16. prvenstvo OSRH u krosu

U organizaciji Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a “Fran Krsto Frankopan” i Pješačku pukovniju kao domaćina, na poligonu “Gašinci” održano je 9. travnja 16. prvenstvo pripadnika OSRH u krosu. Među natjecateljicama zlatnu je medalju osvojila natporučnica Sanja Đapić-Štriga iz GMTBR-a, a kao zlatni senior i ukupni pobjednik natjecanja zlato je uzeo mornar Josip Barić iz HRM-a koji je pobjedu odnio i prošle godine…

Gužva na startu nestala je kad je zviždaljka točno u 10:30 sati označila početak kros utrke. Sudionici su potrčali ne bi li što prije dosegnuli zacrtani cilj od kojeg su ih dijelile tisuće metara. Na zahtjevnom su se terenu vojnog poligona “Gašinci” natjecala 72 pripadnika i sedam pripadnica iz 12 ustrojstvenih cjelina OSRH.
Nakon dvadeset četiri minute na cilj je stigla prva žena koja je uspješno svladala stazu dugu 5500 metara. Nedugo zatim u cilj su ušle i ostale pripadnice OSRH. Muškarci su imali dulju rutu, 9500 metara, a najbržem od njih trebalo je 30 minuta i 41 sekundu.
Među natjecateljicama zlatnu je medalju osvojila natporučnica Sanja Đapić-Štriga iz GMTBR-a, a kao zlatni senior i ukupni pobjednik natjecanja zlato je uzeo mornar Josip Barić iz HRM-a koji je pobjedu odnio i prošle godine. U kategoriji mlađih seniora prvo je mjesto pripalo vojniku Nikoli Špoljaru iz GMTBR-a, dok je najbolji veteran bio natporučnik VS Ivan Androić iz ZzP-a. Prvo je mjesto u kategoriji ekipno muški osvojila ekipa GMTBR-a.
Medalje je pobjednicima podijelio izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a, koji je svima čestitao na sudjelovanju.”Cilj nas zapovjednika je stalno poticati i razvijati sportske aktivnosti na svim razinama OSRH, a vi koji ste danas ovdje to ste svakako i prepoznali. Svojim primjerom podižete ukupnu razinu motoričkih sposobnosti u svojim postrojbama, ali i OSRH u cjelini, te vam na tome zahvaljujem i želim da se i u budućnosti nastavite baviti ovom plemenitom disciplinom,” poručio je general Beretin nakon podjele medalja.
Organizator natjecanja bilo je Zapovjedništvo za obuku i doktrinu HKoV-a “Fran Krsto Frankopan”, a domaćin Pješačka pukovnija. “Ova je staza na Gašincima specifična po tome što ima dva malo teža uspona. Što se tiče same podloge, tu je bilo svega – od asfalta do makadama, ali i blata, što dodatno usložava utrku te za natjecatelje znači veći napor,” istaknuo je bojnik Tihomir Galić iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu koji je bio zadužen za organizaciju utrke.

Natporučnica Sanja Đapić-Štriga, GMTBR
Utrka je bila zahtjevna jer je teren valovit. Prošle sam godine prvi put sudjelovala i osvojila drugo mjesto, a ove sam godine pobijedila. Trudim se što više trenirati, ali s obzirom na to da sam majka blizanaca, nemam baš puno vremena. Ovdje sam i kao voditeljica ekipe GMTBR-a koja je osvojila ekipno prvo mjesto, što je poticaj našim pripadnicima da i dalje budu takvi kakvi jesu. 

Mornar Josip Barić, HRM
Utrka je bila teška, među ostalim, zato što su drugi pripadnici OSRH jako dobro utrenirani. Inače se bavim trčanjem i svaki se dan pripremam tako da sam i očekivao pobjedu. Ovo mi je drugi put da sudjelujem, a na lanjskoj sam utrci u Kninu također bio prvi.

Petra Kostanjšak