Bez logistike nema vojske

Središte za obuku i doktrinu logistike (SzOiDL) kroz desetke tečajeva obučava i osposobljava pripadnike OSRH za obnašanje dužnosti i provedbu zadaća u funkcionalnom području logistike, ali i priprema ih za upućivanje u međunarodne vojne operacije

Zapovjednik SzOiDL-a brigadir Milo Valentić kaže kako je snaga ove postrojbe u ljudima i njihovoj osposobljenosti

Važnost logistike prepoznaju svi veliki vođe i zapovjednici, a upravo zbog nje nerijetko su dobivani i gubljeni ratovi. Njezina važnost u OSRH vidljiva je u svakoj postrojbi i u Zapovjedništvu za potporu, koje je jedno od glavnih zapovjedništava Oružanih snaga. Sastavnica Zapovjedništva je Središte za obuku i doktrinu logistike (SzOiDL) koje kroz desetke tečajeva obučava i osposobljava pripadnike OSRH za obnašanje dužnosti i provedbu zadaća u funkcionalnom području logistike, ali i priprema ih za upućivanje u međunarodne vojne operacije. Razgovor s pripadnicima SzOiDL-a počeli smo sa zapovjednikom brigadirom Milom Valentićem. Podsjeća da je misija Središta vojno stručno osposobljavanje i usavršavanje osoblja službi OSRH, institucijska obuka te razvijanje administrativnih i obučnih publikacija iz područja službi OS RH. Kaže kako je snaga Središta u ljudima i njihovoj osposobljenosti koja je u potpori ostvarenja misije postrojbe. ”Svjesni da svojim sposobnostima i radom direktno utječemo na puno sposobnosti u OSRH, ulažemo velike napore kako bi svoje znanje i iskustvo prenijeli na naše polaznike te ih osposobili za dužnosti koje obnašaju u svojim matičnim postrojbama. Stručnost pripadnika, a posebno instruktora na zavidnoj je razini. Ona proizlazi iz dugogodišnjeg iskustva u funkcionalnom području logistike, a dio pripadnika svoje je iskustvo stekao na školovanjima u inozemstvu i misijama,“ kaže brigadir Valentić. Njegova vizija razvoja Središta usmjerena je na povećanje sposobnosti u cilju odgovora na zadaće koje proizlaze iz uvođenja novih sredstava u OSRH te ulaganje napora u osiguranje i osposobljavanje mladih pripadnika koji će dostojno zamijeniti pripadnike koji odlaze iz sustava. Razgovor s nekoliko instruktora iz četiri struke – intendantske, prometne, tehničke i zdravstvene, potvrdio je zapovjednikove riječi.

Intendantska služba

Viši instruktor intendantske službe stožerni narednik Ivica Gogić smatra da je ključ dobre obuke da vojnici, dočasnici i časnici dijele svoje iskustvo s mlađim pripadnicima

Dragovoljac Domovinskog rata od 1991. godine časnički namjesnik Zvonko Miličević instruktor je u Kabinetu kuharstva još od 1995. godine. ”Ljepota je u tome što se moraš dati u kuharstvo. Ne možeš se time baviti ako nisi kreativan i inovativan,” navodi časnički namjesnik. Kuharske su sposobnosti bitna sposobnost OSRH, objašnjava nam časnički namjesnik na primjeru poplava u Gunji. ”Oružane snage moraju imati osposobljene ljude za samostalno kuhanje u takvim situacijama, a da ne govorimo o vojnim vježbama i ugrozama – bez kuharstva ne ide,“ govori nam Miličević. Petotjednoj obuci možete pristupiti ako imate završenu srednju kuharsku školu, a obuka je usredotočena na upoznavanje polaznika s vojnim jelovnikom. Također, Kabinet kuharstva obučava i zapovjednike kuharskih desetina, a osim toga obučava pripadnike OSRH koji će biti upućeni u MVO za samostalnu podjelu hrane u bazama.

Stožerni narednik Ivica Gogić pripadnik je Oružanih snaga od 1995. godine, a viši je instruktor intendantske službe od 2005. godine. Stručno usavršavanje omogućilo mu je da bogato znanje i iskustvo stečeno kroz četiri postrojbe i dvije mirovne operacije u Afganistanu prenese na polaznike obuka i tečajeva. Riječ je o obuci rukovatelja klase I i II, obuci za rukovatelja materijalne imovine, obuci za logističkog dočasnika te obuci za LOGREP operatera. Osim toga, obučavaju polaznike o hidrotehnici, odnosno o uređaju za pročišćavanje voda koji se nalazi u Bojni za opću logističku potporu. ”Polaznici po povratku u matične postrojbe na kvalitetan način i sukladno doktrini implementiraju stečena znanja i vještine u obnašanje svojih dužnosti,“ kaže stožerni narednik Gogić. Smatra da je ključ dobre obuke da vojnici, dočasnici i časnici dijele svoje iskustvo s mlađim pripadnicima. ”Kad prenosite svoja iskustva mladim ljudima, motivirate ih da se i oni izbore za stjecanje međunarodnog iskustva. Iznimno me veseli kad mogu podijeliti s polaznicima svoja životna iskustva iz prijašnjih postrojbi i iz misija,“ kaže stožerni narednik.

Stožerni narednik Tomislav Kovačević već je 27 godina instruktor C kategorije, dok je mladi skupnik Jerko Zlomislić pojačanje u timu iskusnih instruktora

Prometna služba

Da bismo razgovarali sa stožernim narednikom Tomislavom Kovačevićem morali smo otići na Logističko vježbalište ”Glavica“ gdje je u tijeku bila obuka vozača C i C+E kategorije. Stožerni narednik Kovačević pripadnik je Oružanih snaga od 1995., a  od prvog dana i instruktor C kategorije. Objašnjava da je C kategorija najtraženija jer većina vozila u OSRH traži upravo tu kategoriju – MATV, Maxx Pro, MRAP, Patria AMV te svi kamioni koje postrojbe koriste. ”Još kao ročnika privlačila su me tadašnja borbena vozila, a dolaskom američkih vozila interes je sve više rastao,“ kaže stožerni narednik Kovačević, dodajući kako mu je najdraže vozilo RG-33 HAGA, sanitetsko oklopno vozilo, a najizazovnije MATV. Na pitanje koji će trenutak u karijeri zauvijek pamtiti, stožerni narednik Kovačević navodi svečani mimohod povodom 20. obljetnice VRO Oluja u Zagrebu. Sudjelovao je kao vozač najdražeg mu vozila. U dvadeset i sedam godina radnog staža kao instruktor C i C+E kategorije, ali i simulatora prevrtanja, obučio je više od tisuću ljudi. Povratne informacije polaznika su pozitivne, a polaznicima su na raspolaganju i nakon  obuke.

Mladi skupnik Jerko Zlomislić pojačanje je u timu iskusnih instruktora. Od 2014. kao pripadnik 2. mb Gromovi bio je vozač Patrije što je utjecalo i na njegovu sadašnju dužnost. Nakon stjecanja prvog dočasničkog čina pripadnik je transportne desetine Zapovjedne satnije Inženjerijske pukovnije, a instruktor je u SzOiDL-u od 2020. ”Od pristupanja Oružanim snagama htio sam biti vozač, što sam i postigao već u Gromovima. Htio sam biti instruktor pa sam se i civilno školovao kako bih postao instruktor C kategorije,“ kaže. Dodaje kako je postojala doza nesigurnosti oko prenošenja znanja na polaznike, no nakon prvih nekoliko obuka uvidio je da je najbolji pristup ”razgovor, malo šale i velika doza ozbiljnosti”. Objašnjava kako je najvažnije da se instruktori dobro upoznaju s vozilima kako bi što kvalitetnije proveli obuku i upoznali polaznike s njihovim prednostima i izazovima.

Tehnička služba

Uža specijalnost višeg instruktora mototehnike stožernog narednika Damira Tutića je održavanje MRAP vozila

Stožerni narednik Dalibor Sečkar viši je instruktor za rakete i raketne sustave, a ujedno i pirotehničar. Kao pirotehničar bio je pripadnik specijalne policije od 1992. godine, a preustrojem 1997. prelazi u Oružane snage Republike Hrvatske i nastavlja karijeru kao zapovjednik desetine, odnosno pirotehničar.  S mjesta pirotehničara na vojnom poligonu ”Gašinci“ 2017. prelazi na mjesto instruktora u SzOiDL. ”Znanje i iskustvo, koje sam skupljao kroz trideset godina karijere, sad imam prilike prenijeti na mlađe generacije koje će me danas-sutra zamijeniti i drago mi je što karijeru mogu završiti na ovaj način,“ kaže stožerni narednik Sečkar. Objašnjava kako polaznike četveromjesečne obuke za pirotehničare očekuje puno prakse i dvije godine stažiranja u postrojbi kroz koje će nadograđivati teorijsko znanje. Obuka je usmjerena na nova sredstva klase V koja se uvode u uporabu, ali i na stara koja se više ne koriste jer bi na njih mogli naići u neeksplodiranom obliku i moraju znati kako raditi s njima. ”Zvanje pirotehničara tehničke službe podrazumijeva cjeloživotno učenje, a temelj je obuke svladati teoriju i poštivati mjere sigurnosti kako bi se zaštitili život, zdravlje i imovina,“ govori stožerni narednik Sečkar te zaključuje: ”Već trideset godina radim kao pirotehničar i ljubav prema pozivu jaka je kao i prvog dana.”

Stožerni narednik Damir Tutić viši je instruktor mototehnike već dvanaest godina. Instruktorsko iskustvo stječe još od 2007. u pješaštvu i topništvu. Iako obuka mototehnike nema velikih sličnosti s pješaštvom i topništvom, stožerni narednik Tutić kaže kako je kroz obuku pješaštva i topništva razvio metodički pristup obuci koji i danas primjenjuje. Njegova je uža specijalnost održavanje MRAP vozila, a obučava posade vozila i vozače za osnovno održavanje, odnosno ono u prvom i drugom stupnju. Obučnu skupinu, osim polaznika specijalističke vojne obuke, uglavnom čine pripadnici OSRH predviđeni za upućivanje u međunarodne vojne operacije i pripadnici Remontnog zavoda, kao i gardijskih brigada kojima je primarna dužnost održavanje vozila. Objašnjava kako mladi vojnici vrlo brzo shvate prednosti mototehnike, a dio nastave provodi se na engleskom jeziku.

”Većina dokumentacije, primjerice priručnici koji dođu uz vozila, na engleskom su jeziku i važno je da ih ljudi svladaju,“ kaže stožerni narednik Tutić. Specijalistička vojna obuka počinje ”od nule“, odnosno s njima se ponavljaju radnje i uči ih se samostalnosti u radu.“ S druge strane, na dvotjednu obuku održavanja vozila dolaze pripadnici OSRH s prethodno stečenim iskustvom i vještinama te se ”ta znanja i vještine na obuci usmjeravaju u potrebnom pravcu,“ objašnjava stožerni narednik Tutić.

Desetnik Stjepan Balog instruktor je u Odsjeku za izobrazbu i doktrinu zdravstvene službe

Zdravstvena služba

Nadnarednica Ljubica Blažević viša je instruktorica u Odsjeku za izobrazbu i doktrinu zdravstvene službe. Vojnu karijeru započela je 1996. godine u ambulatni vojarne ”123. brigade HV“ u Požegi, a nakon ustrojavanja odsjeka 2009. postaje instruktorica zdravstvene službe. Nadnarednica nas je upoznala s tečajem za borbenog spasioca, koji se opravdano smatra jednim od najtežih tečajeva Oružanih snaga. ”Borbeni je spasilac jedini do više razine zbrinjavanja (liječnika i medicinske sestre) koji može pomoći ranjeniku. O njegovoj reakciji ovisi nečiji život i zato je tečaj težak. Prolaznost tečaja je 75 % te je uvjet za pristupanje tečaju osobna volja, odnosno zainteresiranost polaznika kako bi OS RH imao što kvalitetnije borbene spasioce,“ kaže nadnarednica te dodaje kako je borbeni spasilac laik, dolazi iz postrojbe na razini tima, desetine ili posade, ali obučen je primijeniti određene medicinske vještine kako bi spasio ugrožen život, prije svega na bojištu. “Zadaća koja očekuje polaznike nakon tečaja je teška, pogotovo kad steknu licenciju. Prema pravilniku, borbeni spasioci osposobljeni su za osiguranje vježbi do razine satnije i kalibra 12,7 mm, odnosno element su zdravstvene potpore, što im je dodatna dužnost,“ kaže nadnarednica Blažević. Od ove godine recertifikaciju licencije borbenog spasioca provode matične postrojbe pa SzOiDL provodi obuku za instruktore tečaja za borbenog spasioca. Tečaj je od 2010. završilo gotovo 1500 polaznika, a može se pohađati jedanput. ”Tko prvi put nije bio za to, neće nikad biti,“ strogo kaže nadnarednica Blažević.

Desetnik Stjepan Balog instruktor je u Odsjeku za izobrazbu i doktrinu zdravstvene službe u SzOiDL-u. Vojnu karijeru započinje 2015. kao ciljač operater u GOMBR-u, a nakon Izobrazbe  za razvoj vođa, dobiva postavljenje kao medicinski tehničar u logističkoj satniji GOMBR-a. Desetnik Balog je još od 2015. u ispomoći tečaju za borbenog spasioca, a već nakon godinu dana obnašanja dužnosti medicinskog tehničara postao je instruktor zdravstvene službe. Specijalistička vojna obuka za medicinske tehničare provodi se od 2019., a omogućuje vojnicima sa strukom medicinskog tehničara odmah raditi kao medicinski tehničari u postrojbama. Desetak vojnika i vojnikinja godišnje završi specijalističku vojnu obuku za medicinske tehničare, a obzirom na to da je to deficitarna struka u OSRH, desetnik Balog smatra kako je taj broj zadovoljavajući. Polaznici specijalističke vojne obuke prolaze tečaj za borbenog spasioca jer u civilnoj izobrazbi ne postoji škola koja će naučiti učenike što učiniti s borbenom traumom. ”Polaznici su zadovoljni nakon tečaja, znaju da njihov certifikat nosi određenu težinu. Njihove kompetencije i ovlasti premašuju ovlasti medicinskog tehničara u OSRH,“ ističe desetnik Balog, dodajući da su sva iskustva iz područja operacija, gdje su naši borbeni spasioci morali reagirati, isključivo pozitivna, što potvrđuju nagrade i odlikovanja koja su primili. ”Napraviti“ borbenog spasioca od polaznika, koji nema afinitet prema tome, čije su vještine slabije i zahtijevaju dodatan trud, a na kraju postane najbolji polaznik, najveća je motivacija koju instruktor može imati,“ zaključuje desetnik Balog.

Tekst: Jelena Dedaković

Foto: Jelena Dedaković, Dino Varošanec