Znakovlje Prvog hrvatskog gardijskog zbora    

Prvi hrvatski gardijski zbor razvio je cjelovit i kompleksan sustav odora i znakovlja. Ta činjenica ne treba čuditi. Ustrojen je 1994. godine, kad je već bio ustanovljen identitet Hrvatske vojske. Kako je postrojba koja je služila za ceremonijale i protokol, vodilo se računa o vanjskom identitetu. No, bez obzira na takav cjelovit razvoj vizualnog identiteta, on u načelu nije pratio razvoj identiteta HV-a, posebno uvođenjem drukčijih odora, ali i drukčijeg znakovlja

Dvije inačice oznake 1. HGZ-a: s punim nazivom te s pokratom. Oznake su tkane, poput ostalih oznaka pripadnosti 1. HGZ-u. Autorice svih oznaka su Ika Škomrlj i Dženisa Medvedec (izvor: Odoroslovlje hrvatskih oružanih formacija 1990. – 1996., str. 191.)

Oznake pripadnosti Prvom hrvatskom gardijskom zboru i oznake pripadnosti postrojbama unutar njega nosile su se na lijevom i desnom ramenu bluze, odnosno košulje. Oznaka za lijevo rame, opća oznaka 1. HGZ-a, izrađena je u dvije inačice koje su se u osnovi razlikovale po dimenzijama. Veća oznaka sadržavala je na crnoj podlozi znak predsjednika Republike izvezen u izvornim bojama, a iznad znaka polukružnu devizu “1. gardijski” te ispod nje u ravnini “zbor”, izvezeno žutim koncem i tiskanim slovima, okruženo polukružnim ornamentom isprekidanim bijelim i crvenim poljima. Manja oznaka razlikovala se po devizi iznad znaka predsjednika “1. H.G.” i ispod nje “zbor”. Oznake za desno rame izrađene su u obliku štita s polukružnom lentom u gornjem dijelu oznake na kojoj se nalazio izvezen naziv postrojbe unutar Zbora. Na lenti, u donjem obrubnom dijelu, nalazio se ornament s poljima isprekidanim žutim, odnosno srebrnim koncem, a ispuna polja razlikovala se među postrojbama. U središtu štita izvezen je stilizirani prikaz hrvatske državne zastave s grbom položenim u središtu bijelog polja zastave. Unutar 1. HGZ-a ustrojeno je više bojni, koje su tijekom postojanja mijenjale nazive. Usprkos tomu što se HGZ temeljio na četiri bojne, izrađeno je ukupno osam inačica oznaka različitih naziva postrojbi.

Tijekom 1996. pristupilo se izradi znakovlja koje je nošeno učvršćeno na odoru u visini prsa. Jesu li one do kraja te godine korištene, posebno na službenim odorama, nije poznato, no zbog posebnog izgleda i više od 20 različitih izvedbi isticale su važnost, ali i izdvojenost 1. HGZ-a.

Osnovu oznake činio je znak 1. HGZ-a u sklopu znaka predsjednika Republike. Prvu skupinu znakovlja Zbora čine oznake pripadnika Zapovjedništva osiguranja podijeljene u podskupine: Zapovjedništvo osiguranja predsjednika (plavi emajl), osiguranje Druge gardijske posadne bojne (zeleni emajl), osiguranje Prve gardijske počasne bojne (crveni emajl), osiguranje Treće gardijske mornaričke počasno posadne bojne (svjetloplavi emajl) i osiguranje Četvrte gardijske bojne za posebne namjene (bijeli emajl) te oznake osoblja zrakoplova predsjednika Republike Hrvatske s elementima letačkih oznaka. Posebno znakovlje izrađeno je za Stožer osiguranja za posebnu zaštitu. Bilo je malih dimenzija i teško uočljivo, a služilo je za raspoznavanje pripadnika koji su znakovlje nosili na civilnim odijelima.

Tekst: Marin Sabolović