Američki i afganistanski dočasnici posjetili HVU

U sklopu 7. Međunarodnog kampa viših dočasnika zemalja NATO-a i zemalja PfP-a, četvorica pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i dvojica pripadnika OS-a SAD-a posjetila su Hrvatsko vojno učilište “Petar Zrinski”. Izaslanstvo viših dočasnika iz Afganistana činili su prvi dočasnik MFNDU-a (Marshal Fahim National Defense University) časnički namjesnik Aminullah Sidiqi, prvi dočasnik ANASMA-e (Afghan National Army Seargent Major Academy) časnički namjesnik Mohibullah Hamdard, prvi dočasnik NMAA-e (National Military Academy of Afghanistan) časnički namjesnik Gula Khan Zaheer, te časnički namjesnik Nasir Ahmad Ahmadi iz Odjela za obuku MFNDU-a. Američko su izaslanstvo činili prvi dočasnik CSTC-A RSM-a časnički namjesnik Paul E. Biggs te njegov kolega časnički namjesnik Corey Navrocky iz Odjela C-7 u RSM-u. Delegacija godinama surađuje s pripadnicima OSRH u Afganistanu te su i njezin dolazak u velikoj mjeri inicirali dočasnici koji su obnašali najviše dočasničke dužnosti.
Prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić ukratko je upoznao delegaciju s misijom Učilišta te s novostima u izobrazbi časnika i dočasnika koje su uvedene u proteklom razdoblju. Razgovaralo se i o novim studijskim programima koji se provode na HVU-u te o planovima razvoja časničke i dočasničke izobrazbe.
Uz organizaciju i suradnju prvog dočasnika Središta za međunarodne vojne operacije časničkog namjesnika Dražena Klanjeca, delegacija je obišla i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj. U ime Mešihata primio ju je zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani te tajnik Mešihata Nermin Botonjić. Prilikom predstavljanja i upoznavanja s Mešihatom u RH spomenuto je, među ostalim, i to da zadnjih deset godina Islamska zajednica u Hrvatskoj sudjeluje u obuci hrvatskih vojnika koji su odlazili u operaciju ISAF, odnosno danas u misiju Odlučna potpora. Naglašeno je i da je iznimno dobra suradnja pridonijela tomu da se hrvatski vojnik u islamskim zemljama prepoznaje kao prijateljski i dobronamjeran.
Delegacija je bila iznimno zadovoljna te na neki način i iznenađena postojanjem i funkcioniranjem Islamske zajednice u ovom dijelu svijeta. Iznenađenje na licima afganistanskih kolega teško je bilo skriti prilikom razgledavanja, kao i samog pogleda na džamiju.
Obilazak se nastavlja posjetom Zapovjedništvu specijalnih snaga u Delnicama, a nakon toga delegacija će se pridružiti ostalim sudionicima 7. Međunarodnog kampa viših dočasnika u splitskoj vojarni “Sv. Nikola”.

OJI