30 godina kontinuiteta, kvalitete i inovativnosti

”U proteklih 30 godina kontinuiteta, kvalitete i inovativnosti pokazali smo da znamo i možemo te tako iskazali spremnost za buduće izazove,” istaknuo je zapovjednik Središta brigadir Goran Huljev

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru 25. listopada 2022. svečano je obilježena 30. obljetnica Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” kojoj su, uz sadašnje i bivše djelatnike postrojbe, nazočili zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, rektorica zadarskog Sveučilišta prof. dr. sc. Dijana Vican, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, predstavnici Županije, Ljerka Perešin, supruga pilota čije ime Središte nosi, zapovjednik Središta za obuku brigadir Goran Huljev i drugi.

Obilježavanje je počelo misom za poginule u Domovinskom ratu u kapelici u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” nakon čega su zapaljene svijeće i položeni  vijenci kod spomenika Rudolfu Perešinu te podno središnjeg križa na gradskom groblju Zadar. Na svečanoj akademiji u zadarskom HNK-u oživljena su sjećanja na heroja Domovinskog rata, legendarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina, čije ime Središte za obuku s ponosom nosi te su u dokumentarnom filmu prikazani razvoj i postignuća Središta u protekla tri desetljeća.

Zapovjednik SzO-a brigadir Goran Huljev u svojem se govoru osvrnuo na ono najznačajnije što Središte ima kazavši: “U zadnjih 30 godina dan nam je mandat da raspolažemo s najjačim i najmoćnijim oružjem, a to su odgoj i obrazovanje. Oružje s kojim se mijenja kultura, profesionalizam, mentalitet. U tom smjeru idu i naša ulaganja u ljude, u djelatnike, kao zalog za budućnost.” 

Naglasio je također kompleksnost i multidisciplinarnost školovanja i obuke koje se u Središtu provodi pojasnivši kako u provedbi školovanja vojnih pilota sudjeluju i brojne civilne institucije uz Fakultet prometnih znanosti i Sveučilišta u Zadru, a odnedavno je pokrenuta suradnja i sa srednjom tehničkom školom.

”Cilj je polaznicima osigurati najbolje profesore, predavače i stručnjake, a time i znanja i vještine koja ih dovode do izvrsnosti, što je i moto postrojbe,” kazao je brigadir Huljev na kraju istaknuvši: ”U proteklih 30 godina kontinuiteta, kvalitete i inovativnosti pokazali smo da znamo i možemo te tako iskazali spremnost za buduće izazove, a njih nam sigurno s dolascima nove tehnike neće nedostajati.”

Čestitke Središtu uputio je zapovjednik HRZ- a brigadni general Michael Križanec istaknuvši kako neumorno već 30 godina školuju i obučavaju buduće naraštaje zrakoplovaca. Istaknuo je važnost suradnje i zajedništva s Gradom, Županijom, akademskom zajednicom, Crkvom i drugim civilnim institucijama koji su pridonijeli današnjem uspjehu Središta. Na kraju svečanosti uručene su poticajne mjere najzaslužnijim djelatnicima te zahvalnice svima koji su pridonijeli razvoju i uspjehu SzO-a.

TEKST: Vesna Pintarić/FOTO: Tomislav Brandt