto: Tomislav Brandt