Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH – Rakitje

Jedinica za posebne zadatke MUP-a Republike Hrvatske ustrojena je 5. studenog 1990. u Rakitju kraj Zagreba

Tigrovi, Rakitje – 1. brigada – Zagreb:   Znak je nastao u Zagrebu 1991. godine. Veličina 125 x 90 mm. Tkano na suknu. Autor znaka je Jasenka Vencler

Među prvim pripadnicima Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH osamdesetak je polaznika tad završenog tečaja Prvi hrvatski redarstvenik.

Zapovjedništvo postrojbe s pripadnicima 1., 2. i 3. satnije postrojeno je 5. studenog 1990., a do 15. studenog završeno je ustrojavanje i 4. satnije. Svaka satnija imala je po tri voda, tako da je Jedinica brojila 450 pripadnika. Kad je početkom 1991. ustrojena i 5. satnija, Jedinica za posebne zadatke MUP-a Republike Hrvatske imala je 570 pripadnika.

Jedinica za posebne zadatke preuzela je ulogu obučnog tranzicijskog središta i djelovala zajedno s Antiterorističkom jedinicom Lučko. I jedna i druga u to vrijeme i u okvirima zakonskih mogućnosti djeluju kao jedinice Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, što je vidljivo iz oznaka s natpisom POLICIJA.

Prva intervencija Jedinice za posebne zadatke Rakitje bila je u Pakracu 29. prosinca 1990. godine.

Postrojba se uskoro, 7. i 8. siječnja 1991., raspoređuje na obrambene položaje na području Zagreba. Slijedi akcija 2. ožujka u Pakracu, gdje zajedno s ATJ Lučko uspostavlja javni red i mir, te u Kutini, Novskoj i Jasenovcu.

Slijedila je 31. ožujka 1991. akcija Plitvice, upamćena i kao Krvavi Uskrs. Tog je dana poginuo Josip Jović, pripadnik Jedinice iz Rakitja, koji je ujedno prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Uz prva borbena iskustva, pruža potporu ustrojavanju drugih postrojbi MUP-a RH: Pionirski grad, Vinica, Petruševec, Tuškanac, te ustrojavanju Zbora narodne garde. Jedinica za posebne zadatke Rakitje zajedno s navedenim postrojbama ustrojava sastav l. “A” brigade ZNG-a, koja iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova prelazi u nadležnost Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Bila je jezgra i ishodište budućih gardijskih brigada Hrvatske vojske. Na spomen-ploči u Rakitju zapisano je da je:

“‘JEDINICA ZA POSEBNE ZADATKE MUP-A REPUBLIKE HRVATSKE’ JEZGRA I. ‘A’ BRIGADE ZBORA NARODNE GARDE KASNIJE I. GARDIJSKE BRIGADE LEGENDARNIH ‘TIGROVA’ I ZAČETAK STVARANJA POSTROJBI HRVATSKE VOJSKE.”

Hrvoje Strukić