4. HRVCON sudjelovao na vježbi Bull Run 10 u Poljskoj

Pripadnici 4. hrvatskog kontingenta kao sastavni dio Borbene grupe – Poljska (BGP) u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti sudjelovali su 18. i 19. rujna na vježbi uzbunjivanja postrojbi Bull Run 10

Cilj vježbe bila je provjera koordinacije između zapovjednih struktura OS-a Poljske i NATO-ove Borbene grupe – Poljska. Vježba se sastojala od uzbunjivanja postrojbi, odlaska na dodijeljeno područje te povratka u matičnu bazu. Tijekom vježbe područje odgovornosti 4. HRVCON-a NATO eFPBG-POL obišao je zapovjednik 15. mehanizirane brigade Giżycko brigadni general Norbert Iwanowski.

Zamjenik zapovjednika 4. HRVCON-a bojnik Ivo Košćević upoznao ga je tom prilikom s razmještajem i zadaćama kontingenta tijekom provedbe vježbe.

Zapovjednik kontingenta bojnik Predrag Srđenović naglasio je da je cilj vježbe bio pokazati sposobnosti i interoperabilnost, jake i strateške odnose te pokretljivost u dinamičnom sigurnosnom okružju, gdje se Hrvatska vojska još jednom kroz pripadnike 4. HRVCON-a NATO eFPBG-POL pokazala kao čvrst i pouzdan partner i saveznik.

U Augustówu je zadnjeg dana vježbe održan taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme koju NATO eFPBG-POL koristi u području aktivnosti, a 4. HRVCON predstavljali su pripadnici Vojne policije.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene prije svega na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnost. Borbena grupa – Poljska jedna je od četiriju borbenih grupa koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, a razmještene su na njegovim istočnim granicama – u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj. Vodeća su nacija BGP-a Sjedinjene Američke Države.

Zajedno s hrvatskim vojnicima tu su još i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije. Glavninu snaga 4. HRVCON-a NATO eFPBG-POL čini bitnica SVLR sa svojim glavnim oružjem – samohodnim višecijevnim lanserom raketa 122 mm M-92 Vulkan.

Tekst i foto: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-POL