30. obljetnica Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH – Rakitje

U Spomen-domu Tigrova u Rakitju obilježena je 3. listopada 30. obljetnica ustrojavanja Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH – Rakitje, legendarnih Tigrova

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast svim poginulim Tigrovima odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved (i sam Tigar iz Rakitja) te predstavnici Grada Zagreba i Grada Svete Nedelje, u društvu djece poginulih pripadnika Jedinice za posebne zadatke.

Nakon uvodnog obraćanja prvog zapovjednika postrojbe umirovljenog brigadnog generala Darka Rukavine i predsjednika Udruge Tigar 90/91 Rakitje umirovljenog stožernog brigadira Petra Bajana okupljenima se obratio ministar Tomo Medved, koji je naglasio kako je iznimno ponosan jer je to i njegova postrojba, u koju je pristupio 1990. godine. 

“S optimizmom kročimo dalje, snažno, ponosni na sve ono što smo zajedno učinili uz punu potporu Vlade RH, kojoj su Domovinski rat i hrvatski branitelji najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske,” rekao je te nazočne pozdravio riječima – Za Hrvatsku kao Tigar.

Ministar Medved potom je službeno otvorio boćalište koje je izgrađeno u krugu Spomen-doma Tigrovi. Važno je naglasiti da su u okviru MORH-a, GS-a i OSRH ukupno 22 djelatne vojne osobe koje su bile pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH – Rakitje 

Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH – Rakitje ustrojena je 1. listopada 1990., a u početku je popunjena polaznicima tečaja Prvi hrvatski redarstvenik. Od pripadnika Jedinice za posebne zadatke ustrojena je 15. svibnja 1991. godine i 1. brigada ZNG-a. Prekaljeni Tigrovi iz Rakitja dokazali su se na gotovo svim bojištima u Domovinskom ratu. 

Tekst i foto: OJI