Članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora posjetili HVU

“Imamo vrlo dobru suradnju s Odborom od kojeg uvijek tražimo savjet, mišljenje i potporu. Što se tiče HVU-a, cilj je naših ulaganja unaprijediti sustav školovanja i stvarati časnike u skladu sa svim zahtjevima i standardima te želimo da na Učilištu budu dobri uvjeti za rad, učenje i život,” rekao je ministar Kotromanović i istaknuo da bi uza sva ulaganja Učilište trebalo postati jedna od značajnih i modernih obrazovnih institucija u ovom dijelu Europe…

Članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora posjetili su 16. travnja Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski” kako bi se upoznali s njegovim ustrojem, zadaćama, dostignućima, ali i budućim planovima. Zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić predstavio im je sustav vojne izobrazbe i razvoj Učilišta, a nakon toga obišli su vojarnu i razgledali obnovljene smještajne objekte, učionice i amfiteatre, ali i prostore koji su trenutačno u fazi rekonstrukcije i adaptacije.
Ministar obrane Ante Kotromanović zahvalio je Odboru na interesu za razvoj HVU-a. “Imamo vrlo dobru suradnju s Odborom od kojeg uvijek tražimo savjet, mišljenje i potporu. Što se tiče HVU-a, cilj naših ulaganja je unaprijediti sustav školovanja i stvarati časnike u skladu sa svim zahtjevima i standardima te želimo da na Učilištu budu dobri uvjeti za rad, učenje i život,” rekao je ministar te istaknuo da bi do početka nove akademske godine trebao biti dovršen dio adaptacija. Dodao je da bi uza sva ulaganja Učilište trebalo postati jedna od značajnih i modernih obrazovnih institucija u ovom dijelu Europe.
Načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić rekao je kako je HVU okosnica znanja od Domovinskog rata do danas i već 24 godine intelektualna snaga OSRH. “HVU i dalje ostaje jedna od vodećih institucija koja ima zadaću osposobljavati hrvatske vojnike, dočasnike i časnike da se nose sa svim budućim izazovima,” poručio je general Lovrić i naglasio da je u tom cilju započela transformacija HVU-a.
Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Tomislav Ivić izrazio je zadovoljstvo svime što su mogli vidjeti u obilasku HVU-a koji je, kako je rekao, srce Oružanih snaga RH. “Kad je u pitanju proces transformacije Hrvatskog vojnog učilišta, mislim da će moći odgovoriti svim potrebama OSRH u smislu školovanja časnika i dočasnika jer je riječ o značajnim naporima,” rekao je i uputio čestitke Ministarstvu obrane, Glavnom stožeru i zapovjedniku HVU-a jer se u kratkom vremenu doista puno toga napravilo.
Uz objašnjenje što se sve učinilo u organizacijskom i materijalnom smislu, zapovjednik HVU-a pobliže je protumačio viziju daljnjeg razvoja sustava vojnog obrazovanja. “Riječ je prije svega o uvođenju novih studijskih programa za potrebe mornarice i zrakoplovstva, kao i o razvoju diplomskih, specijalističkih, i na kraju, doktorskih studija. Imamo ambiciju da budemo i središte u kojem se rade analize i ekspertize svega što se događa u obrambenom i sigurnosnom smislu u regiji i svijetu,” rekao je general Barić. Kad je riječ o transformaciji vojnog obrazovanja, o dobrom razvojnom smjeru govori i činjenica da se za upis u drugu generaciju novih vojnih sveučilišnih studija na jedno mjesto prijavilo 13 kandidata.
Zapovjednik HVU-a rekao je da se u obnovu dosad uložilo oko 32 milijuna, a ove godine planira se 34 milijuna kuna uz dodatni dio sredstava iz drugih izvora financiranja, a misli se prije svega na smještajne objekte. Istaknuo je da su financijski planovi za ovu i sljedeću godinu jasno definirani te da će postići zacrtani cilj: stvaranje jednog od najmodernijih sveučilišta u regiji.

Petra Kostanjšak
Snimio Tomislav Brandt