Beretke – simbol hrvatske snage u Domovinskom ratu

“Dragi gardisti, odabrali ste vojnički poziv, koji je prepun neočekivanih situacija, koji zahtijeva duboku svjesnost o pripadnosti Oružanim snagama i traži od vas da vam na prvom mjestu uvijek bude domovina”, poručio je mladim Vukovima ministar obrane Mario Banožić

Izaslanik predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je 3. studenog u Gospiću na obilježavanju 31. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukovi, obljetnice Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a te uručenju 24 beretke novim pripadnicima mb Vukovi. Na svečanom obilježavanju bio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Mirko Stošić i drugi. Čestitajući obljetnice pripadnicima 9. gardijske brigade Vukovi i Motorizirane bojne Vukovi, ministar Banožić istaknuo je kako je studeni mjesec u kojemu su prije nekoliko desetljeća upisani neki od najznačajnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti.

“To su datumi koji simboliziraju naš nacionalni ponos i koji su duboko ukorijenjeni u naš nacionalni identitet i tradiciju: obilježavamo žrtvu Vukovara, prisjećamo se ustrojavanja vas, legendarnih Vukova, i legendarnih Tigrova”, rekao je ministar te dodao kako svi ovi događaji i ovi dani, osim neizmjernog ponosa, u nama izazivaju i golemu tugu zbog svih izgubljenih života u borbi za samostalnu, neovisnu i modernu hrvatsku državu u kakvoj danas živimo. Prisjetio se 56 poginulih i više od 160 ranjenih Vukova te izrazio zahvalnost njihovim obiteljima što i dalje ponosno i ustrajno obilježavaju značajne obljetnice poput ove današnje te šalju poruku kako Hrvatska nikada neće zaboraviti temeljne vrijednosti na kojima je građena. “Cijeli kontekst rada Vlade Republike Hrvatske bazira se na jednoj središnjoj ideji, a to je da su hrvatski branitelji i Domovinski rat temelj hrvatske države i slobode”, poručio je ministar.

U kontekstu daljnjeg razvoja i modernizacije Hrvatske vojske, ministar je rekao kako je iznimno ponosan na sve što je učinjeno u tom području i to upravo u suradnji i konzultacijama s hrvatskim braniteljima te da će Ministarstvo obrane uz podršku Vlade nastaviti sustavno i sveobuhvatno razvijati sposobnosti svih triju grana Hrvatske vojske. “Nabavljamo moćne višenamjenske borbene avione Rafale, nove Patrije i Bradleyje za Hrvatsku kopnenu vojsku, a s našim najvažnijim strateškim partnerom u području obrane i sigurnosti, SAD-om, tijekom nedavnog posjeta potpisali smo sporazum o suradnji, ugovorili daljnje korake u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske, poput oklopnih vozila Bradley, helikoptera Black Hawk i protuoklopnih sredstava Javelin”, rekao je ministar te istaknuo kako rezultata ne može biti bez zadovoljnih i motiviranih vojnika zbog čega se kontinuirano radi na mjerama povećanja njihovih materijalnih prava.

 

Mladim Vukovima ministar je poručio kako svi duboko cijenimo i poštujemo odluku i želju svakoga od njih da postane dio obitelji Hrvatske vojske. “Dragi gardisti, odabrali ste vojnički poziv, koji je prepun neočekivanih situacija, koji zahtijeva duboku svjesnost o pripadnosti Oružanim snagama i traži od vas da vam na prvom mjestu uvijek bude domovina”, rekao je ministar te poručio kako su im vrata Ministarstva obrane uvijek bila i ostala otvorena. “Nemojte se, baš kao ni vaši prethodnici, umoriti od davanja domovini, svakodnevnog učenja i napredovanja i s ponosom nosite ove beretke – simbol hrvatske jakosti i snage u Domovinskom ratu”, zaključio je. Prisjećajući se poginulih i nestalih pripadnika Vukova, župan Petry rekao je kako je ovaj dan prigoda za zahvalu hrvatskim braniteljima, koji su zaslužni što danas imamo mogućnost uživati u slobodi i neovisnosti. Pohvalio je projekte opremanja i modernizacije Hrvatske vojske te poručio mladim Vukovima kako im moćna tehnika treba biti motiv za ostanak i razvoj u Hrvatskoj vojsci. Uime Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi brigadir Miodrag Hećimović poručio je mladim pripadnicima Vukova da nastavljaju put hrvatskih branitelja i da je na njihovim leđima budućnost hrvatske domovine. “Ponosno i časno nastavite nositi grb legendarnih Vukova”, rekao je. U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, a u vojarni “9. gardijske brigade Vukovi” ispred spomen-obilježja poginulim Vukovima položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Svijeće su zapaljene i ispred spomenika žrtvama Domovinskog rata u Žabici.

TEKST: Ivana Valentić Mikšik; FOTO: Josip Kopi