Zajedničkim snagama protiv požara

Sve sastavnice protupožarnih snaga spremne su i uvježbane za obranu RH od požara, a Operativno vatrogasno zapovjedništvo stavljeno je u funkciju 15. lipnja, kad je i označen početak glavnog napora ovogodišnje protupožarne sezone

Vježba je provedena u sklopu aktivnosti Mehanizma zaštite od požara EU u cilju priprema za PP sezonu 2020. | Foto: HRZ/ M. Karačić, MORH/ T. Brandt

 

Povodom početka ovogodišnje Protupožarne sezone u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama kod Trogira 17. lipnja predstavljen je rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ).

Na predstavljanju su bili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik vojnog dijela OVZ-a general-bojnik Krešo Tuškan, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivu i gašenje Ante Sanader te predstavnici lokalne zajednice i sudionici obrane RH od požara.

Sve sastavnice protupožarnih snaga spremne su i uvježbane za obranu RH od požara, a Operativno vatrogasno zapovjedništvo stavljeno je u funkciju 15. lipnja, kad je i označen početak glavnog napora ovogodišnje protupožarne sezone. Uz vojni dio, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Ministarstvo unutarnjih poslova, čine ga i sve druge sastavnice domovinske sigurnosti. OVZ-u u Divuljama na raspolaganju je suvremena oprema za prihvat i prijenos slike i svih najvažnijih informacija o događajima s terena u realnom vremenu što omogućuje donošenje najučinkovitijih odluka za djelovanje snaga kao i upravljanje kriznim situacijama.

Povezanost i komunikacija

Ministar Božinović posebno je naglasio važnost integriranja institucija u zajedničkom odgovoru na krize te povezanosti i komunikaciju tih institucija s građanima. ”Zadnja iznenadna ugroza od COVID-a 19 pokazala je sinergiju i efikasnost zajedničkog djelovanja, a siguran sam kako ćemo zajedničkim radom spremno odgovoriti i na moguću ugrozu od požara. Učinjen je velik napredak na unapređenju sustava protupožarne zaštite o čemu najbolje govori podatak kako je u odnosu na 2017. skraćeno vrijeme trajanja protupožarnih intervencija za prosječno dva sata,” iznio je ministar Božinović.

Zamjenik zapovjednika vojnih snaga OVZ-a brigadir Robert Suntešić predstavio je sudjelovanje Hrvatske vojske u PP sezoni 2020. istaknuvši kako su vojne snage potpuno spremne za obranu od požara, a provodit će se redovita protupožarna izviđanja u kojima će i ove godine važnu ulogu imati besposadni zrakoplovni sustav Orbiter 3. ”Na prošlogodišnjem požaru kod Šibenika zahvaljujući njima imali smo i noću sliku o razvoju požara te su bili naše oči iz zraka,” pojasnio je brigadir Suntešić.

Statističke pokazatelje i angažman vatrogasaca u dosadašnjem dijelu godine iznio je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković posebno naglasivši važnost protupožarnih izviđanja, koja su pridonijela bržem izlasku na teren i pomogle u donošenju kvalitetnih odluka. ”U procesu je uvođenja i prenošenje uživo slike gašenja požara iz protupožarnih aviona, što je još jedan novi iskorak u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni,” istaknuo je Tucaković.

 

Vježba pružanja međunarodne pomoći

Ministarstvo obrane RH i sastavnice Hrvatske vojske iz područja protupožarne zaštite sudjelovali su 17. lipnja u simulacijsko-komunikacijskoj vježbi pružanja međunarodne pomoći u gašenju požara.

Vježba je provedena u sklopu aktivnosti Mehanizma zaštite od požara Europske unije (RescEU) u cilju priprema za ovogodišnju protupožarnu sezonu. Naime, Republika Hrvatska s protupožarnim avionima Canadair-CL 415 drugu godinu zaredom stavlja svoje resurse u zajednički europski mehanizam zaštite od požara.

Kroz postupke i predviđene komunikacijske kanale simuliran je scenarij u kojem Hrvatska šalje pomoć s dvama avionima Canadair-CL 415 modelom Brze intervencije. Vježba je provedena u organizaciji Emergency Response Coordination Centre (ERCC) preko kojeg se zaprimaju i koordiniraju zahtjevi za pružanje pomoći, a međuresorni timovi u Hrvatskoj provodili su predviđene radnje od zaprimanja zahtjeva do angažiranja i upućivanja snaga u zemlju koja je zatražila pomoć.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku pukovnik Tomislav Vacenovski kazao je kako vježba pridonosi usklađivanju svih predviđenih radnji i postupaka prilikom upućivanja/traženja međunarodne pomoći u gašenju požara.

”Razrađen je standardni operativni postupak pružanja međunarodne pomoći putem prijelaznih RescEu kapaciteta, a putem informacijsko-komunikacijskog sustava CECIS (Common Emergency Communication and Information System) proigravano je slanje i primanje pomoći. Naime, uz naš vidljiv rad u akcijama gašenja požara puno je administrativnih radnji koje prethode i olakšavaju neposrednim sudionicima što brži angažman, a kroz vježbu se jača suradnja te olakšava koordinacija, a sve s ciljem što kvalitetnijeg i učinkovitijeg odgovora Europske unije na ugrozu od požara,” rekao je pukovnik Vacenovski.

Uz Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, koje osiguravaju protupožarne avione, letačko i zrakoplovno-tehničko osoblje, u vježbi su sudjelovale službe i timovi Ministarstva unutarnjih poslova preko Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Hrvatska vatrogasna zajednica.

Tekst i foto: Marinko Karačić