Amfibijske Patrije na Kupi

Obuku svladavanja vodene zapreke na vojnom vježbalištu ”Kupa“ od 15. do 19. travnja prošlo je 40 pripadnika 1. mehanizirane bojne Tigrovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi, a većini polaznika obuke ovo je bio prvi prelazak rijeke u ovim moćnim borbeno-oklopnim vozilima Pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade na vojnom vježbalištu ”Kupa” od 15. do 19. travnja provodili su uvježbavanje nasilnog prelaska rijeke amfibijskim Patrijama.

Prvu ovogodišnju obuku svladavanja nasilnog prelaska rijeke prošlo je ukupno 40 polaznika, a planira se održavanje još jedne takve obuke u lipnju. Od 12 Patrija, koliko ih se nalazi u sastavu 1. mb Tigrovi i 2. mb Gromovi, na Kupu je tijekom ove obuke izišlo njih četiri te još jedna tzv. recovery Patrija namijenjena izvlačenju u slučaju mogućeg otkazivanja sustava unutar jednog od vozila. ”Cilj je obuke uvježbavanje posada amfibijskih BOV-a Patrija za nasilni prelazak preko vodene prepreke, a uz 40 pripadnika Tigrova i Gromova u obuci sudjeluju i ronioci, riječno osiguranje, sanitetski tim s vozilom i vozilo za izvlačenje. Većini je polaznika ovo prvi put da ulazi u amfibijsku Patriju, no željni su novih znanja i njihova je motiviranost vrlo visoka,” rekao je zapovjednik 3. mehanizirane satnije natporučnik Ivica Kovačić.

Svi su polaznici ”prošli kroz ruke“ iskusnog obučavatelja stožernog narednika Stjepana Vidaka, koji je u ambifijskim Patrijama prošao već brojna uvježbavanja u vodama stajaćicama i tekućim vodama, te svoje znanje o upravljanju ovim moćnim borbeno-oklopnim vozilima sad prenosi na mlade pripadnike Tigrova i Gromova. ”Starim pripadnicima, koji su već naučili upravljati Patrijama, na ovom uvježbavanju obnavljamo znanje, a nove, mlade, učimo od samih početaka. Upoznajemo ih s tehničkim mogućnostima i karakteristikama amfibijskih Patrija, mjerama sigurnosti i zaštite i uče kako preći vodenu zapreku na Kupi. Budući da je većini pripadnika ovo bilo prvi put da su u ovim oklopnim vozilima prelazili vodu tekućicu, snašli su se dosta dobro,” pojasnio je stožerni narednik Videk.


poručnik Mak Zalar, pripadnik 1. mehanizirane bojne Tigrovi

”Kao zapovjednik voda Tigrova moja je zadaća na ovoj obuci koordinacija rada svojih posada koje koriste amfibijske Patrije za prelazak rijeke, provjeravam jesu li vozila u ispravnom stanju za prelazak te istodobno osiguravam da postrojba ima sve što joj je potrebno za vježbu. Prelazak preko rijeke prvi uvježbavaju zapovjednici vozila i vozači, a nakon toga uvježbava se i prelazak prepreka s punim posadama.”

 


vojnikinja Natalija Mladenović, pripadnica 2. mehanizirane bojne Gromovi

”Inače sam ciljač operatera DUOS-a i ovo je prvi put da sam u amfibijskoj Patriji prelazila rijeku. Dojmovi su fantastični. Jako mi se svidjelo i nadam se da ću imati priliku sudjelovati i na svim idućim obukama.”

 

Martina Butorac

snimio Tomislav Brandt