Crne beretke Vukova uručene mladim gardistima

Novih 39 gardista službeno je primljeno u bojnu na ceremoniji održanoj u vojarni 9. gardijske brigade u Gospiću, a ona je bila posebna po tome što su nakon dugo godina opet dodjeljivane crne beretke, zaštitni znak Vukova. Mladi gardisti položili su prisegu i prvi put stavili beretke svjesni simbolike tog čina kojim su preuzeli obvezu da će časno obnašati svoje dužnosti, njegujući pritom uspomenu na poginule i slavni ratni put Vukova…

U hrvatskoj povijesti posebno mjesto pripada 9. gardijskoj brigadi Vukovi. Ta je brigada odigrala značajnu ulogu u obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata, a najviše se istaknula u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Medački džep, Ljeto 95 i Oluja. Puno je žrtvovano za pobjede u tim operacijama: 211 pripadnika Vukova je ranjeno, a 56 ih je poginulo na bojnom polju.
Danas ime Vukovi nosi Motorizirana bojna Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a, pod koju su pripadnici nekadašnje 9. gardijske brigade potpali preustrojem OSRH. No, Vukovi ne žive na staroj slavi, već dugi niz godina marljivo rade na jačanju svojih snaga. Početkom svibnja pristupilo im je 39 polaznika 30. kampa za prijam u djelatnu vojnu službu. Novi gardisti službeno su primljeni u bojnu na ceremoniji koja je održana u vojarni 9. gardijske brigade u Gospiću, a ona je bila posebna po tome što su nakon dugo godina opet dodjeljivane crne beretke, zaštitni znak Vukova.
Prije nego što su im mogle biti uručene beretke, novopridošli Vukovi morali su proći proces obuke. Prvo su usvojili pravila vojničkog ponašanja, naučili baratati oružjem, prošli vojna uvježbavanja te terenske obuke. Kao najkorisniji dio obuke izdvojili su boravak na poligonu “Bralovac”, gdje su dva tjedna vježbali taktičke procedure i kretanje desetine i voda tijekom napada i obrane. Sve te vježbe vodile su ka glavnom cilju – primanju crnih beretki.
Na svečanoj dodjeli beretki svi nazočni prisjetili su se pothvata 9. gardijske brigade u Domovinskom ratu. Nitko nije mogao skriti emocije dok su se u povjesnici nabrajale zasluge te brigade u oslobađanju okupiranih teritorija. Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid pozvao je nove pripadnike Vukova da uvijek u srcu nose uspomenu na svoje prethodnike. “Kao mladi pripadnici morate poznavati povjesnicu 9. gardijske brigade da se ne zaboravi kako su vaši prethodnici u vihoru Domovinskog rata gradili brigadu, branili domovinu, a poslije sudjelovali i u njezinu oslobađanju,” rekao je. 

Zapovjednik Mtb Vukovi pukovnik Tomislav Kasumović poručio je: ”Svojim ulaskom u Hrvatsku vojsku pokazali ste odlučnost, želju i domoljublje. To je put koji izabiru rijetki.”

Nakon prisjećanja na povijest Vukova, mladi gardisti položili su prisegu i prvi put stavili beretke na svoje glave. Svi su bili svjesni simbolike tog čina: stavljanjem beretke na glavu preuzeli su obvezu da će časno obnašati svoje dužnosti, njegujući pritom uspomenu na 56 poginulih pripadnika 9. gardijske brigade. “Vaša simbolična povezanost s 9. gardijskom brigadom čast je, ali i obveza da se odužite svojim prethodnicima, a to možete samo svojim postignućima, prije svega besprijekornom razinom obučenosti i uvježbanosti za provedbu vojničkih zadaća,” rekao je general Kundid.

Velika je to obveza. Zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi pukovnik Tomislav Kasumović čestitao im je na hrabrosti što su se odvažili na takav pothvat: “Svojim ulaskom u Hrvatsku vojsku pokazali ste odlučnost, želju i domoljublje. To je put koji izabiru rijetki. To je put koji izabiru samo oni najhrabriji i najodaniji onim vrijednostima koje vojnički poziv čine časnim i ponosnim.”
Već sad mladi Vukovi planiraju daljnji tijek svoje karijere. Puni su ambicija; svi bi jednog dana htjeli nositi neki dočasnički ili časnički čin. Međutim, pukovnik Kasumović upozorava ih da put do ostvarenja njihovih želja neće biti lak. “Pred vama je dugačak put pun izazova i prepreka koje ćete morati uspješno svladati,” poručio je.

Zapovjednik HKoV brigadni general Siniša Jurković podsjetio je mlade gardiste da ne zaborave na glavnu vrijednost HV-a – zajedništvo

“Svakim svladanim izazovom postajat ćete čvršći, iskusniji i pouzdaniji. Znajte da smo uvijek uz vas i da ne postoji prepreka koju ne možemo zajednički svladati.” Uz uvjerenje da će ih matična brigada uvijek podupirati, novi pripadnici Vukova dobili su i obećanje da će njihov trud i rad uvijek biti nagrađeni. Istodobno, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković podsjetio ih je da ne zaborave na glavnu vrijednost Hrvatske vojske, zahvaljujući kojoj je ona ostvarila pobjedu u Domovinskom ratu – zajedništvo. “Svaki od nas je jak, ali zajedno smo najjači,” naglasio je general Jurković.

Mladi gardisti preuzeli su velik teret ulaskom u Vukove. No, sve će oni moći izdržati dokle god se budu vodili riječima svoje zakletve: “Sve dok u nama ima krvi, Vukovi su uvijek prvi!”

IVA GUGO, FOTO: KARLO BRIGLJEVIĆ


Vojnikinja Antonija Marinac: “Želim biti u Vukovima zato što sam iz Gospića i vojarna 9. gardijske brigade moja je matična vojarna. Osim toga, moj je tata bio u Domovinskom ratu. To me potaknulo da se prijavim u vojsku i dođem ovdje. Nositi beretku mnogo mi znači zbog svih pripadnika te bojne koji su poginuli u Domovinskom ratu i zbog svih branitelja koji su umrli, nestali ili poginuli.”

 


Vojnik Mario Dujmović: “Mnogo mi znači nositi beretku zato što se moja obitelj doselila iz Bosne i Hercegovine, a sad osjećam da sam u potpunosti Hrvat i pripadnik nečega što puno znači mojoj obitelji i meni.”