31. obljetnica utemeljenja Jedinice za posebne namjene Valbandon

U povodu 31. obljetnice utemeljenja Jedinice za posebne namjene Valbandon, odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast svim poginulim pripadnicima te postrojbe

Na jugu Istre, u malom mjestu Valbandonu, obilježena je 9. travnja 2022. godine 31. obljetnica utemeljenja Jedinice za posebne namjene Valbandon MUP-a RH. U povodu toga odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast svim njezinim poginulim pripadnicima.

Kako se povijest ne bi zaboravila, na obilježavanju obljetnice otkrivena je i spomen-ploča kao pisani trag da je postojala i na tom mjestu 7. travnja 1991. osnovana Jedinica za posebne namjene Valbandon, koju su činili inspektori MUP-a RH zajedno s domoljubima iz Bosne i Hercegovine.

Povijest Jedinice za posebne namjene Valbandon MUP-a RH

Mala i po svemu posebna skupina hrabro se okupila u Valbandonu 1991. godine, kad su po završetku tečaja raspoređeni u različite postrojbe Hrvatske vojske. Hrabro su ostali na prvoj crti do zadnjeg dana Domovinskog rata časno braneći Hrvatsku i jedna su od skupina koje su temelj stvaranja Zbora narodne garde.

Na dan Krvavog Uskrsa na Plitvicama 31. ožujka 1991., kad je poginuo Josip Jović, 700 polaznika 3. tečaja za policajce u Valbandonu hitno je upućeno u Policijsku upravu karlovačku jer se očekivao oružani sukob s paravojnim jedinicama Krajine i JNA s jedne strane i redarstvenih snaga MUP-a s druge strane. Tad je donesena odluka o prestanku tog tečaja, a policajci su upućeni u svoje policijske postaje gdje će završiti obuku i položiti ispite. U Valbandon na obuku hitno se poziva 385 kandidata iz Bosne i Hercegovine, koji su prošli liječnički pregled i proceduru prijma za redarstvenika. Zbog opasnog predratnog stanja i neizvjesne situacije u Hrvatskoj, 102 kandidata nisu se ni pojavila u Valbandonu.

Od pristiglih hrabrih domoljuba i deset inspektora MUP-a RH formirane su tri satnije redarstvenika sa statusom djelatnih vojnih osoba MUP-a. Iako se službeno vodio kao tečaj za policajce, oni su znali da to nije obuka za policajce, već za ratnike. To su bila teška vremena i miris rata mogao se osjetiti u svakom kutku. Teško je bilo predvidjeti što će se dogoditi sutra, ali hrabri ratnici znali su što žele: samostalnu i neovisnu Hrvatsku. Bili su svjesni da će put do tog cilja biti krvav, ali nije im bilo teško jer su znali da su, uz vjeru i hrabrost, potrebna i vojna znanja i vještine.

Zapovjednik Jedinice za posebne namjene Valbandon u to je vrijeme bio Mladen Bilokapić, koji se nakon 31 godine obratio suborcima: “U tim neizvjesnim i teškim vremenima, kad je većina vaših vršnjaka razmišljala gdje će i kako potrošiti slobodno vrijeme, vi ste ostavili svoje obitelji i došli braniti domovinu. Bili smo prva, a vjerojatno i jedina hercegovačka bojna u Domovinskom ratu.”

U Domovinskom ratu 12 je pripadnika Jedinice za posebne namjene Valbandon poginulo na prvoj crti bojišta. Ovom ih se prigodom prisjećamo: Žarko Lauc (24), Mile Bošnjak (24), Josip Kvesić (21), Zoran Pehar (23), Jozo Čuljak (23), Božo Šimović (33), Martin Baćak (25), Željko Perić (23), Toma Baraban (25), Branko Tokić (29), Drago Živković (24) i Darko Alilović (28).

“Vi ste junaci i heroji Domovinskog rata. Nama zapovjednicima i inspektorima MUP-a čast je i ponos što smo bili dio ove postrojbe,” zaključio je Bilokapić.

Udruga pripadnika Jedinice za posebne namjene Valbandon

Pukovnik Slavko Topić, predsjednik Udruge Jedinice za posebne namjene, upoznao nas je sa zadacima Udruge. Objasnio je kako Udruga pomaže ljudima koji nisu ostvarili status branitelja i da joj je glavni cilj ne dopustiti da se povijest zanemari. “Lijep je osjećaj. Došlo mi je da zaplačem kad se spomen-ploča otkrila,” s ponosom nam govori pukovnik Topić, kojem je iznimno drago da se i nakon toliko godina još uvijek okupljaju na istom mjestu.

Nakon molitve za poginule, svečanost je završila riječima moderatora: “Dok ima daha u nama, borba ne prestaje.”

TEKST   Janja Marijanović

Foto   Martina Stanković