ASDA 2015 – Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija

Otvarajući izložbu ministar obrane RH Ante Kotromanović izrazio je uvjerenje kako je izboru Hrvatske za domaćinstvo tog prestižnog sajma pridonijela nacionalna politika prema području obrane kao i proaktivan doprinos i potencijal hrvatske industrije vojnog naoružanja i opreme koja je u usponu. Napomenuo je kako aktualne nestabilnosti i krize koje nas okružuju postavljaju pred sve nas nove izazove i stoga na ulaganje u razvoj obrambenih sposobnosti i općenito obranu ne smijemo gledati kao na proračunsku stavku i trošak, nego kao na pretpostavku razvoja. “Ulaganje u obranu ulaganje je u sigurnost, a upravo je sigurnost glavna pretpostavka razvoja…”

Ministar obrane Ante Kotromanović otvorio je 22. travnja u splitskoj Spaladium Areni Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju – ASDA 2015 koja se treći put održava u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz suradnju MORH-a. Organizator izložbe američka je tvrtka TNT Production Inc. koja je specijalizirana za organizaciju sajamskih priredbi takvog tipa. Izložba je namijenjena hrvatskim i međunarodnim izlagačima iz područja obrambene industrije s ciljem izlaganja dostignuća vojne industrije.
Otvaranju su nazočili ministri obrane Slovačke, BiH i Kosova, veleposlanici i vojni izaslanici, velik broj stranih delegacija i visokih dužnosnika zaduženih za obrambeni sektor i opremanje vlastitih oružanih snaga, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić te ostali visoki vojni i civilni predstavnici MORH-a i OSRH.
Otvarajući izložbu ministar Kotromanović izrazio je uvjerenje kako je izboru Hrvatske za domaćinstvo tog prestižnog sajma pridonijela nacionalna politika prema području obrane kao i proaktivan doprinos i potencijal hrvatske industrije vojnog naoružanja i opreme koja je u usponu. Istaknuo je kako takve manifestacije pridonose razmjeni ideja i informacija, pokretanju novih projekata i sklapanju poslova, ali i boljem razumijevanju trendova u kontekstu regionalne i globalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti. Napomenuo je kako aktualne nestabilnosti i krize koje nas okružuju postavljaju pred sve nas nove izazove i, kako je rekao, ulaganje u razvoj obrambenih sposobnosti i općenito obranu ne smijemo gledati kao proračunsku stavku i trošak, nego kao na pretpostavku razvoja. “Ulaganje u obranu ulaganje je u sigurnost, a upravo je sigurnost glavna pretpostavka razvoja,” istaknuo je ministar. Napomenuo je i kako suradnja države i obrambene industrije može i mora, osobito u uvjetima gospodarske krize, biti poticaj gospodarskom rastu, dodavši kako je integrirana, održiva, konkurentna i inovativna industrija od neprocjenjive važnosti za razvoj, održavanje i jačanje naših obrambenih sposobnosti. “Suradnja s obrambenom industrijom učinila je naše oružane snage nikad jačima i sposobnijima za izvršavanje njihovih zadaća,” istaknuo je ministar Kotromanović naglasivši kako se i organizacijom takve manifestacije daje puna potpora domaćim proizvođačima od kojih su neki postali i globalno prepoznatljivi te svojim proizvodima osvajaju i najzahtjevnija svjetska tržišta.
Direktor tvrtke TNT Production Justin Webb zahvalio je u ime organizatora Vladi RH i MORH-u na pruženoj potpori i pomoći u organizaciji izložbe na kojoj se okupilo 119 stranih i domaćih tvrtki iz dvadesetak zemalja jugoistočne i zapadne Europe, Azije, sjeverne Afrike i Bliskog istoka.
ASDA je zamišljena kao trojna konferencija i izložba najmodernijih obrambenih proizvoda i tehnologija jer obuhvaća kopnenu vojsku, mornaricu i zrakoplovstvo. Glavni joj je cilj omogućiti upoznavanje i strateško povezivanje državnog sektora i poslovnih ljudi, a posebno je značajna za zemlju domaćina te domaće proizvođače. Tijekom tri dana posjetitelji će moći vidjeti najnovija razvojna dostignuća brojnih izlagača, među kojima je i pedesetak domaćih, od kojih se neki po proizvodnji vojne opreme i naoružanja nalaze u samom svjetskom vrhu.
U sklopu izložbe u splitskoj je lučici Poljud održana i vježba ASDA 15. Riječ je o vježbi presretanja na moru koju su provele snage Hrvatske ratne mornarice u koordinaciji sa snagama HRZ-a i PZO-a te Zapovjedništvom specijalnih snaga OSRH, a prikazala je sposobnosti i obučenost snaga OSRH koje sudjeluju u nadzoru i zaštiti pomorske sigurnosti na Jadranskom moru.
Izložba i konferencija ASDA je od 2011. godine, kad je prvi put organizirana, postala tradicionalna manifestacija u kalendaru međunarodnih vojnih izložbi u svijetu. Na zadnjoj je izložbi, ASDA-i 2013, sudjelovalo 106 (51 domaći i 55 stranih) izlagača iz 19 zemalja.

Vesna Pintarić
Snimio Josip Kopi