Završena obuka za borbenog spasioca

Od 21. studenog do 2. prosinca u požeškom je Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu provedena obuka za borbenog spasioca.
Prema riječima voditeljice obuke pukovnice Jasminke Katone, trinaest je polaznika u potpunosti svladalo plan i program te ispunilo sve uvjete za dobivanje licencije.
Borbeni spasilac je vojnik koji ima dodatnu sposobnost, vještinu i znanje tako da u uvjetima bojišnice u mirovnim operacijama može provesti osnovnu trijažu ranjenih vojnika, zna osigurati prohodnost dišnih putova, sposoban je procijeniti vitalne funkcije ozlijeđenog, zaustaviti krvarenje, dati infuziju, otvoriti venski put, poslati zahtjev za medicinsku evakuaciju i pripremiti ozlijeđenog za transport.
Nakon praktičnog dijela na logističkom vježbalištu “Glavica” provodi se vježba Taktičko zbrinjavanje ozlijeđenih, gdje polaznici u simulaciji borbenog okružja u kojem ima ranjenih od pješačkog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava moraju provesti zadaću, a potom zbrinuti ozlijeđene i pozvati pomoć.

Foto i tekst: Antun Mandić