Zimski kamp 1 – prvi test spremnosti kadeta

Kadeti prve godine studija Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo sudjelovali su na poligonu “Gašinci” na Zimskom kampu, gdje su svladavali obučne sadržaje iz područja temeljnih vojničkih vještina, odnosno dragovoljnog vojnog osposobljavanja

Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” sudjelovali su tijekom veljače na zimskim kampovima, koji su se provodili na više vježbališta i poligona Hrvatske vojske. Zimski kamp 1 proveden je na vojnom poligonu “Gašinci”, gdje su kadeti prve godine studija Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo svladavali obučne sadržaje iz područja temeljnih vojničkih vještina, odnosno dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Za 92 kadeta i kadetkinje 17. naraštaja bila je to prva prilika u kojoj su mogli iskusiti život na terenu te upoznati sustav i izvan granica Učilišta.

Gašince smo posjetili 18. veljače. Po dolasku zatekli smo vod kadeta na radnoj točki broj 3, na kojoj se uvježbavaju postupci vojnika i binoma u pružanju prve pomoći u borbenim uvjetima. Kadetkinja Sara Katarina Lukšić objašnjava nam da su izvršavali zadaću vatrogasnog dizanja: “Radi se o dizanju ranjenika u nesvijesti. Moramo ga prenijeti u zaklon te mu pružiti prvu pomoć. Instruktori nam ovdje ocjenjuju i imobilizaciju i saniranje rana.”

Zapovjednik 1. kadetske satnije natporučnik Narcis Kaurinović vodi nas kroz poligon te objašnjava kako je Zimski kamp svojevrstan presjek naučenog te da kadeti tu imaju priliku znanja primijeniti u praksi. “Po završetku kampa vladat će elementarnim vještinama i temeljima kao što su osnove prve pomoći, taktičke radnje, rukovanje osobnim naoružanjem… Zimski kamp svojevrsna je priprema za Ljetni, koji ih, s nešto složenijim zadaćama, čeka u drugom semestru,” objašnjava.

Koncept vojne obuke kadeta, ujedno i Zimskog kampa I, utemeljen je na usložnjavanju zadaća i stupnjevanom napredovanju u vojnoj obuci. Na tom je putu za kadete od presudne važnosti stalna prisutnost i znanje njihovih instruktora.

“Moja je zadaća na kampu nadzirati i korigirati kadete i instruktore. Zadaća nas instruktora jest osmisliti radne točke, u čijoj se izradi vodimo programom obuke ocjenjivanja,” govori nam viši instruktor 1. kadetske satnije stožerni narednik Denis Zekić. Objašnjava kako su kampu prethodile predradnje u obuci tijekom godine. Kako bi uspješno izvršili zadaće, kadeti moraju biti potpuno spremni, ali i razmišljati o mjerama sigurnosti kako ne bi ugrozili sebe ili kolege.

S kadetima su na Gašincima, uz instruktore iz Kadetske bojne, i instruktori iz GOMBR-a. “Ovdje smo kao ispomoć glavnim instruktorima. Obučavamo pripadnike i ispravljamo njihove pogreške, koje su dosad minimalne,” zadovoljan je viđenim instruktor iz Oklopne bojne GOMBR-a Đakovo skupnik Matko Cvetanić.

Važnost instruktora ističe i kadet Marko Đerđa: “Radimo s iskusnim instruktorima od kojih puno možemo naučiti. Strpljivi su, nastoje nam sve nam detaljno objasniti i prenijeti znanje, ali i ukazati nam na pogreške.”

S instruktorima smo se uputili do sljedeće radne točke, gdje su kadeti uvježbavali taktičko kretanje na bojištu i reakcije na izravnu i neizravnu paljbu. “Sve se odvija u vrlo kratkom vremenu, a riječ je, s obzirom na fazu njihove obuke, o trima kompliciranim zadaćama,” ističe stožerni narednik Zekić.

Kadete smo obišli na još dvjema radnim točkama, gdje su demonstrirali umijeće rukovanja osobnim naoružanjem te zadaće obrane, zaštite i taktike pojedinca.

Sadržaja u kampu je puno, obuka zahtjevna, ali po njegovu završetku kadeti odlaze sa setom novih znanja i vještina. U jednom su složni: “Jedva čekamo sljedeći!”


kadetkinja Sara Katarina Lukšić

“Mislim da je ovaj dio obuke upravo ono zbog čega smo i odabrali ovaj fakultet. Svima nam dobro dođe boravak vani i više praktičnog dijela. Kamp je izazovan i tjera nas da budemo što bolji. Uz prednosti koje nam donosi, uvelike nas uči i timskom radu. Provodimo cijeli dan zajedno i imamo se priliku bolje upoznati i međusobno pomoći kad je potrebno.”


kadet Marko Đerđa

“Iskustva su odlična i velika promjena u odnosu na ono s čim smo se dosad susretali. Kamp je zapravo nadogradnja onoga što radimo tijekom godine. Ono što smo radili u teoriji imamo priliku iskusiti u praksi i poboljšati stečene sposobnosti. Stekli smo također dojam kako izgleda pravi vojnički život.”


kadet Karlo Mlakić

“Obuka nije nimalo monotona. Traje cijeli dan, ali proleti u trenu. Navečer raspravljamo o zanimljivostima na radnim točkama, dijelimo iskustva i ukazujemo jedni drugima na ono što trebamo poboljšati.”


stožerni narednik Denis Zekić, viši instruktor 1. kadetske satnije

“Iznimno smo zadovoljni kadetima i njihovom motivacijom. Volja je tu, žele učiti, zalažu se i iznenađujuće su dobri s obzirom na trenutačnu fazu obuke. Svaka im je zadaća izazov i upoznaju se sa situacijama s kojima se dosad nisu imali priliku susresti.”

 

 

 

Doris RAVLIĆ, FOTO: Mladen ČOBANOVIĆ