15. obljetnica Središta za obuku i doktrinu logistike

Središte za obuku i doktrinu logistike obilježilo je 8. listopada 15. obljetnicu ustrojavanja

Na svečanosti obilježavanja u Požegi dozapovjednik pukovnik Miroslav Zelenika uručio je pripadnicima nagrade i pohvale te izjavio: “Sve što smo postigli zasluga je djelatnika Središta, većinom pripadnika slavne 123. brigade HV-a, koji imaju veliko hrvatsko srce. Obuka je ono što radimo. Ovo nam treba biti putokaz da stalno težimo unapređenju i izvrsnosti, stavljajući si za svako buduće obučno razdoblje nove izazove.”

Prva obuka vojnika u vojarni “123. brigade HV” počela se provoditi u svibnju 1992., kad je ustrojen Centar za obuku i odgoj vojnika Požega. U preustrojima je više puta mijenjao ime, ali uvijek je imao istu zadaću – obuku ročnika pješačke specijalnosti.

Stavljanjem služenja redovnog vojnog roka u mirovanje i spajanjem triju postrojbi: Središta za obuku pješaštva Požega, Središta za obuku prometnih specijalnosti Požega i Središta za obuku logističkih specijalnosti Zagreb, ustrojeno je 2005. godine Središte za obuku i doktrinu logistike s misijom osposobljavanja pripadnika Oružanih snaga za obnašanje dužnosti i zadaća u funkcionalnom području logistike te razvoj doktrina logističkih službi i naučenih lekcija.

Do ustrojavanja Središta za obuku i doktrinu logistike obučeno je više od 87 000 ročnika kroz 66 naraštaja.

U Središtu je u proteklih 15 godina kroz proces obuke i školovanja osposobljeno više od 15 i pol tisuća pripadnika OSRH te pripadnika oružanih snaga Litve, Poljske, Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije. Pripadnici Središta sudjelovali su u međunarodnim vojnim operacijama na Kosovu, u Afganistanu i Iraku te u međunarodnim mirovnim misijama u Zapadnoj Sahari, Indiji i Pakistanu, na Golanskoj visoravni, na Haitiju i dalje širom svijeta, gdje god je bilo potrebno.

Središte je uvođenjem nove borbene i neborbene tehnike u OSRH steklo sposobnost osposobljavanja pripadnika za njezinu uporabu i održavanje. Središte obučava i školuje logističko osoblje (državne službenike i namještenike, vojnike, dočasnike i časnike) svih službi borbene potpore u skladu s interesima i zahtjevima postrojbi OSRH i partnerskih zemalja.

Tekst / foto: ZzP / SzOiDL / G. M.