Vi ste zaštitna snaga hrvatskog naroda

Novoizgrađeni smještajni objekt na Hrvatskom vojnom učilištu, svečano otvoren u povodu obilježavanja 29. obljetnice Hrvatske vojske, ponosno nosi ime Vukovara – simbola hrvatske slobode, opstojnosti i čuvara hrvatskog identiteta

U sklopu obilježavanja 29. obljetnice Hrvatske vojske  27. svibnja svečano je otvoren novoizgrađeni smještajni objekt ”Vukovar“ na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“.

Na svečanosti otvorenja novog smještajnog objekta bili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. sc. Miroslav Tuđman, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Siniša Jurković te drugi visoki vojni i civilni uzvanici.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je prerezao vrpcu i time otvorio objekt, u svojem je obraćanju čestitao Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnicu osnivanja Hrvatske vojske. ”Obilježavanje Dana Oružanih snaga velik je i važan događaj koji objedinjuje povijest stvaranja hrvatske države, pobjedu u Domovinskom ratu i 20 godina dug put od Zbora narodne garde do današnje moderne, profesionalne i pouzdane Hrvatske vojske,” rekao je predsjednik Vlade te poručio: ”Ovom prigodom izražavam zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, onima koji se vode kao nestali, svim poginulim i ranjenim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za slobodu Hrvatske.“ Izrazio je poštovanje i zahvalnost poginulim vojnicima i pilotima te njihovim obiteljima u mirnodopskom razdoblju.

Razvoj svih grana vojske

Premijer Plenković također je istaknuo kako je Vlada uložila mnogo napora da na ravnomjeran način razvija sve grane vojske. ”Cilj Vlade je Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom, podizati razinu obrambenih sposobnosti i njezin međunarodni ugled. Kako bi se taj cilj ispunio predani smo ulaganju u opremanje, modernizaciju i podizanje standarda hrvatskog vojnika. Mi smo stoga nakon šest godina pada, četiri godine zaredom povećali obrambeni proračun. Vratili smo vojsku u Sinj, Vukovar, Varaždin, Pulu i Ploče i poslali jasnu poruku da je Hrvatska vojska među svojim narodom i uz svoj narod,” naglasio je i dodao da se u brojnim konkretnim situacijama poput požara, poplava, epidemije COVID-19 i potresa, vidjelo da je sustav domovinske sigurnosti aktivan i učinkovit.

 ”Hrvatska vojska dala je svoj obol na sve navedene krize, na čemu vam još jednom zahvaljujem. Vi ste zaštitna snaga hrvatskog naroda te vam svima čestitam predstojeći  Dan državnosti, koji se od ove godine ponovno obilježava 30. svibnja,” zaključio je predsjednik Vlade.

Na samom kraju istaknuo je kako će smještajni objekt, koji nosi ime po gradu heroju Vukovaru, u dogledno vrijeme postati dio novog Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić uputio je čestitke povodom Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske. ”Veseli me simbolika da ovu građevinu nazvanu prema našem Gradu Heroju svečano otvaramo u vrijeme kad obilježavamo 29. obljetnicu ustrojavanja naše pobjedničke Hrvatske vojske,” rekao je državni tajnik Ivić.

 ”Vratili smo ljudima materijalna prava, kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta života i rada u vojarnama i odgovorno tvrdim da smo hrvatskom vojniku vratili dostojanstvo. Upravo je otvorenje objekta ”Vukovar” najvidljiviji simbol transformacije Hrvatske vojske,” poručio je državni tajnik.

Transformacija HVU-a

”Sljedeće godine velika je 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske i transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti ”Dr. Franjo Tuđman“, koje je od posebnog državnog interesa,” zaključio je državni tajnik Ivić.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Siniša Jurković rekao je kako novoizgrađeni objekt ponosno nosi ime Vukovara – simbola hrvatske slobode, opstojnosti i čuvara hrvatskog identiteta. ”Za Hrvatsku vojsku otvorenje ovakvog objekta od iznimne je važnosti jer postojećim sposobnostima dodajemo novu dimenziju u standardu smještaja i života na HVU-u,” rekao je general Jurković i dodao kako vjeruje da će smještajni objekt biti još jedan dodatni motiv koji će mlade ljude potaknuti da se pridruže Hrvatskoj vojsci. ”Objekt ‘Vukovar’ simbol je novog doba, poveznica između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti,” rekao je general Jurković na kraju svojeg obraćanja.

Prije svečanog otvorenja objekta uzvanici su obišli sportske terene na Hrvatskom vojnom učilištu, a zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen tom je prigodom uzvanicima pokazao kako bi trebala izgledati nova Kongresna dvorana koja se gradi na Hrvatskom vojnom učilištu. Nakon svečanosti rezanja vrpce uzvanici su obišli smještajni objekt ”Vukovar“, koji je blagoslovio generalni vikar don Marko Medo. U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa ”Sv. Juraj“ HRM-a.

U sklopu obilježavanja 29. obljetnice formiranja Hrvatske vojske izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga položila su vijence i zapalila svijeće na grobljima diljem Hrvatske. Vijenci su položeni kod središnjih križeva i ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i pripadnicima HV-a, kao i na grobovima dosadašnjih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera.


OBJEKT ”VUKOVAR“: Podizanje standarda smještaja

Smještajni objekt ”Vukovar“ sastoji se od prizemlja i 15 etaža s ukupno 89 smještajnih jedinica površine 5550 m2 i namijenjen je za potrebe smještaja polaznika škola Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“. U prizemlju je glavni ulaz s recepcijom i zajednički dnevni boravak, a smještajne jedinice nalaze se od 1. do 13. kata. Na 14. je katu restoran s kuhinjom, a na posljednjem katu teretana s pratećim sanitarnim sadržajima i terasom.

Izgradnja objekta počela je krajem 2016. godine, radove je izvodila tvrtka Lavčević d.d., a ukupni troškovi izgradnje iznose 55 milijuna kuna. Upotrebom smještajnog objekta ”Vukovar“ značajno će se podići standard smještaja i života  svih polaznika i sudionika nastavnih i obučnih procesa na HVU-u.

Tekst: Petra Kostanjšak

Foto: Mladen Čobanović, Tomislav Brandt