Uspješno ispitno topničko bojno gađanje

Osam je polaznika 14. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe na poligonu “Eugen Kvaternik” uspješno provelo ispitna topnička bojna gađanja ispaljivanjem 60 mina za minobacače 120 mm. Riječ je o završnom ispitu gađanja minobacačima, a pripadnici bojne Tigrovi cijelo su vrijeme uključeni u proces izobrazbe i pružili su im svu potrebnu potporu…

Na vojnom su poligonu “Eugen Kvaternik” 15. i 16. travnja polaznici 14. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe (TČI), roda topništva, imali završni ispit iz topničkog bojnog gađanja minobacačima 120 mm. Mladi su časnici pritom ispalili 60 mina i demonstrirali visoku razinu obučenosti i osposobljenosti za provedbu zadaća.
Potporu obučnom događaju dala je Satnija za vatrenu potporu iz 1. motorizirane bojne Tigrovi GMTBR-a. Riječ je o godinama održavanom i već tradicionalnom obliku suradnje u kojem pripadnici GMTBR-a svojim predavačima, instruktorima, snagama i sredstvima pružaju potporu Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” u provedbi svih planiranih modula programa izobrazbe časnika i dočasnika.
Na kraju uspješno provedenog ispitnog topničkog bojnog gađanja, pukovnik Mladen Lacković, nastavnik topništva na Katedri rodova Dekanata HVU-a, istaknuo je svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima, ali i suradnjom s Tigrovima.
“Osam je polaznika 14. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe na poligonu Slunj uspješno provelo ispitna topnička bojna gađanja ispaljivanjem 60 mina za minobacače 120 mm. Riječ je o završnom ispitu gađanja minobacačima, a pripadnici bojne Tigrovi cijelo su vrijeme uključeni u proces izobrazbe i pružili su nam svu potrebnu potporu.”
To je, po riječima pukovnika Lackovića, ujedno zadnje gađanje i zadnji rad s minobacačima za 14. naraštaj TČI-ja. Sredinom svibnja, nakon provedenih priprema, uslijedit će gađanje haubicama 122 mm D30 i samohodnim višecijevnim lanserima raketa (SVLR) Grad 122 mm. Gađanje je provedeno uz pridržavanje svih važećih i zapovjeđenih mjera sigurnosti i zaštite, mjera pirotehničke sigurnosti te mjera sigurnosti i zaštite okoliša propisanih elaboratom vojnog poligona “Eugen Kvaternik”.

Poručnik Goran Robek, pripadnik Satnije za vatrenu potporu 1. bojne Tigrovi GMTBR-a

Ovaj smo tjedan na vojnom poligonu na Slunju kako bismo dali potporu polaznicima Temeljne časničke izobrazbe. Gađanje iz topničkog naoružanja kruna je njihove obuke i zadovoljni smo jer sve ide po planu, a suradnja s HVU-om, odnosno Temeljnom časničkom izobrazbom, na visokoj je razini i sve se zadaće izvršavaju na najbolji mogući način. Osim u tim aktivnostima, pripadnici Tigrova u intenzivnom su ciklusu aktivnosti u kojima provodimo čitav niz vježbi i zadaća vezanih uz preuzete obveze i participiranje u NRF-u i EUBG-u.

Napisala i snimila Lada Puljizević